I jernalderen udvandt man jern ved Selleberg

24. juli 2017 | Landskab & Arkæologi

To jernudvindingsovne fra omkring år 200 fundet mellem Marslev og Birkende.

I jernalderen lå der formentlig en landsby i nærheden af herregården Selleberg, der ligger mellem byerne Marslev og Hundslev. Arkæologer fra Østfyns Museer har nemlig fundet sporene af to jernudvindingsovne i forbindelse med etableringen af en ny cykelsti.

"Man placerede altid jernudvindingsovnene lige uden for landsbyen. Det var nemlig ikke helt ufarligt. For at affaldsjernet (slaggen) kunne smelte væk fra den rene jern skulle ovnen være 12-1300 grader varm. Nåede ovnen at passere 1528 grader ville jernet brænde op og udgjorde derfor en reel brandfare", fortæller arkæolog Disa Simonsen fra Østfyns Museer.

Ifølge Disa Simonsen er ovnen højst sandsynligt af typen "Skovmark", som tages i brug fra omkring 2. århundrede e.Kr. Ovnene kunne bruges flere gange.

Det, man kan se på billedet, er bunden af ovnen. Når man byggede en ovn, gravede man først en ca. halv meter dyb, fladbundet grube, med en diameter på omkring 1 meter, som blev udfyldt med ler. Oven på den lerfyldte grube byggede man selve ovnskakten, som formentlig havde en højde på ca. 1 meter.

Jernmalmen, som man udvandt jernet af, udgravede man højst sandsynligt lokalt. Her har man kunnet finde det umiddelbart under muldlaget.

Ofte finder man mange jernovne i samme område, og Disa Simonsen er spændt på, om der viser sig flere ovne i området, når udgravningerne fortsætter efter sommerferien.

Hjælp til skoletid i hjemmet
16. marts 2020

Er hele familien hjemme på grund af lukkede skoler? Så kommer Vikingemuseet Ladby med hjælp!

Museet holder lukket
12. marts 2020

Vikingemuseet Ladby er lukket for publikum til og med 13. april, og alle arrangementer i perioden er aflyst.

Vikingerne gik under jorden for at arbejde
24. februar 2020

To grubehuse på vej på Vikingemuseet Ladby.

Gravpladsområdet omkring Ladby-gravhøjen undersøges
5. februar 2020

I lørdags blev første etape af en planlagt undersøgelse af området omkring Ladbygraven gennemført. Nu venter yderligere undersøgelser for at museet kan få overblik Ladbygravens kontekst.