I jernalderen udvandt man jern ved Selleberg

24. juli 2017 | Landskab & Arkæologi

To jernudvindingsovne fra omkring år 200 fundet mellem Marslev og Birkende.

I jernalderen lå der formentlig en landsby i nærheden af herregården Selleberg, der ligger mellem byerne Marslev og Hundslev. Arkæologer fra Østfyns Museer har nemlig fundet sporene af to jernudvindingsovne i forbindelse med etableringen af en ny cykelsti.

"Man placerede altid jernudvindingsovnene lige uden for landsbyen. Det var nemlig ikke helt ufarligt. For at affaldsjernet (slaggen) kunne smelte væk fra den rene jern skulle ovnen være 12-1300 grader varm. Nåede ovnen at passere 1528 grader ville jernet brænde op og udgjorde derfor en reel brandfare", fortæller arkæolog Disa Simonsen fra Østfyns Museer.

Ifølge Disa Simonsen er ovnen højst sandsynligt af typen "Skovmark", som tages i brug fra omkring 2. århundrede e.Kr. Ovnene kunne bruges flere gange.

Det, man kan se på billedet, er bunden af ovnen. Når man byggede en ovn, gravede man først en ca. halv meter dyb, fladbundet grube, med en diameter på omkring 1 meter, som blev udfyldt med ler. Oven på den lerfyldte grube byggede man selve ovnskakten, som formentlig havde en højde på ca. 1 meter.

Jernmalmen, som man udvandt jernet af, udgravede man højst sandsynligt lokalt. Her har man kunnet finde det umiddelbart under muldlaget.

Ofte finder man mange jernovne i samme område, og Disa Simonsen er spændt på, om der viser sig flere ovne i området, når udgravningerne fortsætter efter sommerferien.

Arkæologisk adventskalender
18. november 2019

Årets arkæologiske adventskalender præsenterer nye fantastiske detektorfund fundet i det forgangne år af dygtige detektorfolk.

Ny flot bog om vikingetiden
16. oktober 2019

Arkæolog Jeanette Varberg fortæller på 576 sider historien om vikingerne. Find bogen i museumsbutikken.

Spøgelsesskibet finalist til Den Fynske Kulturpris
15. oktober 2019

Vikingeskibet af lys og vand i Munkebo er blandt de fem finalister til Den Fynske Kulturpris.

Sværdslag og øksehug på Vikingemuseet
12. september 2019

Nyt vikingeevent på Fyn: Vikingemuseet Ladby har inviteret danske vikingekrigere på træningslejr. Til glæde for såvel krigere som publikum.