Kursen er sat: Ladbyskibet søsættes i pinsen 2016

05. februar 2015 | Vikingemuseet Ladby

Det nye Ladbyskib vil blive søsæt pinselørdag 2016. Den melding kommer efter, at finansieringen af de sidste etaper af byggeriet er faldet på plads. Før jul bevilgede Augustinus Fonden yderligere 500.000 kr. til projektet, og i denne uge er det beløb blevet fulgt op af 500.000 kr. fra Turismeudvalget.

”Vi tror på, at det, der er gang i Ladby, er noget, der vil sætte Kerteminde på verdenskortet. Vikingetiden er så hot, at der er ingen tvivl om, at skibet bliver et stort trækplaster”, siger formand for Turismeudvalget, Knud Ahrnkiel.

Leder af Vikingemuseet Ladby, Mette Ladegaard Thøgersen, er glad for opbakningen og støtten fra Kerteminde Kommune:

”Med finansieringen på plads kan vi nu planlægge de sidste faser af byggeriet. Byggeriet af skibet er i høj grad også et formidlingsprojekt, og museets stigende antal gæster har i de seneste år fulgt med i byggeriet og fået viden om vikingernes skibe direkte fra skibsbyggerne. Der er dog ingen tvivl om, at vi glæder os til at få et færdigt skib på fjorden, som vores publikum kan blive præsenteret for”.

At det er et meget smukt Ladbyskib, der er på vej, mener også Søren Nielsen, der er chef for Afdelingen for Maritime Håndværk, Rekonstruktion og Publikumsformidling på Vikingeskibsmuset i Roskilde:

”Det er fantastisk at se skibets smukke form, nu hvor den sidste planke er påsat. Bordplankernes smukke, jævne linjer, som stadig kan ses i jernnaglerækkerne fra skibet i gravhøjen, er rekonstrueret på fornemste vis. Jeg synes, at dette nye Ladbyskib yder skibene fra vikingetiden stor retfærdighed. Bordplankernes linjer, det lette og elegante tømmer i skibet, og som afslutning sidste bordgangs overkant, springet, er alt sammen med til at understrege dette smukke, velformede skib. Bådebyggerne kan være meget stolte af deres arbejde, det tegner godt for det resterende arbejde på skibet.”

De ca. 35 frivillige bådebyggere, museets bådebygger Rasmus Budde Jensen og snedker Arne Jensen fortsætter arbejdet på skibet hele 2015, hvor museets gæster vil kunne følge færdiggørelsen på nærmeste hold. Skibet skal have mast, årer og rig, og sejlet er godt på vej, men mangler endnu at blive syet helt færdigt. Og så skal både skib og sejl males i blå-gule farver. Endelig glæder museet sig også til, at dragehovedet skal sættes på skibets stævn.

Fakta:
  • Byggeriet er indtil nu finansieret af Augustinus Fonden, der i december 2010 bevilgede små 5 mio. kr. til projektet. I alt lander prisen på 6 mio. kr.
  • Arbejdet med skibet blev påbegyndt i juni 2011.
  • Skibet bygges af frivillige under ledelse af en professionel bådebygger.
  • Vikingeskibsmuseet i Roskilde er med i den styregruppe, der er nedsat for projektet.
Foto: Det nye Ladbyskib, februar 2015.

Kender du dine guder og jætter?
4. december 2018

Følg vores facebook-julekalender og lær de mange guder og jætter fra den nordiske mytologi at kende.

Tæt på 12.000 så spøgelsesskibet
24. oktober 2018

Ladbydragens søster i form af et tågeskib skabt af vand og lys har i løbet af seks uger trukket tæt på 12.000 mennesker til Munkebo.

Velbesøgt vikingeskib af lys og vand
14. september 2018

I hundredvis valfarter nysgerrige hver aften til Munkebo for at se Ladbyskibets "spøgelse" af lys og vand.