Jomfruhøj

Tid: Tilgængelig året rundt
Sted: Lundsgårdsskoven

Følg med i DR's store historiesatsning og find historien her på Østfyn! I fjerde afsnit når vi til den tidlige middelalder!

Stakkels piger

Jomfruhøj ligger i Lundsgårdsskovene og er en borgbanke af den type, der kaldes motte og bailey. Den er fra 1300-tallet og har haft en eller anden form for bebyggelse op i 1600-årene. Det, der gør et besøg på stedet ekstra spændende, er, at man stadig kan se både borgbanken og stedet, hvor de øvrige bygningerne har været. Der er opsat et informationsskilt på stedet.

Find Jomfruhøj her.

Motten og baileyen

Jomfruhøj var en del af herregården Lindsgård, som blev lagt sammen med herregården Lundsgård i midten af 1400-årene. Der er da også kun et par km. mellem de to lokaliteter. Motte and bailey-typen går tilbage til 1000-tallet i England og Frankrig. Normannerne byggede f.eks. sådanne borge, da de havde erobret England og skulle til at konsolidere sig der. En motte er i sin enkleste og oprindelige form en banke af jord, som var omgivet af træpalisader og en voldgrav. På toppen var der så et trætårn (af englænderne kaldet keep), hvor man kunne søge tilflugt, og hvor man kunne postere bueskytter. Motte er da også et fransk udtryk for jordbunke. Bailey er engelsk og betyder borggård. Nogle af anlæggene blev udbygget med stentårn og stenmure i stedet for palisaderne. 

På Jomfruhøj er det, der falder først i øjnene, motten, som man kan gå op på. Fra en af stierne kan man se ud over det plateau, hvor beboelses- og økonomibygningerne har ligget – altså baileyen. Netop det, at man kan se spor efter både det dagligdags liv og selve befæstningen er med til at give stedet en ganske særlig kvalitet.

Sagnet om Jomfruhøj

Der knytter sig et sagn til Jomfruhøj. En herremand drog i krig og efterlod sine tre døtre på borgen. Døtrenes fæstemænd var i øvrigt også draget af i samme ærinde. Medens far og kærester var borte, fik pigerne besøg af tre unge bejlere, som imidlertid ikke havde reelle hensigter. For at forsvare deres og familiens ære, lod pigerne sig lukke inde. De er aldrig set siden, og deraf kommer navnet Jomfruhøj.

En urolig tid

Jomfruhøj og andre lignende steder fortæller om en urolig tidsalder. Danmark blev samlet til ét kongerige i sen vikingetid, men langt op i middelalderen var der ofte rivalisering både mellem forskellige tronprætendenter, altså folk - ofte fra samme slægt - der ville være konge, og mellem forskellige adelsfamilier. Derfor var det vigtigt at have et sted, man kunne søge tilflugt til, når det hele blev for broget.

Der er fundet et par mønter på borgbanken. Det drejer sig om to mønter slået af Erik Menved (født 1274, konge 1286/1287-1319) samt en mønt fra Christopher II (født 1276, konge 1319-26 og 1330-32). Erik Menved var søn af Erik Klipping (født 1249, kongekåret 1254, konge fra 1259 til sin død 1259). Erik Klipping blev myrdet, og det er det seneste kongemord i Danmark. Der var således megen uro i Erik Klippings tid, og den fortsatte i Erik Menveds regeringstid og lang tid derefter.

Bodil Holm Sørensen

Find flere "Historier om Danmark" på Østfyn her.

 

Logo

Drenge
Det sker på museet

Foredrag, aktiviteter, udstillinger, rundvisninger og meget mere. 

Se kalender her

Nyheder

Skeletfund optaget på årets arkæologiske top ti
22. december 2017
Landskab og Arkæologi

Fundet af en bronzealdergravplads ved Kalvehavegård tæt ved Kerteminde er på Slots- og Kulturstyrelsens liste over de vigtigste arkæologiske udgravninger i 2017.

Legenden om Ladbyskibet
27. november 2017
Vikingemuseet Ladby

I årets julekalender fra Vikingemuseet Ladby kan du hver dag følge med i en fortælling om Ladbyskibet fra Vikingen’s julenummer fra 1938.

Signalet nåede frem!
9. november 2017
Vikingemuseet Ladby

Det lykkedes! Man kan sende beskeder over lange afstande ved hjælp af bål – og det går hurtigt! Det var lokale skoleklasser med til at bevise, da de i går tændt bavner fra Fyns Hoved til Odense og Ladby.

Bavnehøje var en del af vikingernes infrastruktur
2. november 2017
Vikingemuseet Ladby

Når vi onsdag den 8. november tænder signalbål langs Odense og Kerteminde fjorde, er det for at teste vikingernes langdistancekommunikation.