Jomfruhøj

Tid: Tilgængelig året rundt
Sted: Lundsgårdsskoven

Følg med i DR's store historiesatsning og find historien her på Østfyn! I fjerde afsnit når vi til den tidlige middelalder!

Stakkels piger

Jomfruhøj ligger i Lundsgårdsskovene og er en borgbanke af den type, der kaldes motte og bailey. Den er fra 1300-tallet og har haft en eller anden form for bebyggelse op i 1600-årene. Det, der gør et besøg på stedet ekstra spændende, er, at man stadig kan se både borgbanken og stedet, hvor de øvrige bygningerne har været. Der er opsat et informationsskilt på stedet.

Find Jomfruhøj her.

Motten og baileyen

Jomfruhøj var en del af herregården Lindsgård, som blev lagt sammen med herregården Lundsgård i midten af 1400-årene. Der er da også kun et par km. mellem de to lokaliteter. Motte and bailey-typen går tilbage til 1000-tallet i England og Frankrig. Normannerne byggede f.eks. sådanne borge, da de havde erobret England og skulle til at konsolidere sig der. En motte er i sin enkleste og oprindelige form en banke af jord, som var omgivet af træpalisader og en voldgrav. På toppen var der så et trætårn (af englænderne kaldet keep), hvor man kunne søge tilflugt, og hvor man kunne postere bueskytter. Motte er da også et fransk udtryk for jordbunke. Bailey er engelsk og betyder borggård. Nogle af anlæggene blev udbygget med stentårn og stenmure i stedet for palisaderne. 

På Jomfruhøj er det, der falder først i øjnene, motten, som man kan gå op på. Fra en af stierne kan man se ud over det plateau, hvor beboelses- og økonomibygningerne har ligget – altså baileyen. Netop det, at man kan se spor efter både det dagligdags liv og selve befæstningen er med til at give stedet en ganske særlig kvalitet.

Sagnet om Jomfruhøj

Der knytter sig et sagn til Jomfruhøj. En herremand drog i krig og efterlod sine tre døtre på borgen. Døtrenes fæstemænd var i øvrigt også draget af i samme ærinde. Medens far og kærester var borte, fik pigerne besøg af tre unge bejlere, som imidlertid ikke havde reelle hensigter. For at forsvare deres og familiens ære, lod pigerne sig lukke inde. De er aldrig set siden, og deraf kommer navnet Jomfruhøj.

En urolig tid

Jomfruhøj og andre lignende steder fortæller om en urolig tidsalder. Danmark blev samlet til ét kongerige i sen vikingetid, men langt op i middelalderen var der ofte rivalisering både mellem forskellige tronprætendenter, altså folk - ofte fra samme slægt - der ville være konge, og mellem forskellige adelsfamilier. Derfor var det vigtigt at have et sted, man kunne søge tilflugt til, når det hele blev for broget.

Der er fundet et par mønter på borgbanken. Det drejer sig om to mønter slået af Erik Menved (født 1274, konge 1286/1287-1319) samt en mønt fra Christopher II (født 1276, konge 1319-26 og 1330-32). Erik Menved var søn af Erik Klipping (født 1249, kongekåret 1254, konge fra 1259 til sin død 1259). Erik Klipping blev myrdet, og det er det seneste kongemord i Danmark. Der var således megen uro i Erik Klippings tid, og den fortsatte i Erik Menveds regeringstid og lang tid derefter.

Bodil Holm Sørensen

Find flere "Historier om Danmark" på Østfyn her.

 

Logo

Drenge
Det sker på museet

Foredrag, aktiviteter, udstillinger, rundvisninger og meget mere. 

Se kalender her

Nyheder

I jernalderen udvandt man jern ved Selleberg
24. juli 2017
Landskab & Arkæologi

To jernudvindingsovne fra omkring år 200 fundet mellem Marslev og Birkende.

Vikingerne bragte kirsebærrene til Danmark
18. juli 2017
Vikingemuseet Ladby

Til Kirsebærfestivalen i Kerteminde har museet digtet en god røverhistorier om, hvordan det foregik!

Brodøserne syr sidste sting den 8. juli
3. juli 2017
Vikingemuseet Ladby

Det bliver en stor dag for brodøserne, når de den 8. juli 2017 sætter deres sidste præg på Ladbytapetet.

Ladbydragen indstillet til Den Fynske Kulturpris
29. juni 2017
Vikingemuseet Ladby

Vores smukke Ladbydrage er netop blevet indstillet til Den fynske kulturpris af Kerteminde Kommune. Det er vi selvfølgelig meget stolte af.