Signalet nåede frem!

09. november 2017 | Vikingemuseet Ladby

Det lykkedes! Man kan sende beskeder over lange afstande ved hjælp af bål – og det går hurtigt! Det var lokale skoleklasser med til at bevise, da de 8. november tændte bavner fra Fyns Hoved til Odense og Ladby.

Det var en succes, da bålene onsdag aften blussede langs Odense og Kerteminde Fjorde. På en halv time var alle 8 lysstationer på strækningen blevet tændt. Det disede vejr, de endnu bladprydede trækroner og ikke mindst byernes moderne elektriske lys forringede dog sigtbarheden, særligt på strækningen mellem Munkebo Bakke og Vester Kærby mod Odense.

Vikingerne kendte naturligvis ikke til udfordringen med elektrisk lys, og gårsdagens forsøg viste, at beskeden på det mørkere stræk fra Fyns Hoved til Ladby kunne nå frem på 10 minutter. Det ville sandsynligvis også gælde for beskeder til Odense i en tid uden gadelamper.

Langs Limfjorden blev et tilsvarende forsøg udført, og også her lykkedes det at sende signal via bavner.

En del af lokalhistorien

Det var elever fra lokale skoler, der byggede bålene og stod klar med spejdende øjne, fyrtøj og mobiltelefoner, papir og blyant for at tænde op og dokumentere hele eksperimentet. Engagementet var stort hos skoleklasserne såvel som de besøgende ved Vikingemuseet og de øvrige høje. Følelsen af at være en del af lokalhistorien gav en helt særlig stemning ved bålene rundt i landskabet.

Den gode stemning om bålene fortsatte efter optændingen. Flere af klasserne havde forsyninger med, og spiste kage eller grillede pølser i bålenes skær. Ved Midskov prøvede eleverne at flyve med drone, og mange besøgende lod sig nysgerrigt lede af lyset til tårnet på Munkebo Bakke. I alt var 300 til 350 besøgende forbi de 8 høje her på Fyn.

Formidling kan også være forskning

Eksperimentet skulle ikke blot teste kommunikationsformen, men også synliggøre arkæologien i det lokale landskab – lysene blev nemlig tændt på steder, hvor der er blevet gjort arkæologiske fund fra vikingetiden.

Elevernes dokumentation af forsøget skal bruges i forskningsprojektet ”From Central Space to Urban Place”, der er støttet af Velux Fonden. Optændingen af bavnerne bliver på den måde forskning og formidling i ét. Læs mere om forskningsprojektet her.

Pressen var også med

Også pressen fandt interesse for bålene i det fynske, blandt andet TV2 Vejret, der sendte live, TV Fyn og DR. Her kan du se indslaget fra TV Avisen på DR1, og høre både børnene og projektleder Nicolai Knudsen fra Østfyns Museer fortæller om projektet.

---

Vi vil gerne sige stor tak til eleverne og deres lærere. Fra Kerteminde var det hhv. Hindsholmskolen (Fyns Hoved og Langø), Kerteminde Efterskole (Midskov), Kertemindeegnens Friskole (Kertinge Mark) og Nymarkskolen (Ladby). Jeres indsats er uundværlig.

Også tak til alle jer, der besøgte højene – nogle af jer tog endda hele turen!

Nu skal elevernes dokumentation indsamles og forskes i. Det bliver spændende at se, hvad notaterne og billederne viser!

Billeder: Emil Andresen og Kim Allan Kristensen

Velbesøgt vikingeskib af lys og vand
14. september 2018

I hundredvis valfarter nysgerrige hver aften til Munkebo for at se Ladbyskibets "spøgelse" af lys og vand.

Ladbykongen har fået sin egen mjød
4. september 2018

Ladbykongens mjød kan drikkes som en liflig aperitif - med eller uden kvan.

Digital vind i sejlet
29. august 2018

Skoleelever skal puste digital vind i sejlet på Ladbyskibet og vække vikingernes historie til live gennem kunst, digitale medier og augmented reality.

Ladbydragen drager på mini-sommertogt
11. juli 2018

Vil have fast base i Kerteminde i hele uge 29.