Første fynske korsfibel fundet ved Viby

11. december 2013 | Landskab & Arkæologi

Korsfibel af Råhedetypen fundet ved Viby på Hindsholm

Korsfibler af Råhedetypen er navnet på en lille eksklusiv gruppe af smykker fra midten af 800-årene. De første eksemplarer blev fundet allerede i begyndelsen af 1900-tallet, uden at man dengang forstod deres betydning. Det er først med metaldetektorerens tusindvis af fund, at gruppen nu kan beskrives bedre.

Langt hovedparten af korsfiblerne findes i den sydvestlige del af Jylland, og meget tyder på, at de skal knyttes sammen med den tidligere indførelse af kristendom i netop de egne. Smykket er nemlig korsformet og har tydeligt sit formsprog fra kontinentale, frankiske smykker fra samme periode.

Ikke noget pragteksemplar. Men den er der!

I september 2013, kom så det første eksemplar fra Fyn, ved Viby på Hindsholm. Ikke noget pragteksemplar, faktisk er det kun den ene arm der er bevaret, oven i købt i en noget slidt udgave. Men den er der!

Ud af de 25 smykker er kun tre fundet ved arkæologiske udgravninger, resten er fundet af detektorfolket, og er med til at vise, hvor betydningsfuld deres indsats er.

"Nu kender vi meget bedre historien om korsfiblerne, måske de første hjemlige smykker med en tydelig kristen symbolik" fortæller arkæolog ved Østfyns Museer, Claus Feveile, der har fordybet sig i netop disse vikingetidsfund.

Læs artikel om korsfibler af råhedetypen

Læs Claus Feveiles artikel om Korsfibler af Råhedetypen, oprindeligt udgivet i årbogen KUML 2011 (s. 143-160). Artiklen bygger på 19 fund af korsfibler. Siden er der kommet yderligere 6 eksemplarer frem, så det kendte antal er nu 25 smykker.

Download artiklen her.

Titusindvis af detektorfund skaber unik viden
7. august 2019
Landskab & Arkæologi

Med et overblik over 26.000 detektorfund skaber ny rapport et bagtæppe for at forstå blandt andet placeringen af Ladby-graven.

Ladbydragen på sommertogt
12. juli 2019

For første gang sejler Ladbydragen denne sommer på et længere togt på de åbne farvande.

Er du vores nye formidlingsinspektør?
21. juni 2019

Jobopslag: Vikingemuseet Ladby søger ny formidlingsinspektør. Stillingen er på 37 timer ugentligt. Ansøgningsfrist 15. august.

Bronzealderfund ved Ullerslev
15. marts 2019
Landskab & Arkæologi

Spektakulære detektorfund af genstande fra bronzealderen tegner konturerne af et helligt landskab ved Ullerslev.