Første fynske korsfibel fundet ved Viby

11. december 2013 | Landskab & Arkæologi

Korsfibel af Råhedetypen fundet ved Viby på Hindsholm

Korsfibler af Råhedetypen er navnet på en lille eksklusiv gruppe af smykker fra midten af 800-årene. De første eksemplarer blev fundet allerede i begyndelsen af 1900-tallet, uden at man dengang forstod deres betydning. Det er først med metaldetektorerens tusindvis af fund, at gruppen nu kan beskrives bedre.

Langt hovedparten af korsfiblerne findes i den sydvestlige del af Jylland, og meget tyder på, at de skal knyttes sammen med den tidligere indførelse af kristendom i netop de egne. Smykket er nemlig korsformet og har tydeligt sit formsprog fra kontinentale, frankiske smykker fra samme periode.

Ikke noget pragteksemplar. Men den er der!

I september 2013, kom så det første eksemplar fra Fyn, ved Viby på Hindsholm. Ikke noget pragteksemplar, faktisk er det kun den ene arm der er bevaret, oven i købt i en noget slidt udgave. Men den er der!

Ud af de 25 smykker er kun tre fundet ved arkæologiske udgravninger, resten er fundet af detektorfolket, og er med til at vise, hvor betydningsfuld deres indsats er.

"Nu kender vi meget bedre historien om korsfiblerne, måske de første hjemlige smykker med en tydelig kristen symbolik" fortæller arkæolog ved Østfyns Museer, Claus Feveile, der har fordybet sig i netop disse vikingetidsfund.

Læs artikel om korsfibler af råhedetypen

Læs Claus Feveiles artikel om Korsfibler af Råhedetypen, oprindeligt udgivet i årbogen KUML 2011 (s. 143-160). Artiklen bygger på 19 fund af korsfibler. Siden er der kommet yderligere 6 eksemplarer frem, så det kendte antal er nu 25 smykker.

Download artiklen her.

Hjælp til skoletid i hjemmet
16. marts 2020

Er hele familien hjemme på grund af lukkede skoler? Så kommer Vikingemuseet Ladby med hjælp!

Museet holder lukket
12. marts 2020

Vikingemuseet Ladby er lukket for publikum til og med 13. april, og alle arrangementer i perioden er aflyst.

Vikingerne gik under jorden for at arbejde
24. februar 2020

To grubehuse på vej på Vikingemuseet Ladby.

Gravpladsområdet omkring Ladby-gravhøjen undersøges
5. februar 2020

I lørdags blev første etape af en planlagt undersøgelse af området omkring Ladbygraven gennemført. Nu venter yderligere undersøgelser for at museet kan få overblik Ladbygravens kontekst.