Nyt lys på fortiden

07. december 2016 | Landskab og Arkæologi

Data om mange tusinde detektorfund skal nu for første gang samles og kaste nyt lys på overgangen fra oldtid til historisk tid.

Under titlen From Central Space to Urban Place skal arkæologer, stednavneforskere og naturvidenskabsfolk undersøge den udvikling, der sker i områderne omkring Odense Fjord og Limfjorden på overgangen fra oldtid til historisk tid. I begge områder er der masser af rige detektorpladser der tyder på velstand og gode forbindelser langt ud i verden. Men hvad sker der, når de tidlige byer opstår?

Hidtil uudnyttet ressource

Projektet har særligt fokus på detektorpladserne og for første gang bliver der set samlet på alle de mange tusinde fund som detektorfolk har indleveret gennem de senere år. Det er en hidtil uudnyttet ressource der nu kan kaste nyt lys over en vigtig periode i Danmarks historie.

Kæde af varslingsbål

Formidlingen og læring en vigtig del af projektet. På Østfyn er der planlagt to spektakulære formidlingstiltag. I efteråret 2017 (sidste weekend i efterårsferien) vil vi forsøge at genskabe en kæde af varslingsbål fra Fynshoved gennem Hindsholm til Odense. Og så er der planer om ved hjælp af lys og vand at sende en flåde af vikingeskib afsted.

Projektet er støttet af Velux Fonden og udføres i samarbejde med Odense Bys Museer, Nordjyllands Historiske Museum, Moesgaard Museum, Syddansk Universitet, Aarhus Universitet og Københavns Universitet.

Læs mere her.

Ladbydragen snart med sejl
13. juni 2018

Ladbydragen skal snart ud at sejle med sejl. Museets frivillige sejlere har været på kursus i Roskilde.

Nye udgravninger på Munkebo Bakke
12. juni 2018
Landskab & Arkæologi

Så graver vores arkæologer igen på Munkebo Bakke. Denne gang der, hvor Bakkegården lå indtil for nyligt.

Vikingerne kommer til Kerteminde under Kirsebærfestivalen
25. maj 2018

Renæssancehavnen vil være fuld af vikingeaktiviteter under Kirsebærfestivalen.

Flot donation fra frimurerne
18. maj 2018

Med moderne sikkerhedsudstyr er Ladbydragen tættere på at kunne komme ud på åbent hav.