Nyt lys på fortiden

07. december 2016 | Landskab og Arkæologi

Data om mange tusinde detektorfund skal nu for første gang samles og kaste nyt lys på overgangen fra oldtid til historisk tid.

Under titlen From Central Space to Urban Place skal arkæologer, stednavneforskere og naturvidenskabsfolk undersøge den udvikling, der sker i områderne omkring Odense Fjord og Limfjorden på overgangen fra oldtid til historisk tid. I begge områder er der masser af rige detektorpladser der tyder på velstand og gode forbindelser langt ud i verden. Men hvad sker der, når de tidlige byer opstår?

Hidtil uudnyttet ressource

Projektet har særligt fokus på detektorpladserne og for første gang bliver der set samlet på alle de mange tusinde fund som detektorfolk har indleveret gennem de senere år. Det er en hidtil uudnyttet ressource der nu kan kaste nyt lys over en vigtig periode i Danmarks historie.

Kæde af varslingsbål

Formidlingen og læring en vigtig del af projektet. På Østfyn er der planlagt to spektakulære formidlingstiltag. I efteråret 2017 (sidste weekend i efterårsferien) vil vi forsøge at genskabe en kæde af varslingsbål fra Fynshoved gennem Hindsholm til Odense. Og så er der planer om ved hjælp af lys og vand at sende en flåde af vikingeskib afsted.

Projektet er støttet af Velux Fonden og udføres i samarbejde med Odense Bys Museer, Nordjyllands Historiske Museum, Moesgaard Museum, Syddansk Universitet, Aarhus Universitet og Københavns Universitet.

Læs mere her.

Østfyn stærkt repræsenteret på Danefæ-udstilling
2. januar 2017
Landskab & Arkæologi

Hele 40 detekorfund fra Østfyn er med på Nationalmuseets udstilling med Danefæ fra 2016, der var et særdeles frugtbart år, hvad andgår detektorarkæologi.

Spændende ny formidling på vej til Bytoften
15. december 2016
Landskab & Arkæologi

Nyt læringsmiljø på Bytoften skal formidle vikingetiden til børn gennem leg og fysisk aktivitet.

Nyt lys på fortiden
7. december 2016
Landskab og Arkæologi

Data fra mange tusinde detektorfund skal nu for første gang samles og kaste nyt lys på overgangen fra oldtid til historisk tid.

Tusindvis følger Vikingemuseets julekalender
6. december 2016

Detektorfundene i Vikingemuseet Ladbys facebook-julekalender bliver fulgt og liket af tusinder fra ind- og udland.