Hus fra vikingetiden på Munkebo bakke

04. juni 2015 | Vikingemuseet Ladby

I uge 22 foretog Østfyns Museer en prøvegravning på toppen af Munkebo bakke, efter en af museets detektorfolk havde fundet arabiske dirhems (sølvmønter fra vikingetiden) på stedet.

De arkæologiske undersøgelser afslørede spor af i hvert fald et hus fra vikingetiden omgivet af et hegn eller grøftforløb. Prøvegravningen blev foretaget i tæt samarbejde med en gruppe detektorfolk, så det blev sikret, at resten af den lille sølvskat blev fundet. Indtil der er gjort yderligere undersøgelser, kan der kun gisnes om fundet - men det kan måske være en sølvsmeds metaldepot, der er dukket op ad den fynske muld. Et er dog sikkert, at uanset hvem der har boet i vikingehuset (der nok er en del af et større gårdsanlæg), så har beboerne haft en formidabel udsigt fra toppen af bakken og har kunnet holde øje med trafikken både til lands og til vands.

Museet arbejder nu på at kunne komme til at udgrave huset, og fra slutningen af juni måned bliver fundene fra udgravningen (herunder også Ribe-mønten der var månedens fund i maj) udstillet i Ladby.

Det er planen, at Munkebo miniby skal flyttes op på toppen af bakken, og det er i den sammenhæng en rigtig fin historie, at vi nu måske har fundet Munkebos vikingetidsbebyggelse, og at minibyen formidler byens middelalderhistorie.

Billede: Finderen af ribe-monstermønten Mathias Kaas har i uge 22-23 været i praktik på Østfyns Museer og fik blandt andet lov til at prøve kræfter med en arkæologisk udgravning (Foto: Østfyns Museer)

Er du vores nye formidlingsinspektør?
21. juni 2019

Jobopslag: Vikingemuseet Ladby søger ny formidlingsinspektør. Stillingen er på 37 timer ugentligt. Ansøgningsfrist 15. august.

Bronzealderfund ved Ullerslev
15. marts 2019
Landskab & Arkæologi

Spektakulære detektorfund af genstande fra bronzealderen tegner konturerne af et helligt landskab ved Ullerslev.

Hal er endnu ældre end først antaget
1. marts 2019

Hvad vi troede var en stor vikingehal på Munkebo Bakke har vist sig at være Fyns største bygning fra yngre germansk jernalder.