Ladbydragen i vinterhi

23. oktober 2017 | Vikingemuseet Ladby

Ladbyskibet trækkes i land for vinteren. Oktober 2017. Foto: Emil Andresen

Ladbydragen og Ladbypilen er nu trukket i land for vinteren.

Det var en god og aktiv eftermiddag på Vikingemuseet Ladby lørdag den 21. oktober, hvor frivillige hjælpere brugte både muskler og omhyggelig, strategisk sans. Tres mennesker, herunder flere af skibsbyggerne, var mødt op for at se på eller hjælpe med at få Ladbyskibet i land.

”Det gik rigtig godt!”, fortæller Jørn Møller, ingeniør og teknisk medarbejder på Vikingemuseet Ladby, der stod for dagen og dirigerede processen. Han tilføjer, at de var særligt spændte, da skibet skulle op ad skråningen og bakken fra fjordbredden, men at både skibet og slæberne slap med et lille vip til den ene side, der hurtigt blev rettet op igen.

Med samarbejde og gamle teknikker

Ladbydragen vejer 3,2 tons. Når det store skib skal trækkes på land, trækkes det over en sti af flækkede og fedtindsmurte pæle kaldet lunder. Lunderne flyttes efterhånden som skibet trækkes frem.

Da skibet skulle op på bredden, måtte fire mand sidde agter ude som modvægt for at få stævnen til at tippe opad. På land begyndte arbejdet med at stabilisere, trække og dreje skibet, flytte lunder, stabilisere igen, trække, vende og så videre, indtil Ladbydragen endelig kom helt op på land.

På vores facebook-side kan I se et videoklip med vores fantastiske frivillige, der trækker Ladbydragen fra vandet og det første stykke op på land.

Stor tak til alle, der var med i lørdags!

Ladbydragen drager på mini-sommertogt
11. juli 2018

Vil have fast base i Kerteminde i hele uge 29.

Vikingelege i sommervarmen
5. juli 2018

Skal du finde på noget sjovt med familien eller vennerne i sommerferien? Så prøv at lege en af disse fire lege fra vikingetiden!

Ladbytapetet nomineret til fynsk kulturpris
4. juli 2018

Kerteminde Kommune har indstillet Ladbytapetet til Den Fynske Kulturpris 2018.

Stor vikingehal fundet på Munkebo Bakke
29. juni 2018

Den største vikingetidshal på Fyn vidner om Munkebo Bakke strategiske betydning i vikingetiden.