Januars fund: Gribedyr i flok

26. januar 2016 | Landskab og Arkæologi

Tre små gribedyr holder sammen på månedens fund i januar. Det drejer sig om en trefliget spænde i massivt sølv fundet ved Kertinge Mark blot en kilometer vest for Ladbyhøjen.

En lille stump af den ene af spændets arme mangler, og det har fået en ordentlig tur – formodentlig brækket i stykker af en landbrugsmaskine. Flot at det alligevel lykkedes at finde det meste igen med detektorhjælp og ihærdighed.

Pragtstykke i Borrestil
Der er virkelig tale om et pragtstykke, hvor hele fladen er udfyldt med gribedyr i såkaldt Borrestil, karakteristisk med deres runde snuder og Mickey Mouse-lignende ører. Borrestilen kan dateres til sidste halvdel af 800-tallet og første halvdel af 900-tallet og kendes blandt andet også fra en genstand fundet i Ladbykongens grav, den såkaldte ”fyrstestav”, der formodentlig er en form for værdighedstegn. De tre gribedyrs hoveder mødes midt på spændet og deres krop, arme og ben slår knuder på sig selv og udfylder hver sin arm på spændet i et smukt mønster.

Trefligede spænder
De trefligede spænder var i dansk sammenhæng kvindesmykker. I gravfund findes de liggende på brystet og tolkes derfor ofte som spænder, der har holdt en kappe eller anden overklædning lukket. Oprindeligt var de trefligede spænder i europæisk sammenhæng en del af soldaterudstyret, hvor de fungerede som spænder på sværdremmen. De tidligste trefligede spænder i Danmark kan dateres til første del af 800-tallet. De har dog en meget mere enkel dekoration med geometriske mønstre.

Det smukke trefligede sølvspænde fra Kertinge Mark har uden tvivl været båret med stolthed af en vikingekvinde. Men har hun tabt det, stammer det fra en grav eller er det resterne af et metaldepot beregnet til omsmeltning? Det ved vi endnu ikke, men forhåbentlig bliver vi klogere på det i de kommende år.

Se det på Vikingemuseet i Ladby
Frem til slutningen af februar er det trefligede spænde udstillet på Vikingemuseet i Ladby sammen med andre detektorfund fra Kertinge Mark.

Kender du dine guder og jætter?
4. december 2018

Følg vores facebook-julekalender og lær de mange guder og jætter fra den nordiske mytologi at kende.

Tæt på 12.000 så spøgelsesskibet
24. oktober 2018

Ladbydragens søster i form af et tågeskib skabt af vand og lys har i løbet af seks uger trukket tæt på 12.000 mennesker til Munkebo.

Velbesøgt vikingeskib af lys og vand
14. september 2018

I hundredvis valfarter nysgerrige hver aften til Munkebo for at se Ladbyskibets "spøgelse" af lys og vand.