Atomdepot på Østfyn droppet

11. marts 2015 | Vikingemuseet Ladby

I løbet af 2014 protesterede Vikingemuseet Ladby kraftigt imod planerne om et atomaffaldsdepot på Kertinge Mark - ca. 2 km. fra Danmaks eneste bevarede vikingeskibsgrav.

Kertinge Mark var en ud af ialt seks udpegede områder, der kunne ende som slutdepot for radioaktivt atomaffald fra forsøgsstationen Risø. Og netop sådan et slutdepot kunne ødelægge stedets kulturhistoriske værdi og skade Vikingemuseet Ladbys mulighed for at komme på UNESCOs verdensarvliste, vurderede museet.

Derfor var det særdeles gode nyheder, da det her midt i marts 2015 blev offentliggjort, at de politiske partier dropper planen om et slutdepot. De har valgt at arbejde videre med en såkaldt mellemlagerløsning, en idé der kommer fra Holland. Her bliver affaldet opbevaret forsvarligt, indtil man ved, hvad der skal ske med affaldet på lang sigt. Det er blevet forslået, at et sådan mellemlager bliver etableret ved netop Risø, Sjælland.

I Ladby kan man ihvertfald atter ånde glade og lettede op og arbejde videre med at skabe et vikingeland på Østfyn - og på sigt mod en optagelse på verdensarvslisten.

(Foto: Gravhøjen over Ladbyskibet, Danmarks eneste bevarede skibsgrav fra vikingetiden. Østfyns Museer.)

DR: Fynboerne har hænderne oppe over hovdet

Se TV2: Protest mod atomdepot bliver broderet

Information: Atomdepot kan ødelægge vikingeplaner

Hjælp til skoletid i hjemmet
16. marts 2020

Er hele familien hjemme på grund af lukkede skoler? Så kommer Vikingemuseet Ladby med hjælp!

Museet holder lukket
12. marts 2020

Vikingemuseet Ladby er lukket for publikum til og med 13. april, og alle arrangementer i perioden er aflyst.

Vikingerne gik under jorden for at arbejde
24. februar 2020

To grubehuse på vej på Vikingemuseet Ladby.

Gravpladsområdet omkring Ladby-gravhøjen undersøges
5. februar 2020

I lørdags blev første etape af en planlagt undersøgelse af området omkring Ladbygraven gennemført. Nu venter yderligere undersøgelser for at museet kan få overblik Ladbygravens kontekst.