Atomdepot på Østfyn droppet

11. marts 2015 | Vikingemuseet Ladby

I løbet af 2014 protesterede Vikingemuseet Ladby kraftigt imod planerne om et atomaffaldsdepot på Kertinge Mark - ca. 2 km. fra Danmaks eneste bevarede vikingeskibsgrav.

Kertinge Mark var en ud af ialt seks udpegede områder, der kunne ende som slutdepot for radioaktivt atomaffald fra forsøgsstationen Risø. Og netop sådan et slutdepot kunne ødelægge stedets kulturhistoriske værdi og skade Vikingemuseet Ladbys mulighed for at komme på UNESCOs verdensarvliste, vurderede museet.

Derfor var det særdeles gode nyheder, da det her midt i marts 2015 blev offentliggjort, at de politiske partier dropper planen om et slutdepot. De har valgt at arbejde videre med en såkaldt mellemlagerløsning, en idé der kommer fra Holland. Her bliver affaldet opbevaret forsvarligt, indtil man ved, hvad der skal ske med affaldet på lang sigt. Det er blevet forslået, at et sådan mellemlager bliver etableret ved netop Risø, Sjælland.

I Ladby kan man ihvertfald atter ånde glade og lettede op og arbejde videre med at skabe et vikingeland på Østfyn - og på sigt mod en optagelse på verdensarvslisten.

(Foto: Gravhøjen over Ladbyskibet, Danmarks eneste bevarede skibsgrav fra vikingetiden. Østfyns Museer.)

DR: Fynboerne har hænderne oppe over hovdet

Se TV2: Protest mod atomdepot bliver broderet

Information: Atomdepot kan ødelægge vikingeplaner

Arkæologisk adventskalender
18. november 2019

Årets arkæologiske adventskalender præsenterer nye fantastiske detektorfund fundet i det forgangne år af dygtige detektorfolk.

Ny flot bog om vikingetiden
16. oktober 2019

Arkæolog Jeanette Varberg fortæller på 576 sider historien om vikingerne. Find bogen i museumsbutikken.

Spøgelsesskibet finalist til Den Fynske Kulturpris
15. oktober 2019

Vikingeskibet af lys og vand i Munkebo er blandt de fem finalister til Den Fynske Kulturpris.

Sværdslag og øksehug på Vikingemuseet
12. september 2019

Nyt vikingeevent på Fyn: Vikingemuseet Ladby har inviteret danske vikingekrigere på træningslejr. Til glæde for såvel krigere som publikum.