Ladbydragen i vinterhi

23. oktober 2017 | Vikingemuseet Ladby

Ladbyskibet trækkes i land for vinteren. Oktober 2017. Foto: Emil Andresen

Ladbydragen og Ladbypilen er nu trukket i land for vinteren.

Det var en god og aktiv eftermiddag på Vikingemuseet Ladby lørdag den 21. oktober, hvor frivillige hjælpere brugte både muskler og omhyggelig, strategisk sans. Tres mennesker, herunder flere af skibsbyggerne, var mødt op for at se på eller hjælpe med at få Ladbyskibet i land.

”Det gik rigtig godt!”, fortæller Jørn Møller, ingeniør og teknisk medarbejder på Vikingemuseet Ladby, der stod for dagen og dirigerede processen. Han tilføjer, at de var særligt spændte, da skibet skulle op ad skråningen og bakken fra fjordbredden, men at både skibet og slæberne slap med et lille vip til den ene side, der hurtigt blev rettet op igen.

Med samarbejde og gamle teknikker

Ladbydragen vejer 3,2 tons. Når det store skib skal trækkes på land, trækkes det over en sti af flækkede og fedtindsmurte pæle kaldet lunder. Lunderne flyttes efterhånden som skibet trækkes frem.

Da skibet skulle op på bredden, måtte fire mand sidde agter ude som modvægt for at få stævnen til at tippe opad. På land begyndte arbejdet med at stabilisere, trække og dreje skibet, flytte lunder, stabilisere igen, trække, vende og så videre, indtil Ladbydragen endelig kom helt op på land.

På vores facebook-side kan I se et videoklip med vores fantastiske frivillige, der trækker Ladbydragen fra vandet og det første stykke op på land.

Stor tak til alle, der var med i lørdags!

Kender du dine guder og jætter?
4. december 2018

Følg vores facebook-julekalender og lær de mange guder og jætter fra den nordiske mytologi at kende.

Tæt på 12.000 så spøgelsesskibet
24. oktober 2018

Ladbydragens søster i form af et tågeskib skabt af vand og lys har i løbet af seks uger trukket tæt på 12.000 mennesker til Munkebo.

Velbesøgt vikingeskib af lys og vand
14. september 2018

I hundredvis valfarter nysgerrige hver aften til Munkebo for at se Ladbyskibets "spøgelse" af lys og vand.