Hus fra vikingetiden på Munkebo bakke

04. juni 2015 | Vikingemuseet Ladby

I uge 22 foretog Østfyns Museer en prøvegravning på toppen af Munkebo bakke, efter en af museets detektorfolk havde fundet arabiske dirhems (sølvmønter fra vikingetiden) på stedet.

De arkæologiske undersøgelser afslørede spor af i hvert fald et hus fra vikingetiden omgivet af et hegn eller grøftforløb. Prøvegravningen blev foretaget i tæt samarbejde med en gruppe detektorfolk, så det blev sikret, at resten af den lille sølvskat blev fundet. Indtil der er gjort yderligere undersøgelser, kan der kun gisnes om fundet - men det kan måske være en sølvsmeds metaldepot, der er dukket op ad den fynske muld. Et er dog sikkert, at uanset hvem der har boet i vikingehuset (der nok er en del af et større gårdsanlæg), så har beboerne haft en formidabel udsigt fra toppen af bakken og har kunnet holde øje med trafikken både til lands og til vands.

Museet arbejder nu på at kunne komme til at udgrave huset, og fra slutningen af juni måned bliver fundene fra udgravningen (herunder også Ribe-mønten der var månedens fund i maj) udstillet i Ladby.

Det er planen, at Munkebo miniby skal flyttes op på toppen af bakken, og det er i den sammenhæng en rigtig fin historie, at vi nu måske har fundet Munkebos vikingetidsbebyggelse, og at minibyen formidler byens middelalderhistorie. 

Billede: Finderen af ribe-monstermønten Mathias Kaas har i uge 22-23 været i praktik på Østfyns Museer og fik blandt andet lov til at prøve kræfter med en arkæologisk udgravning (Foto: Østfyns Museer)  

Drenge
Det sker på museet

Foredrag, aktiviteter, udstillinger, rundvisninger og meget mere. 

Se kalender her

Nyheder

Ny flot bog om vikingetiden
16. oktober 2019

Nyhed i museumsbutikken

Spøgelsesskib er finalist til Den Fynske Kulturpris
15. oktober 2019

Spøgelseskibet er blandt de fem finalister til Den Fynske Kulturpris

Sværdslag og øksehug på Vikingemuseet
12. september 2019
Vikingemuseet Ladby

Nyt vikingeevent på Fyn: Vikingemuseet Ladby har inviteret danske vikingekrigere på træningslejr. Til glæde for såvel krigere som publikum.

Titusindvis af detektorfund skaber unik viden
7. august 2019
Landskab & Arkæologi

Med et overblik over 26.000 detektorfund skaber ny rapport et bagtæppe for at forstå blandt andet placeringen af Ladby-graven.