Revninge-figuren på Kulturstyrelsens top 10 liste

05. januar 2015 | Vikingemuseet Ladby

Revninge-kvinden. Forgyldt sølvfigur fra 800-tallet.

I slutningen af 2014 offentliggjorde kulturstyrelse en top 10 over arkæologiske fund i 2014. På den prestigefyldte liste over årets bedste fund nævnes Revninge-figuren, som blev fundet af Paul Uniacke i forsommeren og afleveret på Vikingemuseet Ladby. Den lille men betydningsfulde figur er kommet i meget fint selskab med bl.a. fodspor fra stenalderfolk i Femerns mudder og Danmarks 5. trelleborg.

Fundet af Revninge-figuren blev karakteriseret som en vaskeægte sensation i maj/juni sidste år, og fundet trak overskrifter i både nationale og internationale medier. Figuren dateres til 800-tallet og er 4,6 cm høj, fremstillet af massivt sølv og derefter forgyldt. Kroppen er flad og todimensionel, mens hovedet helt usædvanligt er tredimensionel. Gennem nakken er der små huller, der viser, at figuren har været båret som et hængesmykke.

Små menneskelignende figurer fra vikingetiden er ekstremt sjældne, og Revninge-figurens klædedragt er ualmindelig detaljeret og vil uden tvivl bidrage til diskussionen om hvordan dragten bl.a. kunne se ud. Om livet har figuren tilsyneladende et trefliget smykke, hvilket er ret overraskende, da det normalt er placeret oppe på brystet. Figuren bidrager derfor på fornemmeste vis til den videre forskning af vikingetiden i Danmark.

Se Kultyrstyrelsens top 10 her

Kender du dine guder og jætter?
4. december 2018

Følg vores facebook-julekalender og lær de mange guder og jætter fra den nordiske mytologi at kende.

Tæt på 12.000 så spøgelsesskibet
24. oktober 2018

Ladbydragens søster i form af et tågeskib skabt af vand og lys har i løbet af seks uger trukket tæt på 12.000 mennesker til Munkebo.

Velbesøgt vikingeskib af lys og vand
14. september 2018

I hundredvis valfarter nysgerrige hver aften til Munkebo for at se Ladbyskibets "spøgelse" af lys og vand.