Skeletfund optaget på årets arkæologiske top ti

22. december 2017 | Landskab og Arkæologi

Ph.D. Svenja Weise fra ADBOU udgraver et barneskelet

Fundet af en bronzealdergravplads ved Kalvehavegård tæt ved Kerteminde er på Slots- og Kulturstyrelsens liste over de vigtigste arkæologiske udgravninger i 2017.

Hvert år udpeger Slots- og Kulturstyrelsen årets ti vigtigste og mest interessante arkæologiske udgravninger og fund. I år er Østfyn repræsenteret på listen med Østfyns Museers udgravning af en bronzealderhøj ved Kalvehavegård syd for Kerteminde Fjord. Her udgravede museets arkæologer i samarbejde med antropologer fra ADBOU i efteråret en gravplads med meget velbevarede skeletter.

”Det er en stor ære at komme på Slots- og Kulturstyrelsens officielle top ti for året arkæologiske undersøgelser", fortæller Malene Refshauge Beck, arkæolog og museumsinspektør ved Østfyns Museer, "Fundet ved Kalvehavegård er unikt, fordi det giver os helt nye muligheder for at forstå samfundet i ældre bronze. D eksisterer nemlig kun meget få bevarede skeletter fra perioden, og vi ved stort set ingenting om bronzealderens mere jævne folk. Kalvehavegård-udgravningen indeholder både rige højgrave og fattige grave uden for højen, så nu kan vi måske få svar på en hel række spørgsmål om livet i bronzealderen, som ellers har ligget ubesvaret hen.”

Gravhøj for lokal høvdingeslægt

Baggrunden for udgravningen opstod i september 2016, da en detektorfører fandt et sæt bronzesmykker fra en ødelagt kvindegrav og et bronzesværd, der stadig lå på sin oprindelige plads i en grav. Begge grave havde ligget i en høj og kunne dateres til den ældre bronzealder (1500-1300 f.Kr.). Østfyns Museer undersøgte graven med sværdet, og den viste sig at være helt speciel. Den døde var blevet brændt, og herefter havde man lagt de brændte knogler i en egetræskiste sammen med et fornemt udstyr bestående af bronzesværd, en dragtnål af guld, en lille guldbarre og en klapstol. Dermed kunne det fastslås, at manden og kvinden, der var begravet i højen, havde en høj social status i bronzealderens samfund, og at de sandsynligvis hørte til en lokal høvdingeslægt. Arkæologerne stødte i 2016 endvidere på to meget velbevarede skeletter ved foden af højen, som C14-dateringer viste var fra samme periode som de rige grave i højen.

Fattige blev begravet uden for højen

I september 2017 gennemførte Østfyns Museer en større udgravning af gravpladsen ved foden af højen og fandt her rester af mindst 10 personer – mænd, kvinder og børn – der er blevet begravet for 3.500 år siden. Deres meget få gravgaver bestod af smykker med perler af muslingeskal, dyreknogler og dyretænder. Der var desuden muslingeskaller i mange af gravene, hvilket kan skyldes, at de døde blev dækket af tang ved begravelsen.

Slots- og Kulturstyrelsen har bevilget penge til, at antropologer i løbet af vinteren 2018 kan analysere knoglerne fra bronzealderpladsen ved Kalvehavegård og dermed finde yderligere viden m fortidens mennesker på Østfyn.

Ladbydragen drager på mini-sommertogt
11. juli 2018

Vil have fast base i Kerteminde i hele uge 29.

Vikingelege i sommervarmen
5. juli 2018

Skal du finde på noget sjovt med familien eller vennerne i sommerferien? Så prøv at lege en af disse fire lege fra vikingetiden!

Ladbytapetet nomineret til fynsk kulturpris
4. juli 2018

Kerteminde Kommune har indstillet Ladbytapetet til Den Fynske Kulturpris 2018.

Stor vikingehal fundet på Munkebo Bakke
29. juni 2018

Den største vikingetidshal på Fyn vidner om Munkebo Bakke strategiske betydning i vikingetiden.