Første fynske korsfibel fundet ved Viby

11. december 2013 | Landskab & Arkæologi

Korsfibel af Råhedetypen fundet ved Viby på Hindsholm

Korsfibler af Råhedetypen er navnet på en lille eksklusiv gruppe af smykker fra midten af 800-årene. De første eksemplarer blev fundet allerede i begyndelsen af 1900-tallet, uden at man dengang forstod deres betydning. Det er først med metaldetektorerens tusindvis af fund, at gruppen nu kan beskrives bedre.

Langt hovedparten af korsfiblerne findes i den sydvestlige del af Jylland, og meget tyder på, at de skal knyttes sammen med den tidligere indførelse af kristendom i netop de egne. Smykket er nemlig korsformet og har tydeligt sit formsprog fra kontinentale, frankiske smykker fra samme periode.

Ikke noget pragteksemplar. Men den er der!

I september 2013, kom så det første eksemplar fra Fyn, ved Viby på Hindsholm. Ikke noget pragteksemplar, faktisk er det kun den ene arm der er bevaret, oven i købt i en noget slidt udgave. Men den er der!

Ud af de 25 smykker er kun tre fundet ved arkæologiske udgravninger, resten er fundet af detektorfolket, og er med til at vise, hvor betydningsfuld deres indsats er.

"Nu kender vi meget bedre historien om korsfiblerne, måske de første hjemlige smykker med en tydelig kristen symbolik" fortæller arkæolog ved Østfyns Museer, Claus Feveile, der har fordybet sig i netop disse vikingetidsfund.

Læs artikel om korsfibler af råhedetypen

Læs Claus Feveiles artikel om Korsfibler af Råhedetypen, oprindeligt udgivet i årbogen KUML 2011 (s. 143-160). Artiklen bygger på 19 fund af korsfibler. Siden er der kommet yderligere 6 eksemplarer frem, så det kendte antal er nu 25 smykker.

Download artiklen her.

Arkæologisk adventskalender
18. november 2019

Årets arkæologiske adventskalender præsenterer nye fantastiske detektorfund fundet i det forgangne år af dygtige detektorfolk.

Ny flot bog om vikingetiden
16. oktober 2019

Arkæolog Jeanette Varberg fortæller på 576 sider historien om vikingerne. Find bogen i museumsbutikken.

Spøgelsesskibet finalist til Den Fynske Kulturpris
15. oktober 2019

Vikingeskibet af lys og vand i Munkebo er blandt de fem finalister til Den Fynske Kulturpris.

Sværdslag og øksehug på Vikingemuseet
12. september 2019

Nyt vikingeevent på Fyn: Vikingemuseet Ladby har inviteret danske vikingekrigere på træningslejr. Til glæde for såvel krigere som publikum.