Ladbydragen i vinterhi

23. oktober 2017 | Vikingemuseet Ladby

Ladbyskibet trækkes i land for vinteren. Oktober 2017. Foto: Emil Andresen

Ladbydragen og Ladbypilen er nu trukket i land for vinteren.

Det var en god og aktiv eftermiddag på Vikingemuseet Ladby lørdag den 21. oktober, hvor frivillige hjælpere brugte både muskler og omhyggelig, strategisk sans. Tres mennesker, herunder flere af skibsbyggerne, var mødt op for at se på eller hjælpe med at få Ladbyskibet i land.

”Det gik rigtig godt!”, fortæller Jørn Møller, ingeniør og teknisk medarbejder på Vikingemuseet Ladby, der stod for dagen og dirigerede processen. Han tilføjer, at de var særligt spændte, da skibet skulle op ad skråningen og bakken fra fjordbredden, men at både skibet og slæberne slap med et lille vip til den ene side, der hurtigt blev rettet op igen.

Med samarbejde og gamle teknikker

Ladbydragen vejer 3,2 tons. Når det store skib skal trækkes på land, trækkes det over en sti af flækkede og fedtindsmurte pæle kaldet lunder. Lunderne flyttes efterhånden som skibet trækkes frem.

Da skibet skulle op på bredden, måtte fire mand sidde agter ude som modvægt for at få stævnen til at tippe opad. På land begyndte arbejdet med at stabilisere, trække og dreje skibet, flytte lunder, stabilisere igen, trække, vende og så videre, indtil Ladbydragen endelig kom helt op på land.

På vores facebook-side kan I se et videoklip med vores fantastiske frivillige, der trækker Ladbydragen fra vandet og det første stykke op på land.

Stor tak til alle, der var med i lørdags!

Lad dine sanser blive udfordret
9. april 2019

Hvad er der i spanden?

Bronzealderfund ved Ullerslev
15. marts 2019
Landskab & Arkæologi

Spektakulære detektorfund af genstande fra bronzealderen tegner konturerne af et helligt landskab ved Ullerslev.

Hal er endnu ældre end først antaget
1. marts 2019

Hvad vi troede var en stor vikingehal på Munkebo Bakke har vist sig at være Fyns største bygning fra yngre germansk jernalder.