Dreng finder 1000 år gammel mønt

12. november 2013 |

Mønten er en såkaldt "short cross", der blev præget ca. 1023-29. Den stammer med al sandsynlighed fra Salisbury i England.

Mønten blev fundet af den 12-årige Henry Rubinstein fra Florida. Han har de sidste tre måneder været på udveksling på Kerteminde Skole og boet i Ladby, hvor han har brugt meget tid med detektor rundt på markerne i dette område. Da han er meget interesseret i arkæologi og historie, specielt vikingetiden, så han straks at der var tale om et sjældent fund.

På portrætsiden står der:

CNUT REX    (Knud konge)

På siden med korset står der:

+PINSTAN ON SERE(.)

Pinstan svarer til Winstan eller Wynstan og er navnet på møntmesteren, altså ham der har ansvaret for at møntens vægt og lødighed holder hvad den skal.

Som man kan se på den, endte den ikke sine dage som mønt. På kongesiden er der spor efter, at en nåleanordning har været loddet fast. Det ses som de to mørke pletter øverst og nederst. Nålen er senere faldet af igen, hvilket sagtens kan være sket langt senere end selve tabet. Ved den ene kant er der et hul. Mønten har altså været båret som smykke, med det lille hul nedad og møntsiden med det fine kors vendt frem mod beskueren - mon ikke bæreren viste sin kristne tro, her først i 1000-årene?

Arkæologer siger ofte - fejlagtigt - at blot fordi man finder en genstand langt borte fra, så havde man fra fundstedet kontakter langt væk. Det behøver naturligvis ikke være tilfældet. Mønten kan være kommet direkte fra England, eller via mange, mange transaktioner og hænder. Måske er den hentet til Ladby inde fra Odense? Hvordan mønten eller smykket er endt i nærheden af Ladby ved vi altså intet om med sikkerhed.

Knud den Store, der var konge både i Danmark og England, reformerede det danske møntvæsen efter engelsk forbillede og sendte en masse engelske møntmestre samt mange af deres møntstempler til Danmark, hvor de slog mønt med de medbragte stempler, senere blandet med nye, "danske" stempler. Der har altså været et frit omløb af både engelske og danske mønter her først i tusindårene - og i øvrigt også tyske mønter! Det var stadig mere selve sølvværdien, der talte, og ikke i så høj grad, hvor den var fremstillet.

Lad dine sanser blive udfordret
9. april 2019

Hvad er der i spanden?

Bronzealderfund ved Ullerslev
15. marts 2019
Landskab & Arkæologi

Spektakulære detektorfund af genstande fra bronzealderen tegner konturerne af et helligt landskab ved Ullerslev.

Hal er endnu ældre end først antaget
1. marts 2019

Hvad vi troede var en stor vikingehal på Munkebo Bakke har vist sig at være Fyns største bygning fra yngre germansk jernalder.