Vikingemuseet Ladby kan udvides til publikums gavn

19. december 2014 | Vikingemuseet Ladby

Byrådet i Kerteminde har på byrådsmøde d. 18. december vedtaget en ny lokalplan for området omkring Vikingemuseet Ladby, der muliggør en udvidelse af museet i løbet af de kommende år. Udvidelsen vil give plads til nye udstillinger, en havn til vikingeskibe i fjorden, flere parkeringspladser, café, værksteder til formidling, vikingelegeland for børn samt genetablering af et kulturlandskab som i vikingetiden.

2014: et godt år for Vikingemuseet Ladby

”2014 har været et fantastisk år for Vikingemuseet Ladby. Og med byrådets vedtagelse af den nye lokalplan, glæder vi os til at tage hul på et nyt”, siger leder af Vikingemuseet Ladby, Mette Ladegaard Thøgersen.

I alt har 29.500 gæster lagt vejen forbi museet i 2014, hvilket er en stigning på hele 30 procent i forhold til 2013 (22.600 gæster). Det er således fjerde år i træk, at museet kan sætte besøgsrekord. Også i år har museet summet af aktiviteter, som især knytter sig til byggeriet af Ladbyskibet i fuld størrelse og syningen af et Ladbytapet – begge dele takket være museets mange frivillige, som tæller i alt ca. 80 entusiastiske mennesker overvejende fra lokalområdet. Der har ligeledes været en meget stor aktivitet blandt de detektorfolk, museet samarbejder med. Masser af nye fund – heraf rigtig mange fra vikingetiden – er blevet afleveret til og for en dels vedkommende også udstillet på museet til stor glæde for museets gæster.

”De mange gæster og aktiviteter har gjort det meget øjensynligt, at museet mangler plads – både arealmæssigt og bygningsmæssigt. Derfor er vi på Vikingemuseet Ladby rigtig glade for, at byrådet har vedtaget den lokalplan, der skal gøre det muligt at udvide Vikingemuseet Ladby til et samlet museumsområde på i alt ca. 6 hektar,” fortæller Mette Ladegaard Thøgersen.

600 fund fra Ladbyskibet kan nu vende hjem

I den dispositionsplan, der er med i lokalplan 256, ses hovedelementerne i den nye museumsudvidelse:

• Der skal opføres en ny bygning, som skal give mulighed for at formidle historien om Ladbyskibet og egnens vikingetid i større og bedre rammer. Udvidelsen skal bl.a. gøre det muligt at udstille de 600 genstande fra Ladbyskibet, der stadig befinder sig på Nationalmuseet, ligesom der skal være plads til særudstillinger. Der er også indtænkt et historisk værksted til brug for skolebørn samt værksteder for museets frivillige med smedje, ildsted mv. Endelig skal bygningen rumme en café med retter på menuen, der indeholder og er inspireret af vikingernes ingredienser.
  • En kås eller lille havn til det nye Ladbyskib og de to småbåde (en færøbåd og en kopi af den mindste Gokstadbåd), som får base her.
  • Et stort vikingelegeland for børn tager udgangspunkt i den nordiske mytologi – og som bl.a. omfatter madpakkehuset ”Valhal”, hvor man kan nyde den medbragte mad i Odins store hal.
  • En synliggørelse af begravelsespladsen omkring skibsgraven – herunder de 11 kendte vikingegrave ud over Ladbykongens grav.
  • Et vikingernes kulturlandskab med dyr og planter fra vikingetiden, hvor man kan møde heste, får og måske grisen Særimner, der hver dag blev slagtet i Valhal.
  • En større parkeringsplads.

”Det nye museum skal formidle historien både ude og inde og samtidig respektere den enestående natur- og kulturarv i området. Et sådant museum har også et stort potentiale i forhold til turisme, da vikingetiden er et af vore allerbedste brands” siger Mette Ladegaard Thøgersen.

Museets arkitekt, Poul Ingemann, lægger i øjeblikket sidste hånd på et skitseprojekt for den nye bygning. Herefter følger den egentlig projektering og arbejdet med at finde finansiering til udvidelsesprojektet, som med lokalplanen nu er muliggjort.

Billedetekster: Luftfoto af Jesper Larsen og dispositionsplan.

Kender du dine guder og jætter?
4. december 2018

Følg vores facebook-julekalender og lær de mange guder og jætter fra den nordiske mytologi at kende.

Tæt på 12.000 så spøgelsesskibet
24. oktober 2018

Ladbydragens søster i form af et tågeskib skabt af vand og lys har i løbet af seks uger trukket tæt på 12.000 mennesker til Munkebo.

Velbesøgt vikingeskib af lys og vand
14. september 2018

I hundredvis valfarter nysgerrige hver aften til Munkebo for at se Ladbyskibets "spøgelse" af lys og vand.