Masten rejst på Ladbydragen

01. september 2017 | Vikingemuseet Ladby

Nu har det rekonstruerede Ladbyskib fået mast og rig.

Ladbydragen er en rekonstruktion af Ladbyskibet, som er et skib fra vikingetiden, der blev begravet sammen med en vikingekonge i 900-tallet. I 2016 stod rekonstruktionen af Ladbyskibet færdig, og det nye skib fik navnet ”Ladbydragen”. Indtil nu har skibet dog hverken haft mast eller rig på, og er udelukkende kommet frem ved årekraft. Men torsdag den 31. august blev masten rejst på Ladbyskibet.

Vibeke Bischoff, der er skibsrekonstruktør på Vikingeskibsmuseet i Roskilde, og som har spillet en stor rolle i rekonstruktionen af Ladbyskibet idet, det er hende, der har opmålt origrinalen og udfærdiget tegningerne til rekonstruktionen, var med ved masterejsningen: ”Jeg er lettet og glad over hvor uproblematisk det gik”, fortæller hun.

”Nu er masten kommet på skibet, og vi glæder os over at kunne begynde arbejdet med det, som vikingerne og deres skibe for alvor er kendt for – nemlig deres banebrydende sejlkundskaber”, siger afdelingsleder ved Vikingemuseet Ladby Claus Frederik Sørensen.

Dagen startede med at klargøre og montere stag og vanter – dvs. det tovværk, som skal stabilisere masten. Masten, der er ca. 11 meter lang og lavet af en solid, norsk fyrestamme behandlet med tjære og linolie, blev rejst ved en fælles indsats fra de frivillige i skibslauget under kyndig vejledning fra Vibeke Bischoff og Carsten Hvid fra Vikingeskibsmuseet i Roskilde. Først blev masten lagt i skibet, dernæst blev toppen løftet op i en mastegalge i agterstavnen. Ved hjælp af to årer lavede man en buk til et taljetræk, så man kunne hejse masten op i lodret position, mens man fik placeret mastens bund først mastefisken og endelig i kølsvinet.

Carsten Hvid, der er skipper og rebslager på Vikingeskibsmuseet i Roskilde, har været konsulent på rigningen af skibet sammen med Vibeke Bischoff. Han fortæller at masterejsning og -nedtagning var en del af den daglige rutine på vikingeskibene. Fremadrettet bliver masterejsning dermed en del af programmet, når skibslauget mødes på deres træningsdage.

Fotos: Emil Andresen

Masten rejst på Ladbydragen
1. september 2017

Nu har det rekonstruerede Ladbyskib fået mast og rig.

Vi udvider Vikingemuseet
1. september 2017

Med nye 4,5 hektar jord at råde over kan vi nu forbedre tilgængeligheden, udvide formidlingen og gøre museet til et endnu bedre udflugtsmål.

Sværdknap fra Munkebo Bakke var et pragtstykke
28. august 2017
Landskab & Arkæologi

Det var en stolt og rig viking, der ejede det sværd, hvorfra vi fandt en sværdpommel eller sværdknap i forbindelse med udgravningerne på Munkebo Bakke.

I jernalderen udvandt man jern ved Selleberg
24. juli 2017
Landskab & Arkæologi

To jernudvindingsovne fra omkring år 200 fundet mellem Marslev og Birkende.