Grif dukket op af jorden i Drigstrup

27. august 2014 | Landskab & Arkæologi

For et par uger siden afleverede Martin Ibsen fra Munkebo et spændende fund fra Drigstrup. Det er en lille dyrefigur, blot 2,5 cm lang. På bagsiden er der rester af en nåleanordning, der viser at den har været båret som en lille broche. Der er tale om et firefodet dyr, der vender mod venstre. Hovedet er ikke særligt markant, men manken er opdelt i felter, der hver for sig er skraveret. Fra forkroppen udgår en vinge, hvis spids bryder ryggen og stritter frit opad. Bagkroppen er svulstig og "kødfuld", med kraftigt, markeret lårbue. Delvist afbrudt ses en mulig hale, der går bagom benet og op langs forsiden af låret, foran maven. Stilmæssigt befinder vi os i tidlig middelalder, i 1100-årene.

Der er tale om et fabeldyr - en grif. Griffen kan kombineres på flere måder, men består som regel af en bevinget løvekrop med et ørnehoved. Hovedet kan dog også være en slanges. Endelig findes der en særlig variant, en hippogrif, hvor kroppen er en hest og hovedet/forkrop er en ørn. Griffen fra Drigstrup, med dens lange hale, stemmer bedst med en løvebagkrop og et ørnehoved. Den markerede manke kan både være løvens buskede manke, eller ørnens brystfjer der er pustet op.

Griffen kendes helt tilbage til 2-3.000 år før vor tid i mellemøsten. Fra vores egen forhistorie er et af de bedst kendte eksempler fra den ene side af Jellingestenen, der netop viser en grif i kamp med en slange. Her symboliserer griffen kristendommens kamp mod hedenskabet, det gode mod det onde. I den sene vikingetid og tidlige middelalder, hvor kristendommen stadig var en relativt ny religion her i landet, ses netop mange eksempler på sådanne små stykker, hvis symbolik skulle give udtryk for ens tro. Griffen fra Drigstrup er en usædvanlig én af slagsen!

Drenge
Det sker på museet

Foredrag, aktiviteter, udstillinger, rundvisninger og meget mere. 

Se kalender her

Nyheder

Titusindvis af detektorfund skaber unik viden
7. august 2019
Landskab & Arkæologi

Med et overblik over 26.000 detektorfund skaber ny rapport et bagtæppe for at forstå blandt andet placeringen af Ladby-graven.

Ladbydragen på sommertogt
12. juli 2019
Vikingemuseet Ladby

For første gang sejler Ladbydragen denne sommer på et længere togt på de åbne farvande.

Er du vores nye formidlingsinspektør?
21. juni 2019
Vikingemuseet Ladby

Jobopslag: Vikingemuseet Ladby søger ny formidlingsinspektør. Stillingen er på 37 timer ugentligt. Ansøgningsfrist 15. august.

Bronzealderfund ved Ullerslev
15. marts 2019
Landskab & Arkæologi

Spektakulære detektorfund af genstande fra bronzealderen tegner konturerne af et helligt landskab ved Ullerslev.