Grif dukket op af jorden i Drigstrup

27. august 2014 | Landskab & Arkæologi

For et par uger siden afleverede Martin Ibsen fra Munkebo et spændende fund fra Drigstrup. Det er en lille dyrefigur, blot 2,5 cm lang. På bagsiden er der rester af en nåleanordning, der viser at den har været båret som en lille broche. Der er tale om et firefodet dyr, der vender mod venstre. Hovedet er ikke særligt markant, men manken er opdelt i felter, der hver for sig er skraveret. Fra forkroppen udgår en vinge, hvis spids bryder ryggen og stritter frit opad. Bagkroppen er svulstig og "kødfuld", med kraftigt, markeret lårbue. Delvist afbrudt ses en mulig hale, der går bagom benet og op langs forsiden af låret, foran maven. Stilmæssigt befinder vi os i tidlig middelalder, i 1100-årene.

Der er tale om et fabeldyr - en grif. Griffen kan kombineres på flere måder, men består som regel af en bevinget løvekrop med et ørnehoved. Hovedet kan dog også være en slanges. Endelig findes der en særlig variant, en hippogrif, hvor kroppen er en hest og hovedet/forkrop er en ørn. Griffen fra Drigstrup, med dens lange hale, stemmer bedst med en løvebagkrop og et ørnehoved. Den markerede manke kan både være løvens buskede manke, eller ørnens brystfjer der er pustet op.

Griffen kendes helt tilbage til 2-3.000 år før vor tid i mellemøsten. Fra vores egen forhistorie er et af de bedst kendte eksempler fra den ene side af Jellingestenen, der netop viser en grif i kamp med en slange. Her symboliserer griffen kristendommens kamp mod hedenskabet, det gode mod det onde. I den sene vikingetid og tidlige middelalder, hvor kristendommen stadig var en relativt ny religion her i landet, ses netop mange eksempler på sådanne små stykker, hvis symbolik skulle give udtryk for ens tro. Griffen fra Drigstrup er en usædvanlig én af slagsen!

Arkæologisk adventskalender
18. november 2019

Årets arkæologiske adventskalender præsenterer nye fantastiske detektorfund fundet i det forgangne år af dygtige detektorfolk.

Ny flot bog om vikingetiden
16. oktober 2019

Arkæolog Jeanette Varberg fortæller på 576 sider historien om vikingerne. Find bogen i museumsbutikken.

Spøgelsesskibet finalist til Den Fynske Kulturpris
15. oktober 2019

Vikingeskibet af lys og vand i Munkebo er blandt de fem finalister til Den Fynske Kulturpris.

Sværdslag og øksehug på Vikingemuseet
12. september 2019

Nyt vikingeevent på Fyn: Vikingemuseet Ladby har inviteret danske vikingekrigere på træningslejr. Til glæde for såvel krigere som publikum.