65 kvadratmeter sejldug til det nye Ladbyskib

07. januar 2014 | Vikingemuseet Ladby

Vikingerne er kendt for deres banebrydende navigationskundskaber. Og derfor er det store sejl på den kommende 1:1-kopi af Ladbyskibet en af de helt afgørende dele.

De 65 kvadratmeter sejldug, der skal bruges til sejlet, er nu ankommet til Vikingemuseet Ladby, og i det kommende år skal de aktive frivillige sejl- og rig-folk fra Ladby i gang med det store arbejde at sy de mange meter dug sammen, påmontere ligtov og farve sejlet blåt og gult. Det endelige sejl skal nemlig have lodrette striber i blåt og gult.

"Sejlet er en fuldstændig afgørende del af et vikingeskib, og så er det er sejlet, man ser først, når et vikingeskib kommer sejlende. Jeg glæder mig meget til, at vores skibsprojekt også helt bogstaveligt får vind i sejlene", siger afdelingsleder på Vikingemuseet Ladby, Mette Ladegaard Thøgersen.

Sejldug med sejlskib til Fyn

Tilknyttet projektet er sejlmager Helle Barner Jespersen, som har stor ekspertise på området. Og fordi hun samtidig er overstyrmand på skoleskibet "Georg Stage", kunne den nye sejldug blive bragt standsmæssigt til Fyn ombord på et sejlskib.

Indkøbet af og arbejdet med det store sejl er en del af  rekonstruktionsprojektet af Ladbyskibet i fuld skala, som er finansieret af Augustinusfonden. Vikingemuseet Ladby har arbejdet på projektet Ladbyskib 1:1 siden sommeren 2011 godt hjulpet af ca. 35 frivillige. Primo 2014 samles en gruppe med ekspertise i plantefarvning, og på baggrund af fagkundskaben planlægges farvningen af hørdugen. Arbejdet med sejlet vil kunne følges i hele 2014.

Lad dine sanser blive udfordret
9. april 2019

Hvad er der i spanden?

Bronzealderfund ved Ullerslev
15. marts 2019
Landskab & Arkæologi

Spektakulære detektorfund af genstande fra bronzealderen tegner konturerne af et helligt landskab ved Ullerslev.

Hal er endnu ældre end først antaget
1. marts 2019

Hvad vi troede var en stor vikingehal på Munkebo Bakke har vist sig at være Fyns største bygning fra yngre germansk jernalder.