Sidste nyt om Ladbykongens hjemegn

02. juli 2015 | Vikingemuseet Ladby

Dygtige detektorfolk har gennem de seneste år været med til at give arkæologerne en masse ny viden om Nordøstfyn i yngre jernalder og vikingetid.  Detektorbrugerne har fundet bopladser, vi ikke kendte til, og afleveret tusindvis af fund, der fortæller om livet på Ladbykongens hjemegn.

Fra onsdag d. 1. juli udstiller Vikingemuseet Ladby fund fra to af de nyeste pladser. Det drejer sig om den lille sølvskat, der i maj blev fundet på toppen af Munkebo Bakke.  Skatten består af arabiske sølvmønter – såkaldte dirhems og flere stykker af sølvbarrer eller smykker, der er klippet i stykker.  Østfyns Museer foretog efter fundet en arkæologisk undersøgelse i samarbejde med detektorfolkene for at finde ud af mere om stedet og vi ved nu, at sølvskatten lå lige øst for et hus fra vikingetiden og at huset var omgivet af et hegn.

Det andet sølvfund, der udstilles, er fra Kertinge Mark. Her har detektorfolk også fundet klip af arabiske dirhems, der tyder på at nogen enten har tabt eller gemt et lille sølvlager væk. På pladsen er der også fundet vægtlodder og en række smykker og genstande af høj kvalitet, der tyder på, at der i den sene jernalder og vikingetid har ligget en velstående boplads.

Fundene er med til at give os ny viden om Ladbykongens hjemegn, men de åbner også op for en række nye spørgsmål. Derfor graver museet på Munkebo Bakke igen fra d. 29. juli til 14. august, for vi vil gerne vide mere – hvem boede på toppen af bakken med den storslåede udsigt over Nordøstfyn?

Billede: Der bliver gravet på Munkebo Bakke (Østfyns Museer.)

Hus fra Vikingetiden på Munkebo Bakke

Mathias fandt monstermønt i Munkebo

Er du vores nye formidlingsinspektør?
21. juni 2019

Jobopslag: Vikingemuseet Ladby søger ny formidlingsinspektør. Stillingen er på 37 timer ugentligt. Ansøgningsfrist 15. august.

Bronzealderfund ved Ullerslev
15. marts 2019
Landskab & Arkæologi

Spektakulære detektorfund af genstande fra bronzealderen tegner konturerne af et helligt landskab ved Ullerslev.

Hal er endnu ældre end først antaget
1. marts 2019

Hvad vi troede var en stor vikingehal på Munkebo Bakke har vist sig at være Fyns største bygning fra yngre germansk jernalder.