Gravpladsområdet omkring Ladby-gravhøjen undersøges

05. februar 2020 | Vikingemuseet Ladby

I lørdags blev første etape af en planlagt undersøgelse af området omkring Ladbygraven gennemført. Nu venter yderligere undersøgelser for at museet kan få overblik Ladbygravens kontekst.

At Ladbygraven med det begravede vikingeskib er et helt unikt stykke kulturarv fra vikingetiden, ved de fleste. Men at gravhøjen indgår som en af mange grave på en større gravplads er mindre kendt. Faktisk er der ud over Ladbygraven udgravet 11 grave i området og der er efterretninger om yderligere 20-30 grave, som gennem tiden er ødelagt ved grusgravning. Der har hidtil ikke været gennemført en grundig afsøgning området ved hjælp af moderne udstyr. Det bliver der nu.

Vikingegrave er normalt ikke prangende

I lørdags havde museet inviteret et hold af detektorførere til at undersøge området nordøst for gravhøjen. Her blev der fundet flere stykker jern, blandt andet stumper af knive, en klump smeltet metal samt et lille stykke af et hængesmykke fra vikingetiden.

”Vikingetidens grave er normalt ikke særligt rigt udstyrede. Ofte finder man blot en kniv eller en hvæssesten”, fortæller arkæolog Malene Refshauge Beck fra Østfyns Museer, der er godt tilfreds med fundene.

Flere undersøgelser på vej

I løbet af det kommende år skal resten af området mellem gravhøjen og museumsbygningen undersøges med detektor, og dernæst er det håbet at kunne gennemføre en såkaldt georadar-undersøgelse, der forhåbentlig vil kunne lokalisere flere grave eller spor efter andre aktiviteter under muldlaget. Disse steder kan efterfølgende undersøges ved en egentlig udgravning.

Vikingemuseet Ladby genåbner 26. maj
8. maj 2020

Efter regeringens udmelding af dags dato glæder vi os til snart at kunne åbne Vikingemuseet Ladby igen.

Museet holder fortsat lukket
7. april 2020

Vikingemuseet Ladby er lukket for publikum til og med 10. maj, og alle arrangementer er aflyst.

Hjælp til skoletid i hjemmet
16. marts 2020

Er hele familien hjemme på grund af lukkede skoler? Så kommer Vikingemuseet Ladby med hjælp!

Museet holder lukket
12. marts 2020

Vikingemuseet Ladby er lukket for publikum til og med 13. april, og alle arrangementer i perioden er aflyst.