Museets historie

Museets historie er ikke blot historien om den unikke vikingeskibsgravs museumskarriere. Særligt de seneste år er der sket meget, der ikke direkte har at gøre med vikingeskibsgraven, ikke mindst på bygge- og udstillingsfronten, men også organisatorisk. Hvad der engang var Ladbyskibsmuseet, er i dag blevet til Vikingemuseet Ladby, som tillige er blevet hjemsted for Afdeling for Landskab & Arkæologi.

1937 til 1994

I 1937 begyndte vikingeskibsgravens museumskarriere. Det år blev der støbt en betonhvælving hen over fundet, hvorpå der blev lagt jord. På den måde blev der genopført en gravhøj over skibsgraven. Apoteker og amatørarkæolog Poul Helweg Mikkelsen fra Odense, som fandt skibsgraven, betalte for byggeprojektet og overdrog den genopførte høj og indeholdte skibsgrav til Nationalmuseet. Betonhvælvingen blev tegnet og opført af firmaet Moe og Brødsgaard.

Nogle få år senere blev et lille stråtækt bindingsværkshus fra Sydfyn flyttet nær til højen med vikingeskibsgraven. Det blev officielt kustodens bolig i 1949.

I 1984-1985 installeredes takket være en bevilling fra A.P. Møller Fonden klimaanlæg i højen. Endvidere blev der skabt en lille udstilling i kustodehuset. 


1994 til og med 2007

I 1994 blev museumsdriften overdraget fra Nationalmuseet til Kerteminde Museer, nu Østfyns Museer. Nationalmuseet ejer dog stadig selve fortidsmindet - altså vikingeskibsgraven.

Fire år efter at have fået overdraget museumsdriften fik det daværende Kerteminde Museer arkæologisk ansvarsområde for Kerteminde, Langeskov og Munkebo Kommuner. Den arkæologiske afdeling fik til huse på Vikingemuseet Ladby.

I perioden 1997-98 blev vikingeskibsgraven yderligere bevaringssikret med bygningen af en kælder under den, som brød en ulykkelig forbindelse til grundvandet. Kælderen blev tegnet af arkitekt Poul Ingemann og opført af firmaet Carl Bro, nu Grontmij/Carl Bro. Samtidig hermed blev udstillingen i gravhøjen renoveret. Kælderprojektet kom i stand som følge af midler fra A. P. Møller Fonden. 

I 2007 blev en ny tilbygning til museet indviet. Hermed var der banet vej for en mere tidssvarende formidling af vikingeskibsgraven. Sagen var nemlig den, at ved udgravningen af skibsgraven blev store dele af fundsgenstandene overført til Nationalmuseet; men i forbindelse med indretningen af udstillingen i den nye tilbygning er en del af dem returneret til Vikingemuseet Ladby. De genstande, der stadig befinder sig i Nationalmuseets magasin, vil også ende på Vikingemuseet Ladby, når der er skaffet midler til færdigkonserveringen af dem. 

Den nye tilbygning rummer ud over udstillingen af gods fra vikingeskibsgraven øvrige vikingetidige fundsgenstande fra Nordøstfyn. Derudover er der plads til fremvisning af aktuelle fund og formidling af forskningsprojekter samt til særudstillinger. Bygningen rummer tilmed værksted til fundbehandling og et nærmagasin. Det gamle kustodehus er blevet indrettet til billetsalg, museumsbutik med mulighed for at købe kolde og varme drikke. På førstesalen er der kontorer. 

På det seneste

Vi er i gang med bygningen af et søstærkt vikingeskib lig det, som blev vikinge-stormandens sidste hvilested - i fuld størrelse. Skibet bliver søsat i maj 2016.

 

 

Drenge
Det sker på museet

Foredrag, aktiviteter, udstillinger, rundvisninger og meget mere. 

Se kalender her

Nyheder

Østfyn stærkt repræsenteret på Danefæ-udstilling
2. januar 2017
Landskab & Arkæologi

Hele 40 detekorfund fra Østfyn er med på Nationalmuseets udstilling med Danefæ fra 2016, der var et særdeles frugtbart år, hvad andgår detektorarkæologi.

Spændende ny formidling på vej til Bytoften
15. december 2016
Landskab & Arkæologi

Nyt læringsmiljø på Bytoften skal formidle vikingetiden til børn gennem leg og fysisk aktivitet.

Nyt lys på fortiden
7. december 2016
Landskab og Arkæologi

Data fra mange tusinde detektorfund skal nu for første gang samles og kaste nyt lys på overgangen fra oldtid til historisk tid.

Tusindvis følger Vikingemuseets julekalender
6. december 2016
Vikingemuseet Ladby

Detektorfundene i Vikingemuseet Ladbys facebook-julekalender bliver fulgt og liket af tusinder fra ind- og udland.