Sværdknap fra Munkebo Bakke var et pragtstykke

28. august 2017 | Landskab & Arkæologi

Det var en stolt og rig viking, der ejede det sværd, hvorfra vi fandt en sværdknap i forbindelse med udgravningerne på Munkebo Bakke.

Bevaringscenter Fyn er blevet færdige med at afrense og konservere den sværdknap, arkæologerne med hjælp fra detektorfører Jan Hein fandt på Munkebo Bakke i juni måned. En sværknap er stykket yderst på sværdets greb.

Ikke allemandseje
Et sværd var ikke allemandseje i vikingetiden, og der er tale om et pragtstykke, der har siddet på et sværd, som enhver vikingehøvding ville være stolt af at bære. Knappen er lavet af jern og derpå udsmykket med kobberlegering der er lagt ned i tynde riller i jernet. Ud fra formen og udsmykningen kan den dateres til perioden første halvdel af 800-årene til midt i 900-tallet.

Sværdet var et prestigevåben og derfor er fundet også med til at fortælle noget om Munkebo Bakkes betydning i vikingetiden. På Nationalmuseet kan man se to hele sværd med identiske knapper. Sværdene er 90-95 cm lange og i begge tilfælde er der tale om enæggede sværd. Arkæologerne fandt ikke flere stykker af sværdet på Munkebo Bakke, så hvordan sværdet oprindeligt så ud eller hvorfor sværdknappen endte i møddingen får vi nok aldrig svar på.

Sværknappen er udstillet på Vikingemuseet Ladby året ud.

Vikingerne kommer til Kerteminde under Kirsebærfestivalen
25. maj 2018

Renæssancehavnen vil være fuld af vikingeaktiviteter under Kirsebærfestivalen.

Flot donation fra frimurerne
18. maj 2018

Med moderne sikkerhedsudstyr er Ladbydragen tættere på at kunne komme ud på åbent hav.

Ladbydragen søsat med kampshow og hveder
8. maj 2018

Det rekonstruerede Ladbyskib, Ladbydragen, ligger nu atter i sit rette element efter søsætningen på St. Bededagsaften.

Nyt vikingehus på Bytoften klar til sommer
21. marts 2018
Landskab & Arkæologi

Første spadestik er taget til et nyt vikingehus, der skal binde Bytoften sammen som et spændende og rekreativt område, der emmer af historie.