Nyt lys på fortiden

07. december 2016 | Landskab og Arkæologi

Data om mange tusinde detektorfund skal nu for første gang samles og kaste nyt lys på overgangen fra oldtid til historisk tid.

Under titlen From Central Space to Urban Place skal arkæologer, stednavneforskere og naturvidenskabsfolk undersøge den udvikling, der sker i områderne omkring Odense Fjord og Limfjorden på overgangen fra oldtid til historisk tid. I begge områder er der masser af rige detektorpladser der tyder på velstand og gode forbindelser langt ud i verden. Men hvad sker der, når de tidlige byer opstår?

Hidtil uudnyttet ressource

Projektet har særligt fokus på detektorpladserne og for første gang bliver der set samlet på alle de mange tusinde fund som detektorfolk har indleveret gennem de senere år. Det er en hidtil uudnyttet ressource der nu kan kaste nyt lys over en vigtig periode i Danmarks historie.

Kæde af varslingsbål

Formidlingen og læring en vigtig del af projektet. På Østfyn er der planlagt to spektakulære formidlingstiltag. I efteråret 2017 (sidste weekend i efterårsferien) vil vi forsøge at genskabe en kæde af varslingsbål fra Fynshoved gennem Hindsholm til Odense. Og så er der planer om ved hjælp af lys og vand at sende en flåde af vikingeskib afsted.

Projektet er støttet af Velux Fonden og udføres i samarbejde med Odense Bys Museer, Nordjyllands Historiske Museum, Moesgaard Museum, Syddansk Universitet, Aarhus Universitet og Københavns Universitet.

Læs mere her.

Nyt vikingehus på Bytoften klar til sommer
21. marts 2018
Landskab & Arkæologi

Første spadestik er taget til et nyt vikingehus, der skal binde Bytoften sammen som et spændende og rekreativt område, der emmer af historie.

Ministre sender skolebørn på Vikingemuseet
2. marts 2018

Nyt initiativ skal give danske 4.klasses-elever større kendskab til deres land. Blandt andet skal de besøge Vikingemuseet Ladby.

Skeletfund optaget på årets arkæologiske top ti
22. december 2017
Landskab og Arkæologi

Fundet af en bronzealdergravplads ved Kalvehavegård tæt ved Kerteminde er på Slots- og Kulturstyrelsens liste over de vigtigste arkæologiske udgravninger i 2017.

Legenden om Ladbyskibet
27. november 2017

I årets julekalender fra Vikingemuseet Ladby kan du hver dag følge med i en fortælling om Ladbyskibet fra Vikingen’s julenummer fra 1938.