Dødsgudinde fundet tæt ved Ladbykongens grav

04. december 2014 | Vikingemuseet Ladby

Et nyt interessant fund af et forgyldt smykke fra vikingetiden blev en værdig åbningsgave i Vikingemuseet Ladbys arkæologiske julekalender. Smykket, der forestiller en valkyrie med draget sværd, blev fundet kort før julekalenderen blev lanceret og blev hurtigt valgt som et markant startskud til kalenderen den 1. december.

Den lille figur af forgyldt kobberlegering er 3,5 cm høj og er et såkaldt valkyrie-hængesmykke. Smykket kan dateres til tidlig vikingetid og hører til en gruppe af små smykker, der afbilder kvinder klædt til kamp – Odins valkyrier. Næsten identiske fund kendes blandt andet fra Vrejlev i Vendsyssel, Ribe i Sydjylland og Wickham Market i Suffolk, England.

Valkyrie-brochen blev fundet ved Høje Hyld ikke langt fra gravhøjen, hvor Ladbyskibet og Ladbykongen blev begravet for mere end 1.000 år siden. Valkyrier var en slags halvguder, der repræsenterede forbindelsen mellem det jordiske liv og livet efter døden.

I sagaerne fortælles det, hvordan valkyrierne hentede de faldne krigere fra slagmarkerne og bragte dem til Valhal, så de kunne indgå i Odins hird. Valkyrien fra Høje Hyld er iført lang kjole. Kvinden holder et sværd foran sig og et skjold under armen. Skjoldet vender bagsiden udad. Oven på hovedet sidder en kam-agtig hjelm.

Måske var det hende, der hentede Ladbykongen til Valhal?

Valkyrien er udstillet på Vikingemuseet Ladby december måned ud. Følg med i museets julekalenderFacebook, hvor der hver dag præsenteres nye interessante fund fra det forgangne år. Fundene udstilles efterfølgende på museet. Indtil videre kan man ud over valkyriebrochen også opleve et gribedyr præget på fæsteknappen af et sværd, glasskår fra renæssancens fester på Nyborg Slot og stykker af en sølvarmring fra vikingetiden.

Se omtale på TV2Fyn

Titusindvis af detektorfund skaber unik viden
7. august 2019
Landskab & Arkæologi

Med et overblik over 26.000 detektorfund skaber ny rapport et bagtæppe for at forstå blandt andet placeringen af Ladby-graven.

Ladbydragen på sommertogt
12. juli 2019

For første gang sejler Ladbydragen denne sommer på et længere togt på de åbne farvande.

Er du vores nye formidlingsinspektør?
21. juni 2019

Jobopslag: Vikingemuseet Ladby søger ny formidlingsinspektør. Stillingen er på 37 timer ugentligt. Ansøgningsfrist 15. august.

Bronzealderfund ved Ullerslev
15. marts 2019
Landskab & Arkæologi

Spektakulære detektorfund af genstande fra bronzealderen tegner konturerne af et helligt landskab ved Ullerslev.