Nyt fund: Skjoldamulet fra vikingetiden

26. juni 2015 | Landskab & Arkæologi

Skjoldamulet

Når en viking døde ærefuldt på slagmarken stod valkyrierne - Odins kvindelige krigere - klar til at hente ham til Valhalla, hvor han blev en af einherjerne de krigere, der skulle hjælpe guderne, når Ragnarok kom. De samme valkyrier sørgede også for at varte vikingekrigerne op med fyldte mjødkrus hver aften, når de kom hjem fra den daglige kamptræning på Idasletten.

Igennem de seneste år er der, takket være detektorførere, dukket en del forskellige afbildninger af valkyrier op. Nogle gange ser man dem iklædt en lang dragt, med håret sat op i en hestehale med knude og med et drikkehorn i hånden, andre gange er de bevæbnede og til hest.

Valkyrierne beskrives som frygtindgydende krigere og en slags skæbnegudinder, der kan afgøre udfaldet af et slag - hvem vinder og hvem taber. I Njals saga findes en beskrivelse af hvorledes tolv valkyrier væver et tæppe, hvor islæt og rendegarn består af mennesketarme holdt udstrakt af afhuggede mandshoveder, der fungerer som vævevægte. Et sværd agerer slagbom og skyttelen er en pil. Samtidig med at valkyrierne væver synger de spydsangen og da stykket er færdigt river de det i stykker og rider bort. Et makabert billede på krigens gru.

Sagaerne beskriver valkyrierne som smukke kraftfulde kvinder, der rider uden saddel, og er bevæbnet med spyd eller sværd og et skjold. Valkyrier omtales da også somme tider som skjoldmøer.

Juni måned fund er netop et skjold, der meget vel kan have tilhørt en valkyrie eller i hvert fald have symboliseret de kræfter, valkyrien besad og som bæreren af skjoldet også gerne ville have del i. Skjoldet er faktisk et fint lille smykke, en dragtnål eller broche ville man måske sige i dag. Det er lavet af sølv og måler blot 3 cm i diameter. Skjoldet er dekoreret med indridsede streger i et mønster, der også kendes fra andre billeder af skjolde. For eksempel bærer den lille sølvfigur, der er kendt som valkyrien fra Hårby, et lignende skjold.

Miniaturevåben i form af både sværd, spyd og skjolde, der blev båret som smykker, var almindelige i vikingetiden, for eksempel kendes der flere skjoldamuletter fra området omkring stormandsgården ved Tissø på Vestsjælland.

Hvem der bar den lille sølvamulet formet som et skjold engang i vikingetiden ved vi ikke, men måske en kvinde, der nok har ærgret sig over tabet. Her små 1200 år senere kan vi igen glæde os over det fine fund, der er gjort ved Regstrup Møllegård nord for Nyborg.

Kender du dine guder og jætter?
4. december 2018

Følg vores facebook-julekalender og lær de mange guder og jætter fra den nordiske mytologi at kende.

Tæt på 12.000 så spøgelsesskibet
24. oktober 2018

Ladbydragens søster i form af et tågeskib skabt af vand og lys har i løbet af seks uger trukket tæt på 12.000 mennesker til Munkebo.

Velbesøgt vikingeskib af lys og vand
14. september 2018

I hundredvis valfarter nysgerrige hver aften til Munkebo for at se Ladbyskibets "spøgelse" af lys og vand.