Januars fund: Gribedyr i flok

26. januar 2016 | Landskab og Arkæologi

Tre små gribedyr holder sammen på månedens fund i januar. Det drejer sig om en trefliget spænde i massivt sølv fundet ved Kertinge Mark blot en kilometer vest for Ladbyhøjen.

En lille stump af den ene af spændets arme mangler, og det har fået en ordentlig tur – formodentlig brækket i stykker af en landbrugsmaskine. Flot at det alligevel lykkedes at finde det meste igen med detektorhjælp og ihærdighed.

Pragtstykke i Borrestil
Der er virkelig tale om et pragtstykke, hvor hele fladen er udfyldt med gribedyr i såkaldt Borrestil, karakteristisk med deres runde snuder og Mickey Mouse-lignende ører. Borrestilen kan dateres til sidste halvdel af 800-tallet og første halvdel af 900-tallet og kendes blandt andet også fra en genstand fundet i Ladbykongens grav, den såkaldte ”fyrstestav”, der formodentlig er en form for værdighedstegn. De tre gribedyrs hoveder mødes midt på spændet og deres krop, arme og ben slår knuder på sig selv og udfylder hver sin arm på spændet i et smukt mønster.

Trefligede spænder
De trefligede spænder var i dansk sammenhæng kvindesmykker. I gravfund findes de liggende på brystet og tolkes derfor ofte som spænder, der har holdt en kappe eller anden overklædning lukket. Oprindeligt var de trefligede spænder i europæisk sammenhæng en del af soldaterudstyret, hvor de fungerede som spænder på sværdremmen. De tidligste trefligede spænder i Danmark kan dateres til første del af 800-tallet. De har dog en meget mere enkel dekoration med geometriske mønstre.

Det smukke trefligede sølvspænde fra Kertinge Mark har uden tvivl været båret med stolthed af en vikingekvinde. Men har hun tabt det, stammer det fra en grav eller er det resterne af et metaldepot beregnet til omsmeltning? Det ved vi endnu ikke, men forhåbentlig bliver vi klogere på det i de kommende år.

Se det på Vikingemuseet i Ladby
Frem til slutningen af februar er det trefligede spænde udstillet på Vikingemuseet i Ladby sammen med andre detektorfund fra Kertinge Mark.

Lad dine sanser blive udfordret
9. april 2019

Hvad er der i spanden?

Bronzealderfund ved Ullerslev
15. marts 2019
Landskab & Arkæologi

Spektakulære detektorfund af genstande fra bronzealderen tegner konturerne af et helligt landskab ved Ullerslev.

Hal er endnu ældre end først antaget
1. marts 2019

Hvad vi troede var en stor vikingehal på Munkebo Bakke har vist sig at være Fyns største bygning fra yngre germansk jernalder.