Sølvkrucifiks som puslespil

09. juni 2016 | Vikingemuseet Ladby

Sølvkrucifiks fra omkr. 1050 fundet ved Trellerup på Nordøstfyn.

Det tog flere måneder at finde alle tre dele, men nu er det smukke næsten 1000 år gamle vikingekrucifiks blevet samlet af konservatorerne og kan opleves på Vikingemuseet Ladby, hvor man kan få indtryk af den jesusfigur, som danskerne tog til sig, da de blev kristnet: nemlig ”Den sejrende kristus”.

I efteråret 2015 blev et krucifiks af sølv fundet ved Trellerup lige vest for Kertinge Nor. Det er af sølv og 4,7 cm højt. Krucifikset blev fundet i tre dele over et par måneder i efteråret. Smykket var – som mange andre detektorfund - revet i stykker af landbrugsmaskiner, men efter intensiv og omhyggelig detektorafsøgning blev alle dele fundet og genforenet af konservatorerne, så man nu kan se det samlede smykke på udstillingen Gamle og nye guder på Vikingemuseet Ladby.

Begge sider af krucifikset er prydet med et billede af Kristus iført pludderbukser eller lændeklæde med knude i livet og snabelsko. Han har velplejet moustache og sandsynligvis også hageskæg, en hårmode, der ses på flere vikingefigurer. Omkring hovedet har han en korsglorie.

Sølvkrucifikset fra Trellerup skal dateres til omkring 1050 og er dermed godt 100 år yngre end det meget omtalte guldkrucifiks ”Kristus fra Aunslev”, der blev fundet i marts måned. De to krucifikser viser begge Jesus som ”den sejrende Kristus”, ligesom han er afbildet på den store Jellingesten. I modsætning til senere i middelalderen, hvor man ser Jesus lide på korset med hængende hoved og tornekrone, er disse to figurer ikke tynget af verdens lidelser. De ser begge to lige frem og viser den sejrende Kristus, der genopstået har overvundet døden. Billedet af en stærk og sejrrig gud eller konge har sandsynligvis tiltalt vikingerne og passet godt ind i deres verdensbillede. På Trellerup-krucifikset er Jesus tydeligvis bundet fast til korset. Hans tøjstil, hår og skæg ville være faldet fint ind i vikingernes modebillede. Begge krucifikser er fornemme eksempler på, hvordan man i vikingetiden forestillede sig at Jesus så ud.

Lad dine sanser blive udfordret
9. april 2019

Hvad er der i spanden?

Bronzealderfund ved Ullerslev
15. marts 2019
Landskab & Arkæologi

Spektakulære detektorfund af genstande fra bronzealderen tegner konturerne af et helligt landskab ved Ullerslev.

Hal er endnu ældre end først antaget
1. marts 2019

Hvad vi troede var en stor vikingehal på Munkebo Bakke har vist sig at være Fyns største bygning fra yngre germansk jernalder.