Arabisk mønt fra år 742 fundet i Ladby

29. september 2014 | Landskab & Arkæologi

For få dage siden begyndte en flok frivillige detektorførere, der samarbejder med museet, at afsøge markerne tæt på Ladby. De var på udkig efter endnu en bebyggelse fra tiden omkring Ladbykongen, der blev begravet i begyndelsen af 900-årene. Michael Nielsens detektor gav et bip fra sig, og kort tid efter lå der en hel sølvmønt i hans hånd.

Der er tale om en arabisk dirhem, fyldt med skrift på begge sider - en følge af billedforbuddet, som blev indført i slutningen af 600-årene. På begge sider er der vandrette linjer i midten, samt en skriftlinje langs kanten. Det meste af skriften er religiøse budskaber.
På forsidens midterfelt står "Ingen Gud foruden Gud, den eneste, ingen er hans lige". På bagsiden står i midten "Gud er én, Gud den evige, han avler ikke og er ikke avlet og ingen kan være hans lige", samt langs kanten: "Magten tilhører Gud først og sidst, og på den dag skal de rettroende glædes over Guds hjælp". Men især forsidens randskift interesserer os. Den fortæller nemlig præcist hvor og hvornår: "I Guds navn er denne dirhem præget i Wasit i året 4 og 20 og 100". Året er naturligvis efter den arabiske tidsregning der starter i 622 e.Kr. ved Muhammeds udvandring fra Mekka. Da tidsregningen følger måneåret er det en smule kortere end sol-året, som den kristne kalender følger og man skal derfor omregne på følgende måde: 124 efter Hidjrah -3% + 622 e. Kristi = 742! Prægestedet Wasit, der ligger i nutidens Irak, var kalifatets første hovedstad.

Hvordan mønten præcist er endt i Ladby finder vi aldrig ud af. Men rejsen er nok gået over de russiske floder mod Polen eller Baltikum og derfra videre til Skandinavien. Hvor mange hænder den har været igennem, hvor mange handler den har været med til at afsluttet og hvor mange år rejsen tog må hver enkelt læser selv fundere over.
Til sidst nåede den et sted hen, hvor den ikke længere blev brugt som klingende mønt. Ved den ene kant er der nemlig et trekantet hul fra en knivspids der er stukket gennem mønten. Det kunne måske være for at prøve sølvet, men mere sandsynligt er det dog, at mønten har været hængt i en smykke- og perlekæde der har prydet en vikingemø. Et uheld - eller en begravelse - og mønten var borte i mindst 1000 år, indtil metaldetektorens bip gav Michael lov til at være den første, der igen havde den i hænderne.

Drenge
Det sker på museet

Foredrag, aktiviteter, udstillinger, rundvisninger og meget mere. 

Se kalender her

Nyheder

Hjælp til skoletid i hjemmet
16. marts 2020
Vikingemuseet Ladby

Er hele familien hjemme på grund af lukkede skoler? Så kommer Vikingemuseet Ladby med hjælp!

Museet holder lukket
12. marts 2020
Vikingemuseet Ladby

Vikingemuseet Ladby er lukket for publikum til og med 13. april, og alle arrangementer i perioden er aflyst.

Vikingerne gik under jorden for at arbejde
24. februar 2020
Vikingemuseet Ladby

To grubehuse på vej på Vikingemuseet Ladby.

Gravpladsområdet omkring Ladby-gravhøjen undersøges
5. februar 2020
Vikingemuseet Ladby

I lørdags blev første etape af en planlagt undersøgelse af området omkring Ladbygraven gennemført. Nu venter yderligere undersøgelser for at museet kan få overblik Ladbygravens kontekst.