Danmarks ældste kristusfigur fundet i Aunslev

16. marts 2016 | Vikingemuseet Ladby

Danmarks ældste kristusfigur

"Kristus fra Aunslev" vurderes til at være fra første halvdel af 900-tallet og er dermed ældre end Jelling-stenen.

Fredag den 11. marts dukkede der noget helt særligt op af jorden på en mark ved Aunslev på Østfyn. Dennis Fabricius Holm var ude med sin metaldetektor og gjorde et enestående fund. Han kontaktede straks arkæologen Malene Bech på Østfyns Museer.

Kristus i guld og filigran

Dennis havde fundet et lille hængesmykke af guld, 4,1 cm højt, i form af en mand med udstrakte arme – Kristus på korset. Figuren er skabt af fine leddelte guldtråde og små filigrankugler og vejer ca. 13,2 g. Bagsiden er glat. Øverst er påmonteret et fint øje til ophængning. Korset ligner meget det kendte forgyldte sølvkors fundet i Birka ved Stockholm i Sverige i 1879, i en kvindegrav fra vikingetiden (grav 660).

Kendt fra kvindegrave

Korset fra Aunslev er det første danske eksemplar i fuld figur. Tidligere har man i Danmark fundet fragmenter af lignende kors, i den nyligt fundne vikingesølvskat fra Omø og i en vikingetidig vognfadinggrav ved Ketting på Als, alle fragmenterne er af sølv. Fragmentet af en hånd fra Omø skatten, der dateres til sidst i 900-tallet, ser lidt anderledes ud. Det mangler tommelfingeren og er ornamenteret på bagsiden. Sølvkorsene fra Ketting og Birka er begge fundet i, hvad der tolkes som kvindegrave dateret til første halvdel af 900-tallet. Dermed bliver Aunslevkorset foreløbig det eneste, der er fundet på ”bar mark”.

Kvindesmykke fra første halvdel af 900-tallet

Det er et held, at det lille smykke har overlevet de 1100 år i jorden. Det har sandsynligvis været båret af en vikingekvinde, men om korset har vist at hun var en kristen viking eller blot var en del af en hedensk vikings værdifulde pynt, kan ikke umiddelbart afgøres. Kristus fra Aunslev skal foreløbig dateres til første halvdel af 900-tallet og bliver dermed et af de ældste kristne kors fra Danmark og ældre end Haralds store sten i Jelling.

Tegn på vikingebebyggelse omkring Aunslev Kirke

I dag ligger Aunslev kirke for sig selv vest for den nutidige landsby Aunslev. På markerne rundt om kirken, hvor korset er fundet, er der kommet en del andre fine detektorfund. Tilsammen antyder fundene at kirken ikke altid har ligget her helt alene. Engang lå her sandsynligvis en vikingebebyggelse og måske gav den grundlaget for en tidlig kirke her. Der har desuden engang stået en runesten på stedet. Ifølge beretningerne blev stenen fundet lige syd for Aunslev kirke i 1623. I 1652 blev den bragt til København hvor den gik til i Københavns brand i 1728. Afskriften lyder: … står denne sten. Ro… satte … og Roulv gjorde … Sten hører til gruppen af ”Roulv sten”.

Udstilles på museet

Korset vil blive udstillet på Vikingemuseet Ladby fra fredag den 18. marts og påsken over, før det skal til konservering. Til sommer vil det indgå i en udstilling på museet af en række spændende nye vikingetidsfund fra Østfyn.

• S. Eisenschmidt: Med hammer og kors – religionsskifte i Danmark. I: Vikingetid i Danmark, 2013.
  • H. Arbman & H.Stolpe: Birka. Die Gräber, bd. 1. 1943.
  • G. Trotzig: Trons försvarare i Birka. Fornvännen 2004.

Vikingetidsfund viser konge til hest
27. maj 2016
Landskab & Arkæologi

Måske viser smykket den sagnomspundne Ladbykonge?

Ladbydragen søsat
14. maj 2016

Nu er det nye Ladbyskib sat i søen.

Mens vi venter på søsætningen
12. maj 2016

188 bud på navn til skibet
3. maj 2016

Juryen har nu udvalgt det navn, som Vikingemuseet Ladbys nye skib skal bære. Men navn og vinder af konkurrencen afsløres først på søsætningsdagen.