Mårhøj Jættestue

Tid: Tilgængelig hele året - men: Pas på hovedet!
Sted: Mårhøj Jættestue

Følg med i DR's store historiesatsning og find historien her på Østfyn! I første afsnit er vi nået til stenalderen!

Mårhøj Jættestue

Jættestuen Mårhøj ligger ved Snave på Hindsholm, og man kan komme ind i den! Jættestuer er fra yngre stenalder, hvor de blev bygget som grave, men de fungerede også som sociale markører i landskabet.

Find Mårhøj Jættestue her.

Jættestuerne kom med bondestenalderen

Overgangen fra jægerstenalder til bondestenalder fandt sted omkring 4.000 f. Kr. Bondefolkenes første grave var langhøje med gravkamre af træ, og senere stendysser. Omkring 3.250 f. Kr. begyndte man at bygge jættestuer som netop Mårhøjjættestuen.

Mårhøj indefra

Pas på hovedet!

Pas på hovedet når du besøger Mårhøj! Ganske vist er det lidt besværligt – i hvert fald for voksne – at komme ind, men det er det hele værd. Først skal man kravle gennem en smal gang, og så kommer man ind i selve gravkammeret. Det er ca. 2 m bredt og 10 m langt. Derinde kan selv voksne stå op, og hvis man har en lommelygte med, kan man se, hvorledes kammeret er bygget. Både vægge og loft er bygget af kæmpestore sten, som isen havde ført med sig under sidste istid og som lå spredt rundt i landskabet, da stenalderbønderne byggede deres storstensgrave. Det var vigtigt for bygmestrene, at gravkammeret blev ved med at være frit for indtrængende jord, så man tætnede mellem stenene og lavede drænlag. Mellem de store sten i væggene var der tætnet med stenfliser, det arkæologerne kalder tørmur. Da man byggede Mårhøj, lagde man den helt bevidst på en bakke, så den kom til at se ekstra imponerende ud.

Genbegravelser i jættestuer

Omkring 4.000 f. Kr. kom agerbruget til landet. Vor tids mulighed for DNA-analyser har vist, at der har været tale om en indvandring af bønder fra syd. Landets jægerbefolkning har sikkert hurtigt ladet sig inspirere og har overtaget den nye livsform.
Der er stadig bevaret mange jættestuer i landskabet, selv om mange af disse grave er blevet ødelagt i tidens løb. En begravelse skulle foregå efter bestemte ceremonielle forskrifter, og vi kommer aldrig til fuldt ud at forstå, hvorledes stenalderbønderne tænkte, og hvad de forestillede sig, at der skete, når man døde. Det lader til, at folk blev midlertidigt begravet, måske på store ceremonielle samlingspladser som den, der er udgravet ved Sarup på Sydvestfyn. Når de døde var skeletteret, blev de genbegravet i storstensgravene. Ved genbegravelsen var de dødes sjæle måske blevet til forfædreånder, der skulle æres.

Storstensgrave var måske territoriemarkører

I bondestenalderen ejede man ikke jorden i den betydning, vi lægger i ejerskab, men for
bondebefolkningen blev det vigtigt at markere, at man havde brugsretten til et givet område. Nogle store arkæologiske projekter har givet ny viden om, hvorledes menneskene i yngre stenalder opfattede deres område, bl.a. at storstensgravene nok har fungeret som territoriemarkører.

Hvor stort et område, mårhøjfolkene opfattede som deres, ved vi ikke, men fra toppen af jættestuen har man en storslået udsigt – så meget er sikkert.

Bodil Holm Sørensen

Find flere "Historier om Danmark" på Østfyn her.

 

Logo

Drenge
Det sker på museet

Foredrag, aktiviteter, udstillinger, rundvisninger og meget mere. 

Se kalender her

Nyheder

Nyt vikingehus på Bytoften klar til sommer
21. marts 2018
Landskab & Arkæologi

Første spadestik er taget til et nyt vikingehus, der skal binde Bytoften sammen som et spændende og rekreativt område, der emmer af historie.

Ministre sender skolebørn på Vikingemuseet
2. marts 2018
Vikingemuseet Ladby

Nyt initiativ skal give danske 4.klasses-elever større kendskab til deres land. Blandt andet skal de besøge Vikingemuseet Ladby.

Skeletfund optaget på årets arkæologiske top ti
22. december 2017
Landskab og Arkæologi

Fundet af en bronzealdergravplads ved Kalvehavegård tæt ved Kerteminde er på Slots- og Kulturstyrelsens liste over de vigtigste arkæologiske udgravninger i 2017.

Legenden om Ladbyskibet
27. november 2017
Vikingemuseet Ladby

I årets julekalender fra Vikingemuseet Ladby kan du hver dag følge med i en fortælling om Ladbyskibet fra Vikingen’s julenummer fra 1938.