Kursen er sat: Ladbyskibet søsættes i pinsen 2016

05. februar 2015 | Vikingemuseet Ladby

Det nye Ladbyskib vil blive søsæt pinselørdag 2016. Den melding kommer efter, at finansieringen af de sidste etaper af byggeriet er faldet på plads. Før jul bevilgede Augustinus Fonden yderligere 500.000 kr. til projektet, og i denne uge er det beløb blevet fulgt op af 500.000 kr. fra Turismeudvalget.

”Vi tror på, at det, der er gang i Ladby, er noget, der vil sætte Kerteminde på verdenskortet. Vikingetiden er så hot, at der er ingen tvivl om, at skibet bliver et stort trækplaster”, siger formand for Turismeudvalget, Knud Ahrnkiel.

Leder af Vikingemuseet Ladby, Mette Ladegaard Thøgersen, er glad for opbakningen og støtten fra Kerteminde Kommune:

”Med finansieringen på plads kan vi nu planlægge de sidste faser af byggeriet. Byggeriet af skibet er i høj grad også et formidlingsprojekt, og museets stigende antal gæster har i de seneste år fulgt med i byggeriet og fået viden om vikingernes skibe direkte fra skibsbyggerne. Der er dog ingen tvivl om, at vi glæder os til at få et færdigt skib på fjorden, som vores publikum kan blive præsenteret for”.

At det er et meget smukt Ladbyskib, der er på vej, mener også Søren Nielsen, der er chef for Afdelingen for Maritime Håndværk, Rekonstruktion og Publikumsformidling på Vikingeskibsmuset i Roskilde:

”Det er fantastisk at se skibets smukke form, nu hvor den sidste planke er påsat. Bordplankernes smukke, jævne linjer, som stadig kan ses i jernnaglerækkerne fra skibet i gravhøjen, er rekonstrueret på fornemste vis. Jeg synes, at dette nye Ladbyskib yder skibene fra vikingetiden stor retfærdighed. Bordplankernes linjer, det lette og elegante tømmer i skibet, og som afslutning sidste bordgangs overkant, springet, er alt sammen med til at understrege dette smukke, velformede skib. Bådebyggerne kan være meget stolte af deres arbejde, det tegner godt for det resterende arbejde på skibet.”

De ca. 35 frivillige bådebyggere, museets bådebygger Rasmus Budde Jensen og snedker Arne Jensen fortsætter arbejdet på skibet hele 2015, hvor museets gæster vil kunne følge færdiggørelsen på nærmeste hold. Skibet skal have mast, årer og rig, og sejlet er godt på vej, men mangler endnu at blive syet helt færdigt. Og så skal både skib og sejl males i blå-gule farver. Endelig glæder museet sig også til, at dragehovedet skal sættes på skibets stævn.

Fakta:
  • Byggeriet er indtil nu finansieret af Augustinus Fonden, der i december 2010 bevilgede små 5 mio. kr. til projektet. I alt lander prisen på 6 mio. kr.
  • Arbejdet med skibet blev påbegyndt i juni 2011.
  • Skibet bygges af frivillige under ledelse af en professionel bådebygger.
  • Vikingeskibsmuseet i Roskilde er med i den styregruppe, der er nedsat for projektet.
Foto: Det nye Ladbyskib, februar 2015.

Lad dine sanser blive udfordret
9. april 2019

Hvad er der i spanden?

Bronzealderfund ved Ullerslev
15. marts 2019
Landskab & Arkæologi

Spektakulære detektorfund af genstande fra bronzealderen tegner konturerne af et helligt landskab ved Ullerslev.

Hal er endnu ældre end først antaget
1. marts 2019

Hvad vi troede var en stor vikingehal på Munkebo Bakke har vist sig at være Fyns største bygning fra yngre germansk jernalder.