Dreng finder 1000 år gammel mønt

12. november 2013 |

Mønten er en såkaldt "short cross", der blev præget ca. 1023-29. Den stammer med al sandsynlighed fra Salisbury i England.

Mønten blev fundet af den 12-årige Henry Rubinstein fra Florida. Han har de sidste tre måneder været på udveksling på Kerteminde Skole og boet i Ladby, hvor han har brugt meget tid med detektor rundt på markerne i dette område. Da han er meget interesseret i arkæologi og historie, specielt vikingetiden, så han straks at der var tale om et sjældent fund.

På portrætsiden står der:

CNUT REX    (Knud konge)

På siden med korset står der:

+PINSTAN ON SERE(.)

Pinstan svarer til Winstan eller Wynstan og er navnet på møntmesteren, altså ham der har ansvaret for at møntens vægt og lødighed holder hvad den skal.

Som man kan se på den, endte den ikke sine dage som mønt. På kongesiden er der spor efter, at en nåleanordning har været loddet fast. Det ses som de to mørke pletter øverst og nederst. Nålen er senere faldet af igen, hvilket sagtens kan være sket langt senere end selve tabet. Ved den ene kant er der et hul. Mønten har altså været båret som smykke, med det lille hul nedad og møntsiden med det fine kors vendt frem mod beskueren - mon ikke bæreren viste sin kristne tro, her først i 1000-årene?

Arkæologer siger ofte - fejlagtigt - at blot fordi man finder en genstand langt borte fra, så havde man fra fundstedet kontakter langt væk. Det behøver naturligvis ikke være tilfældet. Mønten kan være kommet direkte fra England, eller via mange, mange transaktioner og hænder. Måske er den hentet til Ladby inde fra Odense? Hvordan mønten eller smykket er endt i nærheden af Ladby ved vi altså intet om med sikkerhed.

Knud den Store, der var konge både i Danmark og England, reformerede det danske møntvæsen efter engelsk forbillede og sendte en masse engelske møntmestre samt mange af deres møntstempler til Danmark, hvor de slog mønt med de medbragte stempler, senere blandet med nye, "danske" stempler. Der har altså været et frit omløb af både engelske og danske mønter her først i tusindårene - og i øvrigt også tyske mønter! Det var stadig mere selve sølvværdien, der talte, og ikke i så høj grad, hvor den var fremstillet.

Kender du dine guder og jætter?
4. december 2018

Følg vores facebook-julekalender og lær de mange guder og jætter fra den nordiske mytologi at kende.

Tæt på 12.000 så spøgelsesskibet
24. oktober 2018

Ladbydragens søster i form af et tågeskib skabt af vand og lys har i løbet af seks uger trukket tæt på 12.000 mennesker til Munkebo.

Velbesøgt vikingeskib af lys og vand
14. september 2018

I hundredvis valfarter nysgerrige hver aften til Munkebo for at se Ladbyskibets "spøgelse" af lys og vand.