Masten rejst på Ladbydragen

01. september 2017 | Vikingemuseet Ladby

Nu har det rekonstruerede Ladbyskib fået mast og rig.

Ladbydragen er en rekonstruktion af Ladbyskibet, som er et skib fra vikingetiden, der blev begravet sammen med en vikingekonge i 900-tallet. I 2016 stod rekonstruktionen af Ladbyskibet færdig, og det nye skib fik navnet ”Ladbydragen”. Indtil nu har skibet dog hverken haft mast eller rig på, og er udelukkende kommet frem ved årekraft. Men torsdag den 31. august blev masten rejst på Ladbyskibet.

Vibeke Bischoff, der er skibsrekonstruktør på Vikingeskibsmuseet i Roskilde, og som har spillet en stor rolle i rekonstruktionen af Ladbyskibet idet, det er hende, der har opmålt origrinalen og udfærdiget tegningerne til rekonstruktionen, var med ved masterejsningen: ”Jeg er lettet og glad over hvor uproblematisk det gik”, fortæller hun.

”Nu er masten kommet på skibet, og vi glæder os over at kunne begynde arbejdet med det, som vikingerne og deres skibe for alvor er kendt for – nemlig deres banebrydende sejlkundskaber”, siger afdelingsleder ved Vikingemuseet Ladby Claus Frederik Sørensen.

Dagen startede med at klargøre og montere stag og vanter – dvs. det tovværk, som skal stabilisere masten. Masten, der er ca. 11 meter lang og lavet af en solid, norsk fyrestamme behandlet med tjære og linolie, blev rejst ved en fælles indsats fra de frivillige i skibslauget under kyndig vejledning fra Vibeke Bischoff og Carsten Hvid fra Vikingeskibsmuseet i Roskilde. Først blev masten lagt i skibet, dernæst blev toppen løftet op i en mastegalge i agterstavnen. Ved hjælp af to årer lavede man en buk til et taljetræk, så man kunne hejse masten op i lodret position, mens man fik placeret mastens bund først mastefisken og endelig i kølsvinet.

Carsten Hvid, der er skipper og rebslager på Vikingeskibsmuseet i Roskilde, har været konsulent på rigningen af skibet sammen med Vibeke Bischoff. Han fortæller at masterejsning og -nedtagning var en del af den daglige rutine på vikingeskibene. Fremadrettet bliver masterejsning dermed en del af programmet, når skibslauget mødes på deres træningsdage.

Fotos: Emil Andresen

Vikingerne kommer til Kerteminde under Kirsebærfestivalen
25. maj 2018

Renæssancehavnen vil være fuld af vikingeaktiviteter under Kirsebærfestivalen.

Flot donation fra frimurerne
18. maj 2018

Med moderne sikkerhedsudstyr er Ladbydragen tættere på at kunne komme ud på åbent hav.

Ladbydragen søsat med kampshow og hveder
8. maj 2018

Det rekonstruerede Ladbyskib, Ladbydragen, ligger nu atter i sit rette element efter søsætningen på St. Bededagsaften.

Nyt vikingehus på Bytoften klar til sommer
21. marts 2018
Landskab & Arkæologi

Første spadestik er taget til et nyt vikingehus, der skal binde Bytoften sammen som et spændende og rekreativt område, der emmer af historie.