Bronzealderfund ved Ullerslev

15. marts 2019 | Landskab & Arkæologi

Spektakulære detektorfund af genstande fra bronzealderen tegner konturerne af et helligt landskab ved Ullerslev.

Lillejuleaften 2018 fandt brødrene Mathias Kaas og Martin Pedersen de første dele af et offerfund fra ældre bronzealder, da de afsøgte en mark med metaldetektor. Hen over julen og nytåret dukkede der flere ting op. Det drejede sig om en hel økse samt dele af mindst fem spydspidser, rester af en dolk, en mejsel og flere stykker bronze, der stammer fra kvindesmykker i form af to bælteplader à la den, Egtvedpigen er udstyret med, samt et halssmykke.

Alle genstandene blev fundet inden for et afgrænset område, de kan alle dateres til den samme del af bronzealderen omkring 1400-1500 f.Kr. og der er efter alt at dømme tale om et offerfund. I bronzealderen var det almindeligt at man ofrede gaver til de højere magter – ofte i søer eller moser.

Konturer af et helligt landskab

Torsdag den 14. november har Østfyns Museer gennemført en udgravning på fundstedet.

"Vi har fået bekræftet at der er tale om et fund fra et gammelt vådbundsområde eller mose. Et ældre fund af to guldarmringe på nabomarken er måske sammen med det nye fund med til at tegne konturerne af bronzealderfolkets hellige landskab, hvor den markante Holemose måske har været centrum", fortæller arkæolog Malene Refshauge Beck fra Østfyns Museer.

Ved Ullerslev er der nu i alt fundet: en hel økse, dele af mindst fem spydspidser, en mejsel, et dolkblad, delte at to bælteplader, dele af et halssmykke samt et par genstande, som endnu ikke er identificerede.

Spændende af flere grunde

"Fundet fra Ullerslev er spændende af flere grunde. Dels går der går lang tid imellem at den type offerfund dukker op og det giver arkæologerne lejlighed til at eftersøge ny viden, når vi har mulighed for at lave en arkæologisk undersøgelse på stedet, der kan fortælle os mere om hvilken sammenhæng fundet indgik i. Dels består fundet fra Ullerslev af både mands- og kvindeting, hvilket ikke er så almindeligt. Endelig ser det ud til, at flere af de ofrede genstande muligvis var helt nystøbte og dermed så at sige fremstillet til lejligheden", fortæller Malene Refshauge Beck.

Blandt andet er æggen på en af spydspidserne ikke hamret ud, og på øksen sidder der stadig spor, der stammer fra støbeformen. Disse detaljer giver ny viden om bronzealderens håndværk og datidens menneskers håndværksmæssige kunnen.

Se interview fra TV2 Fyn med brødrene Mathias Kaas og Martin Pedersen, der bruge juledagene med detektor og pandelampe for at indsamle genstandene.

 

Drenge
Det sker på museet

Foredrag, aktiviteter, udstillinger, rundvisninger og meget mere. 

Se kalender her

Nyheder

Vikingemuseet Ladby genåbner 26. maj
8. maj 2020
Vikingemuseet Ladby

Efter regeringens udmelding af dags dato glæder vi os til snart at kunne åbne Vikingemuseet Ladby igen.

Museet holder fortsat lukket
7. april 2020
Vikingemuseet Ladby

Vikingemuseet Ladby er lukket for publikum til og med 10. maj, og alle arrangementer er aflyst.

Hjælp til skoletid i hjemmet
16. marts 2020
Vikingemuseet Ladby

Er hele familien hjemme på grund af lukkede skoler? Så kommer Vikingemuseet Ladby med hjælp!

Museet holder lukket
12. marts 2020
Vikingemuseet Ladby

Vikingemuseet Ladby er lukket for publikum til og med 13. april, og alle arrangementer i perioden er aflyst.