Odin dukket op af jorden

07. oktober 2016 | Landskab & Arkæologi

En fin lille figur, blot 5 cm høj, dukkede i slutningen af august måned op af jorden, da Søren Andersen afsøgte en mark med sin detektor i nærheden af Mesinge. Figuren forestiller en mand med skæg og velfriseret pagehår, og mest bemærkelsesværdigt en imponerende hovedbeklædning med to ”horn”. Figuren fra det 8. århundrede og forestiller sandsynligvis guden Odin fra den nordiske mytologi.

Den "hornede" hjelm

Når man i dag ser vikinger portrætteret i tegneserier eller film, er det ganske ofte med markante horn på hjelmen. Arkæologer har brugt tusindvis af timer på at forklare museumsgæster, at vikingerne altså IKKE havde horn på hjelmene. Men hvordan forklarer arkæologerne så fundet af den hornede mand?

Den lille figur viser ikke en almindelig viking, og det er slet ikke horn, han har på hjelmen men derimod to fugle. Med stor sandsynlighed er der tale om en gengivelse af eller et symbol på asernes øverste gud Odin med sine to følgesvende, ravnene Hugin og Munin.

Kriger- eller Odin-figur fra Staraja Ladoga med to fuglehoveder.

Odin fra Staraja Ladoga

Vi kender sådanne dragtnåle med hjelmklædte eller fuglebærende krigere fra flere specielle og rige vikingebopladser, blandt andet Tissø på Vestsjælland, Uppåkra i Skåne og Staraja Ladoga i Rusland for blot at nævne nogle. På flere af de andre fund ender spidsen af hornene i fuglehoveder – men på figuren fra Mesinge er spidserne muligvis knækket af.

Odins ravne og bersærker

Odin var asernes alvidende overhoved. Han fik blandt andet sin information fra de to ravne Hugin og Munin, der dagligt fløj ud i verden for at holde øje med, hvad der skete. Odin var også døds- og krigsgud og bestemte, hvem der skulle leve og dø i kamp.

Fra de meget rige bådgrave fra yngre jernalder fundet i Vendel nær Uppsala, kender vi flere fund af hjelme uden horn, men dekoreret med billeder af blandt andet Odin til hest fulgt af sine ravne. Et fund af patricer (modeller) til presblik, fundet på Øland, viser billedet af en nærmest dansende, spydbærende mand, der er iført hjelm med horn, som ender i to fuglehoveder. Ved siden den hjelmklædte mand står en anden iført en form for bjørnedragt. Billedet er blevet tolket som Odins bersærker, der bærer symboler som knytter an til krigsguden, der selv havde evner til at skifte ham, når det var nødvendigt.

Det er vanskeligt af afgøre om den hornede mand fra Mesinge er Odin selv, eller et billede af en, der har klædt sig ud for at ligne Odin. For en viking eller ase-troende har symbolikken sikkert været klar nok.

Odin-figuren har oprindelig været en del af en dragtnål, en såkaldt ringnål, der har prydet en viking omkring år 7-800.

Arkæolog Malene Refshauge Beck

Se Odin-figuren på museet

Fra fredag d. 14. oktober udstilles Odin-figuren sammen med nogle af de andre spektakulære detektorfund museet har modtaget i løbet af 2016 på Vikingemuseet Ladby.

Vikingehal af Trelleborg-typen fundet på Munkebo Bakke
19. juni 2017
Landskab & Arkæologi

Nye fund styrker arkæologernes teori om at Munkebo Bakke i vikingetiden benyttedes strategisk til at overvåge handelsruterne i Odense og Kerteminde Fjorde.

Så skal der igen graves på Munkebo Bakke
6. juni 2017
Landskab & Arkæologi

I 2015 fandt arkæologerne spor efter flere mindre hus på bakken. Denne gang håber de at finde en vikingehal.

Danmarks vikingeoplevelser fortsætter hvor DR slipper
18. april 2017

Danske museer og historiske oplevelsescenter giver alt det, som DRs serie ”Historien om Danmark” ikke kunne få med i sit afsnit om vikingerne.

Ladbytapetets fortællinger
31. marts 2017

Følg med i Ladbytaptets fortællinger på Facebook.