Titusindvis af detektorfund skaber unik viden

07. august 2019 | Landskab & Arkæologi

Revninge-kvinden. Forgyldt sølvfigur fra 800-tallet.

Med et overblik over 26.000 detektorfund skaber ny rapport et bagtæppe for at forstå blandt andet placeringen af Ladby-graven.

Det er et kæmpe antal af detektorfund, som arkæologer fra Østfyns Museer, Odense Bys Museer og Nordjyllands Historiske Museer nu har analyseret og samlet i en rapport. Og det er netop den store mængde af fund, der er det interessante. "Big data" fra hele 26.000 detektorfund fra de senest 15 år skal nu bruges til at skabe større overblik og viden om byudviklingen i Danmarks jernalder og vikingetid.

Arkæologiens "big data"

"Alle de enkeltstående fund er selvfølgelig fantastiske i sig selv. Men med dette store antal kan vi begynde at udfolde historien i et større perspektiv", fortæller museumsinspektør Malene Refshauge Beck fra Østfyns Museer.

Rapporten samler fund fra år 400-1100, hvilket vil sige jernalderen og vikingetiden. Målet er at undersøge, hvordan der i denne periode skete en centralisering af befolkningens aktivitet, som i løbet af perioden førte til egentlige byer. Det er der nu god baggrund for at sige noget om. I hvert fald omkring Odense og Kerteminde Fjorde samt i området omkring Limfjorden og Aalborg, som er de landskaber, der indgår i analysen. Ved hjælp af den store mængde af fund kan arkæologerne nemlig nu få viden om aktivitet, udvikling og forandring over århundeder.

Bagtæppe for Ladby-skibet

"På Østfyns Museer giver det os for eksempel et interessant bagtæppe for at forstå, hvorfor Danmarks rigeste vikingegrav ligger netop her ved Kerteminde Fjord", fortæller Malene Refshauge Beck.

Rapporten "Fynske og nordjyske lokaliteter med metalfund 400-1100 e.Kr." er udgivet som del af projektet From central space to urban place, der gennemføres i et samarbejde mellem Østfyns Museer, Nordjyllands Historiske Museum, Moesgaard Museum, Syddansk Universitet og Odense By Museer. Projektet er støttet af Velux Fonden.

Læs mere om resultaterne fra rapporten i artikel på videnskab.dk her.

Den 222 sider lange rapport kan findes og læses her.

Billede: Revningekvinden er et af de titusindvis af fund, som indgår i rapporten.

Titusindvis af detektorfund skaber unik viden
7. august 2019
Landskab & Arkæologi

Ladbydragen på sommertogt
12. juli 2019

For første gang sejler Ladbydragen denne sommer på et længere togt på de åbne farvande.

Er du vores nye formidlingsinspektør?
21. juni 2019

Jobopslag: Vikingemuseet Ladby søger ny formidlingsinspektør. Stillingen er på 37 timer ugentligt. Ansøgningsfrist 15. august.

Bronzealderfund ved Ullerslev
15. marts 2019
Landskab & Arkæologi

Spektakulære detektorfund af genstande fra bronzealderen tegner konturerne af et helligt landskab ved Ullerslev.