Gravpladsområdet omkring Ladby-gravhøjen undersøges

05. februar 2020 | Vikingemuseet Ladby

I lørdags blev første etape af en planlagt undersøgelse af området omkring Ladbygraven gennemført. Nu venter yderligere undersøgelser for at museet kan få overblik Ladbygravens kontekst.

At Ladbygraven med det begravede vikingeskib er et helt unikt stykke kulturarv fra vikingetiden, ved de fleste. Men at gravhøjen indgår som en af mange grave på en større gravplads er mindre kendt. Faktisk er der ud over Ladbygraven udgravet 11 grave i området og der er efterretninger om yderligere 20-30 grave, som gennem tiden er ødelagt ved grusgravning. Der har hidtil ikke været gennemført en grundig afsøgning området ved hjælp af moderne udstyr. Det bliver der nu.

Vikingegrave er normalt ikke prangende

I lørdags havde museet inviteret et hold af detektorførere til at undersøge området nordøst for gravhøjen. Her blev der fundet flere stykker jern, blandt andet stumper af knive, en klump smeltet metal samt et lille stykke af et hængesmykke fra vikingetiden.

”Vikingetidens grave er normalt ikke særligt rigt udstyrede. Ofte finder man blot en kniv eller en hvæssesten”, fortæller arkæolog Malene Refshauge Beck fra Østfyns Museer, der er godt tilfreds med fundene.

Flere undersøgelser på vej

I løbet af det kommende år skal resten af området mellem gravhøjen og museumsbygningen undersøges med detektor, og dernæst er det håbet at kunne gennemføre en såkaldt georadar-undersøgelse, der forhåbentlig vil kunne lokalisere flere grave eller spor efter andre aktiviteter under muldlaget. Disse steder kan efterfølgende undersøges ved en egentlig udgravning.

Vikingerne gik under jorden for at arbejde
24. februar 2020

To grubehuse på vej på Vikingemuseet Ladby.

Gravpladsområdet omkring Ladby-gravhøjen undersøges
5. februar 2020

Vinterferie med vikingemode til kriger og husfrue
28. januar 2020

Så er vinterferien lige på trapperne og Vikingemuseet Ladby gør klar til at modtage både store og små gæster under overskriften ”Klædt på til kamp og kødgryder”.

Ny landskabsudstilling om vikingernes skibe
7. januar 2020

Landskabet omkring Ladbyhøjen er medspiller i ny udstilling på Vikingemuseet om udviklingen indenfor skibsbyggeri i vikingetiden.