Odin dukket op af jorden

07. oktober 2016 | Landskab & Arkæologi

En fin lille figur, blot 5 cm høj, dukkede i slutningen af august måned op af jorden, da Søren Andersen afsøgte en mark med sin detektor i nærheden af Mesinge. Figuren forestiller en mand med skæg og velfriseret pagehår, og mest bemærkelsesværdigt en imponerende hovedbeklædning med to ”horn”. Figuren fra det 8. århundrede og forestiller sandsynligvis guden Odin fra den nordiske mytologi.

Den "hornede" hjelm

Når man i dag ser vikinger portrætteret i tegneserier eller film, er det ganske ofte med markante horn på hjelmen. Arkæologer har brugt tusindvis af timer på at forklare museumsgæster, at vikingerne altså IKKE havde horn på hjelmene. Men hvordan forklarer arkæologerne så fundet af den hornede mand?

Den lille figur viser ikke en almindelig viking, og det er slet ikke horn, han har på hjelmen men derimod to fugle. Med stor sandsynlighed er der tale om en gengivelse af eller et symbol på asernes øverste gud Odin med sine to følgesvende, ravnene Hugin og Munin.

Kriger- eller Odin-figur fra Staraja Ladoga med to fuglehoveder.

Odin fra Staraja Ladoga

Vi kender sådanne dragtnåle med hjelmklædte eller fuglebærende krigere fra flere specielle og rige vikingebopladser, blandt andet Tissø på Vestsjælland, Uppåkra i Skåne og Staraja Ladoga i Rusland for blot at nævne nogle. På flere af de andre fund ender spidsen af hornene i fuglehoveder – men på figuren fra Mesinge er spidserne muligvis knækket af.

Odins ravne og bersærker

Odin var asernes alvidende overhoved. Han fik blandt andet sin information fra de to ravne Hugin og Munin, der dagligt fløj ud i verden for at holde øje med, hvad der skete. Odin var også døds- og krigsgud og bestemte, hvem der skulle leve og dø i kamp.

Fra de meget rige bådgrave fra yngre jernalder fundet i Vendel nær Uppsala, kender vi flere fund af hjelme uden horn, men dekoreret med billeder af blandt andet Odin til hest fulgt af sine ravne. Et fund af patricer (modeller) til presblik, fundet på Øland, viser billedet af en nærmest dansende, spydbærende mand, der er iført hjelm med horn, som ender i to fuglehoveder. Ved siden den hjelmklædte mand står en anden iført en form for bjørnedragt. Billedet er blevet tolket som Odins bersærker, der bærer symboler som knytter an til krigsguden, der selv havde evner til at skifte ham, når det var nødvendigt.

Det er vanskeligt af afgøre om den hornede mand fra Mesinge er Odin selv, eller et billede af en, der har klædt sig ud for at ligne Odin. For en viking eller ase-troende har symbolikken sikkert været klar nok.

Odin-figuren har oprindelig været en del af en dragtnål, en såkaldt ringnål, der har prydet en viking omkring år 7-800.

Arkæolog Malene Refshauge Beck

Se Odin-figuren på museet

Fra fredag d. 14. oktober udstilles Odin-figuren sammen med nogle af de andre spektakulære detektorfund museet har modtaget i løbet af 2016 på Vikingemuseet Ladby.

I jernalderen udvandt man jern ved Selleberg
24. juli 2017
Landskab & Arkæologi

To jernudvindingsovne fra omkring år 200 fundet mellem Marslev og Birkende.

Vikingerne bragte kirsebærrene til Danmark
18. juli 2017

Til Kirsebærfestivalen i Kerteminde har museet digtet en god røverhistorier om, hvordan det foregik!

Brodøserne syr sidste sting den 8. juli
3. juli 2017

Det bliver en stor dag for brodøserne, når de den 8. juli 2017 sætter deres sidste præg på Ladbytapetet.

Ladbydragen indstillet til Den Fynske Kulturpris
29. juni 2017

Vores smukke Ladbydrage er netop blevet indstillet til Den fynske kulturpris af Kerteminde Kommune. Det er vi selvfølgelig meget stolte af.