Hus fra vikingetiden på Munkebo bakke

04. juni 2015 | Vikingemuseet Ladby

I uge 22 foretog Østfyns Museer en prøvegravning på toppen af Munkebo bakke, efter en af museets detektorfolk havde fundet arabiske dirhems (sølvmønter fra vikingetiden) på stedet.

De arkæologiske undersøgelser afslørede spor af i hvert fald et hus fra vikingetiden omgivet af et hegn eller grøftforløb. Prøvegravningen blev foretaget i tæt samarbejde med en gruppe detektorfolk, så det blev sikret, at resten af den lille sølvskat blev fundet. Indtil der er gjort yderligere undersøgelser, kan der kun gisnes om fundet - men det kan måske være en sølvsmeds metaldepot, der er dukket op ad den fynske muld. Et er dog sikkert, at uanset hvem der har boet i vikingehuset (der nok er en del af et større gårdsanlæg), så har beboerne haft en formidabel udsigt fra toppen af bakken og har kunnet holde øje med trafikken både til lands og til vands.

Museet arbejder nu på at kunne komme til at udgrave huset, og fra slutningen af juni måned bliver fundene fra udgravningen (herunder også Ribe-mønten der var månedens fund i maj) udstillet i Ladby.

Det er planen, at Munkebo miniby skal flyttes op på toppen af bakken, og det er i den sammenhæng en rigtig fin historie, at vi nu måske har fundet Munkebos vikingetidsbebyggelse, og at minibyen formidler byens middelalderhistorie.

Billede: Finderen af ribe-monstermønten Mathias Kaas har i uge 22-23 været i praktik på Østfyns Museer og fik blandt andet lov til at prøve kræfter med en arkæologisk udgravning (Foto: Østfyns Museer)

Arkæologisk adventskalender
18. november 2019

Årets arkæologiske adventskalender præsenterer nye fantastiske detektorfund fundet i det forgangne år af dygtige detektorfolk.

Ny flot bog om vikingetiden
16. oktober 2019

Arkæolog Jeanette Varberg fortæller på 576 sider historien om vikingerne. Find bogen i museumsbutikken.

Spøgelsesskibet finalist til Den Fynske Kulturpris
15. oktober 2019

Vikingeskibet af lys og vand i Munkebo er blandt de fem finalister til Den Fynske Kulturpris.

Sværdslag og øksehug på Vikingemuseet
12. september 2019

Nyt vikingeevent på Fyn: Vikingemuseet Ladby har inviteret danske vikingekrigere på træningslejr. Til glæde for såvel krigere som publikum.