Runebrev på latin fundet ved Rynkeby

25. marts 2013 | Landskab & Arkæologi

Runebrev fundet i nærheden af Rynkeby i 2013

De seneste to-tre år har afdelingen for Landskab og Arkæologi på Østfyns Museer modtaget mange hundrede metalfund gjort af amatørarkæologer med metaldetektor. Fundet af et sjælden lille runebrev fra middelalderen vidner om, at Fynboerne i middelalderen var længere fremme i skoene end sjællændere og jyder hvad angår tilegnelsen af latin.

"Kun lidt mere end et døgn inde i det nye år ringede telefonen, og Paul Uniacke, der gik med metaldetektor på en mark ved Rynkeby, kunne fortælle mig, at han stod med et helt friskopgravet brev fra middelalderen", fortæller Claus Feveile, som er arkæolog på Østfyns Museer.

Der er tale om et såkaldt "runebrev", hvor der i en lille blyplade på ca. 4x3 cm, er indridset en tekst på den ene side. Herefter er pladen omhyggeligt foldet sammen til en lille tæt pakke, og først når man forsigtigt åbner pakken kommer bogstaverne til syne igen. I dette tilfælde er der ikke tale om runer, men om middelalderlige, latinske bogstaver, såkaldte minuskler. Brevet kan dateres til middelalderen, ca. 1100-1400.

"Sådan et fund er ganske sjældent. Teksten på langt de fleste af de 40-50 blybreve der kendes fra Danmark er skrevet med runer, men med nu fire breve fra Fyn (Odense, Kølstrup, Ærø og Rynkeby) er de tre med minuskler. Det lader til at Fynboerne var lidt længere fremme i skoene end sjællændere og jyder og hurtigere gik over til de latinske bogstaver", fortæller Claus Feveile.

Brevet er stadig delvist foldet sammen, og først når en konservator forsigtigt har åbnet det helt og renset de små og spinkle bogstaver, kan brevets budskab kommer for dagen.

Lisbeth Imer er seniorforsker og runespecialist på Nationalmuseet og fortæller at disse runebreve eller amuletter blev brugt til at holde sygdomme for døren:

"Der er ingen tvivl om, at disse amuletter blev brugt til sygdomshelbredelse eller -afværgelse. Det var en skik, som startede allerede i vikingetiden eller måske endnu tidligere, og som i middelalderen stadig blev anvendt - nu bare med en kristen bøn i stedet for en hedensk værneformel. Jeg kan jo af gode grunde ikke sige noget om indskriften (på fundet ved Rynkeby, red.), men jeg gætter på en latinsk frase, måske et bibelcitat. Nogle af indskrifterne på blyamuletterne nævner eksplicit, at de skal bruges til at uddrive sygdom med (f.eks. Odense-amuletten), mens andre bare er krims-krams. Og man skrev både med latinske bogstaver og runer".

Når brevet er åbnet, renset og tydet, vil det blive sendt til danefævurdering på Nationalmuseet, inden det igen uddeponeres på Østfyns Museer.

Drenge
Det sker på museet

Foredrag, aktiviteter, udstillinger, rundvisninger og meget mere. 

Se kalender her

Nyheder

Alt det efterlod vikingerne på Munkebo Bakke...
5. december 2018
Vikingemuseet Ladby

...og nu kan det ses på Vikingemuseet Ladby i den nye udstilling "Munkebo Bakke - en del af Ladbykongens Verden".

Kender du dine guder og jætter?
4. december 2018

Følg vores facebook-julekalender og lær de mange guder og jætter fra den nordiske mytologi at kende.

Tæt på 12.000 så spøgelsesskibet
24. oktober 2018
Vikingemuseet Ladby

Ladbydragens søster i form af et tågeskib skabt af vand og lys har i løbet af seks uger trukket tæt på 12.000 mennesker til Munkebo.

Velbesøgt vikingeskib af lys og vand
14. september 2018
Vikingemuseet Ladby

I hundredvis valfarter nysgerrige hver aften til Munkebo for at se Ladbyskibets "spøgelse" af lys og vand.