Hus fra vikingetiden på Munkebo bakke

04. juni 2015 | Vikingemuseet Ladby

I uge 22 foretog Østfyns Museer en prøvegravning på toppen af Munkebo bakke, efter en af museets detektorfolk havde fundet arabiske dirhems (sølvmønter fra vikingetiden) på stedet.

De arkæologiske undersøgelser afslørede spor af i hvert fald et hus fra vikingetiden omgivet af et hegn eller grøftforløb. Prøvegravningen blev foretaget i tæt samarbejde med en gruppe detektorfolk, så det blev sikret, at resten af den lille sølvskat blev fundet. Indtil der er gjort yderligere undersøgelser, kan der kun gisnes om fundet - men det kan måske være en sølvsmeds metaldepot, der er dukket op ad den fynske muld. Et er dog sikkert, at uanset hvem der har boet i vikingehuset (der nok er en del af et større gårdsanlæg), så har beboerne haft en formidabel udsigt fra toppen af bakken og har kunnet holde øje med trafikken både til lands og til vands.

Museet arbejder nu på at kunne komme til at udgrave huset, og fra slutningen af juni måned bliver fundene fra udgravningen (herunder også Ribe-mønten der var månedens fund i maj) udstillet i Ladby.

Det er planen, at Munkebo miniby skal flyttes op på toppen af bakken, og det er i den sammenhæng en rigtig fin historie, at vi nu måske har fundet Munkebos vikingetidsbebyggelse, og at minibyen formidler byens middelalderhistorie.

Billede: Finderen af ribe-monstermønten Mathias Kaas har i uge 22-23 været i praktik på Østfyns Museer og fik blandt andet lov til at prøve kræfter med en arkæologisk udgravning (Foto: Østfyns Museer)

Kender du dine guder og jætter?
4. december 2018

Følg vores facebook-julekalender og lær de mange guder og jætter fra den nordiske mytologi at kende.

Tæt på 12.000 så spøgelsesskibet
24. oktober 2018

Ladbydragens søster i form af et tågeskib skabt af vand og lys har i løbet af seks uger trukket tæt på 12.000 mennesker til Munkebo.

Velbesøgt vikingeskib af lys og vand
14. september 2018

I hundredvis valfarter nysgerrige hver aften til Munkebo for at se Ladbyskibets "spøgelse" af lys og vand.