Hvæssesten fra vikingetiden fundet i Kerteminde Fjord

11. april 2016 | Landskab & Arkæologi

Hvæssesten fra vikingetiden fundet i Kerteminde Fjord.

Fangsten talte også en hvæssesten fra vikingetiden, da Torben Sørensen for nyligt røgtede sine garn i Kerteminde Fjord. På bunden af det lave vand ud mod sejlrenden fik han nemlig øje på en fin lille genstand, som han samlede op og afleverede til museet.

Måske brugt til at skærpe fiskekroge

Der er tale om en hvæssesten fra vikingetiden. Den er 8,6 cm lang, 2 cm bred på det bredeste sted og 0,9 cm tyk. I den smalleste ende er der boret et hul, så man har kunnet fæste den i en strop og altid have den ved hånden. På begge sider af stenen ses tydelige slidspor i form af riller. Rillerne kan være opstået, når man for eksempel brugte hvæssestenen til opskærpning af fiskekroge.

Hvæsse- eller slibesten kendes i flere varianter og stort antal fra vikingetidens byer og bopladser. Vi ved, at man i stor stil importerede norsk skifer til slibesten. Blandt andet har man fundet adskillige slibesten af norsk skifer ved anløbspladsen på Fyns Hoved hvorfra de sikkert er blevet handlet videre.

Den lille hvæssesten fra Kerteminde Fjord er dog ikke af norsk skiffer, men sandsten, og sikkert et hjemligt produkt. Har en fisker i vikingetiden måske også røgtet garn eller sat liner her og tabt sit veltjente redskab?

Hvæssesten i rummet og i myterne

Som en lille krølle på historien kan vi fortælle, at en lignende hvæssesten fundet i Århus var med Andreas Mogensen på tur i rummet!

Hvæssestenen spiller en vigtig rolle i myten om Thors kamp mod jætten Hrungner. Hrungner bruger en hvæssesten (også kaldet en hén) som våben mod Thor. Stenen splintres mod Thors hammer, men en splint rammer Thor i hovedet og fælder ham. Læs hele myten her.

Peter Madsens Hrungner

Hrungner med sin hvæssesten i Peter Madsens streg. Fra Valhalla #9 "Den store udfordring". 

Drenge
Det sker på museet

Foredrag, aktiviteter, udstillinger, rundvisninger og meget mere. 

Se kalender her

Nyheder

Ny landskabsudstilling om vikingernes skibe
7. januar 2020
Vikingemuseet Ladby

Landskabet omkring Ladbyhøjen er medspiller i ny udstilling på Vikingemuseet om udviklingen indenfor skibsbyggeri i vikingetiden.

Arkæologisk adventskalender
18. november 2019
Vikingemuseet Ladby

Årets arkæologiske adventskalender præsenterer nye fantastiske detektorfund fundet i det forgangne år af dygtige detektorfolk.

Ny flot bog om vikingetiden
16. oktober 2019

Arkæolog Jeanette Varberg fortæller på 576 sider historien om vikingerne. Find bogen i museumsbutikken.

Spøgelsesskibet finalist til Den Fynske Kulturpris
15. oktober 2019

Vikingeskibet af lys og vand i Munkebo er blandt de fem finalister til Den Fynske Kulturpris.