Nyt vikingehus på Bytoften klar til sommer

21. marts 2018 | Landskab & Arkæologi

Afdelingsleder Claus Frederik Sørensen holder tale ved første spadestik. Foto: Emil Andresen

Første spadestik er taget til et nyt vikingehus, der skal binde Bytoften sammen som et spændende og rekreativt område, der emmer af historie.

I 2014 brændte et genskabt vikingehus på Bytoften i Langeskov ned til grunden, og man måtte med tårer i øjnene erkende, at huset ikke stod til at redde. Nu bliver et nyt vikingehus opført på stedet, hvor man i 1979 fandt rester af et stort vikingehus. Det nye vikingehus vil blive udstyret med lidt moderne faciliteter og vil være konstrueret på moderne vis, men udseendet vil afspejle vikingetidens huse.

Se indslag på TV2 Fyn om første spadestik for nyt vikingehus her.

"Det nye vikingehus med de moderne faciliteter gør området tilgængeligt for alle, og dermed får vi mulighed for at formidle historien til såvel turister som lokale", siger afdelingsleder for Landskab & Arkæologi ved Østfyns Museer, Claus Frederik Sørensen.

De nye faciliteter udgøres bl.a. af handikaptoiletter, madpakkeområde, ny formidling m.m. Det nye hus skal binde hele området sammen og gøre det til et attraktivt og rekreativt område at besøge. Et område der emmer af historie, og hvor historien hygges og leges ind.

Når huset står færdig kommer Østfyns Museers historikere og arkæologer på banen. De skal nemlig fortælle de historier, der knytter sig til området

Hvem var de vikinger, der holdt til på Bytoften?

Alle kender jo vikingerne som krigere, der rejste ud og kæmpede blodige kampe. På Bytoften skal der i midlertidig også fortælles om en helt anden og nok vigtigere kamp Vikingerne udkæmpede – nemlig kampen for den daglige overlevelse. Således skal fortælles historien om: Hvordan så man ud? Hvad levede man af? Dyrkede man jorden? Var der dyrehold? Hvordan boede man? Hvad troede man på?

Det er disse spørgsmål, som Østfyns Museer vil formidle svarene på på Bytoften.

9000 års historie

Forhistorien ved Bytoften blev opdaget i forbindelse med anlæggelsen af motorvejen over Fyn. Her blev der nemlig gjort et fantastisk fund tæt ved, der viste sig at være en prægtig gravplads for en vikingefyrste. Herefter begyndte man at lede efter den vikingetidsbebyggelse, der burde befinde sig i nærheden heraf. Det førte til den arkæologisk udgravning af Bytoften i 1979, og her fandt man de første spor i form af vikingetidskeramik og husrrester. I 1981 fandt man så endelig helt sikre spor i form af et stort vikingehus – det første vikingehus fundet på Fyn!

Der skulle gå nogle år, inden man igen tog fat på undersøgelserne, og først i 1989-91 fuldførte man udgravningen af pladsen. Undersøgelserne viste, at der har boet mennesker ved Bytoften fra 7000 f. Kr. og til den tidlige middelalder 1000-1100.

Med udgangspunkt i de fundne vikingebebyggelser rejste frivillige kræfter i samarbejde med Kerteminde og Omegns Museer (nu Østfyns Museer) en kopi af et vikingehus. Huset var oprindeligt tænkt med tagspån, men af logistiske årsager ændredes dette til stråtægt. Det var dette hus, der brændte i 2014.

Lad dine sanser blive udfordret
9. april 2019

Hvad er der i spanden?

Bronzealderfund ved Ullerslev
15. marts 2019
Landskab & Arkæologi

Spektakulære detektorfund af genstande fra bronzealderen tegner konturerne af et helligt landskab ved Ullerslev.

Hal er endnu ældre end først antaget
1. marts 2019

Hvad vi troede var en stor vikingehal på Munkebo Bakke har vist sig at være Fyns største bygning fra yngre germansk jernalder.