Mathias fandt monstermønt i Munkebo

21. maj 2015 | Vikingemuseet Ladby

Der er ingen tvivl om, at månedens fund må være den mønt, som 14-årige Mathias Kaas fandt i Munkebo i begyndelsen af maj. Det er et sjældent velbevaret eksempel af en sølvmønt slået i Ribe i begyndelsen af 800-tallet. På møntens forside kigger en vredladen maskefigur frem – det er sandsynligvis et billede af Wodan også kendt som Odin – den øverste blandt de nordiske guder. Ansigtet er omgivet af fire små ansigter med overskæg. På den anden side ser man et dyr (et monster), sandsynligvis en hjort.

Historien bag mønten er interessant, der er nemlig tale om et eksempel på en af de allerførste mønter, der er præget i Danmark. Møntøkonomi var ellers ikke noget vikingerne brugte til daglig. Hvis ikke der blev handlet og byttet i naturalier, handlede man som udgangspunkt efter sølvvægt. På den store og internationalt prægede handelsplads ved Ribe i Sydvestjylland slog man dog allerede i begyndelsen af 700-tallet små sølvmønter, såkaldte sceattas, der var en mønttype, som også blev brugt i Nordtyskland og England men med forskellige præg alt efter, hvor de var slået – lidt ligesom euroen i dag. Sceattas slået i Ribe havde f.eks. et billede af Wodan/Odin på den ene side og et dyr på den anden - de kaldes derfor Wodan/monster sceattas. Bag den velorganiserede handelsplads i Ribe aner man en stærk myndighed, sandsynligvis begyndelsen på en statsdannelse, og møntprægningen er et udtryk for, at der har været et magtapparat, der har haft interesse i at styre handelen med egne mønter.

Mønten fra Munkebo hører ikke til de allertidligste sceattas, men kan derimod dateres til omkring 825, hvor man igen slog mønter i Ribe. Mønterne er større og tyndere, inspireret af møntreformer i Frankerriget og England få årtier før, men stadig med et billede af Wodan/Odin på den ene side og et dyr på den anden. Der er kun fundet få eksemplarer af mønttypen og primært i og omkring Ribe, der efter alt at dømme havde et reguleret møntvæsen, hvor kun de lokale mønter var gyldigt betalingsmiddel til fast pålydende værdi. Det betød, at man var nødt til at omveksle andre mønter eller værdier til lokal mønt, hvis man ville handle på markedspladsen i Ribe.

Det er første gang en eksemplar af en tidlig Ribe-mønt findes på Fyn, så måske har en viking fra Munkebo været på indkøbstur i Ribe og ikke fået brugt alle sine vekselpenge?

Monstermønten er ikke Mathias debut hvad angår sjældne mønter. Han har allerede fået sin første danefægodtgørelse for en meget sjælden mønt fra Christian 4.s tid, som han fandt med metaldetektor i sin fars have på Langeland. En af Fyns yngste detektorførere er begyndt godt – så hvad kan det ikke ende med?

Kender du dine guder og jætter?
4. december 2018

Følg vores facebook-julekalender og lær de mange guder og jætter fra den nordiske mytologi at kende.

Tæt på 12.000 så spøgelsesskibet
24. oktober 2018

Ladbydragens søster i form af et tågeskib skabt af vand og lys har i løbet af seks uger trukket tæt på 12.000 mennesker til Munkebo.

Velbesøgt vikingeskib af lys og vand
14. september 2018

I hundredvis valfarter nysgerrige hver aften til Munkebo for at se Ladbyskibets "spøgelse" af lys og vand.