Nyt lys på fortiden

07. december 2016 | Landskab og Arkæologi

Data om mange tusinde detektorfund skal nu for første gang samles og kaste nyt lys på overgangen fra oldtid til historisk tid.

Under titlen From Central Space to Urban Place skal arkæologer, stednavneforskere og naturvidenskabsfolk undersøge den udvikling, der sker i områderne omkring Odense Fjord og Limfjorden på overgangen fra oldtid til historisk tid. I begge områder er der masser af rige detektorpladser der tyder på velstand og gode forbindelser langt ud i verden. Men hvad sker der, når de tidlige byer opstår?

Hidtil uudnyttet ressource

Projektet har særligt fokus på detektorpladserne og for første gang bliver der set samlet på alle de mange tusinde fund som detektorfolk har indleveret gennem de senere år. Det er en hidtil uudnyttet ressource der nu kan kaste nyt lys over en vigtig periode i Danmarks historie.

Kæde af varslingsbål

Formidlingen og læring en vigtig del af projektet. På Østfyn er der planlagt to spektakulære formidlingstiltag. I efteråret 2017 (sidste weekend i efterårsferien) vil vi forsøge at genskabe en kæde af varslingsbål fra Fynshoved gennem Hindsholm til Odense. Og så er der planer om ved hjælp af lys og vand at sende en flåde af vikingeskib afsted.

Projektet er støttet af Velux Fonden og udføres i samarbejde med Odense Bys Museer, Nordjyllands Historiske Museum, Moesgaard Museum, Syddansk Universitet, Aarhus Universitet og Københavns Universitet.

Læs mere her.

Legenden om Ladbyskibet
27. november 2017

I årets julekalender fra Vikingemuseet Ladby kan du hver dag følge med i en fortælling om Ladbyskibet fra Vikingen’s julenummer fra 1938.

Signalet nåede frem!
9. november 2017

Det lykkedes! Man kan sende beskeder over lange afstande ved hjælp af bål – og det går hurtigt! Det var lokale skoleklasser med til at bevise, da de i går tændt bavner fra Fyns Hoved til Odense og Ladby.

Bavnehøje var en del af vikingernes infrastruktur
2. november 2017

Når vi onsdag den 8. november tænder signalbål langs Odense og Kerteminde fjorde, er det for at teste vikingernes langdistancekommunikation.

Ny rejseguide viser vej til vikingetiden
1. november 2017

Sammen med andre danske vikingeattraktioner og -museer kan Vikingemuseet Ladby nu præsentere ”Turen går til vikingetiden”, som udkommer den 2. november.