Nyt lys på fortiden

07. december 2016 | Landskab og Arkæologi

Data om mange tusinde detektorfund skal nu for første gang samles og kaste nyt lys på overgangen fra oldtid til historisk tid.

Under titlen From Central Space to Urban Place skal arkæologer, stednavneforskere og naturvidenskabsfolk undersøge den udvikling, der sker i områderne omkring Odense Fjord og Limfjorden på overgangen fra oldtid til historisk tid. I begge områder er der masser af rige detektorpladser der tyder på velstand og gode forbindelser langt ud i verden. Men hvad sker der, når de tidlige byer opstår?

Hidtil uudnyttet ressource

Projektet har særligt fokus på detektorpladserne og for første gang bliver der set samlet på alle de mange tusinde fund som detektorfolk har indleveret gennem de senere år. Det er en hidtil uudnyttet ressource der nu kan kaste nyt lys over en vigtig periode i Danmarks historie.

Kæde af varslingsbål

Formidlingen og læring en vigtig del af projektet. På Østfyn er der planlagt to spektakulære formidlingstiltag. I efteråret 2017 (sidste weekend i efterårsferien) vil vi forsøge at genskabe en kæde af varslingsbål fra Fynshoved gennem Hindsholm til Odense. Og så er der planer om ved hjælp af lys og vand at sende en flåde af vikingeskib afsted.

Projektet er støttet af Velux Fonden og udføres i samarbejde med Odense Bys Museer, Nordjyllands Historiske Museum, Moesgaard Museum, Syddansk Universitet, Aarhus Universitet og Københavns Universitet.

Læs mere her.

Ladbydragen i finalen til Den Fynske Kulturpris
12. oktober 2017

De fem finalister til Den Fynske Kulturpris 2017 er nu udpeget, og vi kan med stolthed sige, at vores smukke Ladbydrage og søsætningen den 11. maj 2016 er en del af finalefeltet.

Nu går arbejdet i gang!
29. september 2017

Masser af ideer og indspark fra frivillige til idé-workshop om de nye visioner for Vikingemuseet Ladby.

Masten rejst på Ladbydragen
1. september 2017

Nu har det rekonstruerede Ladbyskib fået mast og rig.

Vi udvider Vikingemuseet
1. september 2017

Med nye 4,5 hektar jord at råde over kan vi nu forbedre tilgængeligheden, udvide formidlingen og gøre museet til et endnu bedre udflugtsmål.