Mårhøj Jættestue

Tid: Tilgængelig hele året - men: Pas på hovedet!
Sted: Mårhøj Jættestue

Følg med i DR's store historiesatsning og find historien her på Østfyn! I første afsnit er vi nået til stenalderen!

Mårhøj Jættestue

Jættestuen Mårhøj ligger ved Snave på Hindsholm, og man kan komme ind i den! Jættestuer er fra yngre stenalder, hvor de blev bygget som grave, men de fungerede også som sociale markører i landskabet.

Find Mårhøj Jættestue her.

Jættestuerne kom med bondestenalderen

Overgangen fra jægerstenalder til bondestenalder fandt sted omkring 4.000 f. Kr. Bondefolkenes første grave var langhøje med gravkamre af træ, og senere stendysser. Omkring 3.250 f. Kr. begyndte man at bygge jættestuer som netop Mårhøjjættestuen.

Mårhøj indefra

Pas på hovedet!

Pas på hovedet når du besøger Mårhøj! Ganske vist er det lidt besværligt – i hvert fald for voksne – at komme ind, men det er det hele værd. Først skal man kravle gennem en smal gang, og så kommer man ind i selve gravkammeret. Det er ca. 2 m bredt og 10 m langt. Derinde kan selv voksne stå op, og hvis man har en lommelygte med, kan man se, hvorledes kammeret er bygget. Både vægge og loft er bygget af kæmpestore sten, som isen havde ført med sig under sidste istid og som lå spredt rundt i landskabet, da stenalderbønderne byggede deres storstensgrave. Det var vigtigt for bygmestrene, at gravkammeret blev ved med at være frit for indtrængende jord, så man tætnede mellem stenene og lavede drænlag. Mellem de store sten i væggene var der tætnet med stenfliser, det arkæologerne kalder tørmur. Da man byggede Mårhøj, lagde man den helt bevidst på en bakke, så den kom til at se ekstra imponerende ud.

Genbegravelser i jættestuer

Omkring 4.000 f. Kr. kom agerbruget til landet. Vor tids mulighed for DNA-analyser har vist, at der har været tale om en indvandring af bønder fra syd. Landets jægerbefolkning har sikkert hurtigt ladet sig inspirere og har overtaget den nye livsform.
Der er stadig bevaret mange jættestuer i landskabet, selv om mange af disse grave er blevet ødelagt i tidens løb. En begravelse skulle foregå efter bestemte ceremonielle forskrifter, og vi kommer aldrig til fuldt ud at forstå, hvorledes stenalderbønderne tænkte, og hvad de forestillede sig, at der skete, når man døde. Det lader til, at folk blev midlertidigt begravet, måske på store ceremonielle samlingspladser som den, der er udgravet ved Sarup på Sydvestfyn. Når de døde var skeletteret, blev de genbegravet i storstensgravene. Ved genbegravelsen var de dødes sjæle måske blevet til forfædreånder, der skulle æres.

Storstensgrave var måske territoriemarkører

I bondestenalderen ejede man ikke jorden i den betydning, vi lægger i ejerskab, men for
bondebefolkningen blev det vigtigt at markere, at man havde brugsretten til et givet område. Nogle store arkæologiske projekter har givet ny viden om, hvorledes menneskene i yngre stenalder opfattede deres område, bl.a. at storstensgravene nok har fungeret som territoriemarkører.

Hvor stort et område, mårhøjfolkene opfattede som deres, ved vi ikke, men fra toppen af jættestuen har man en storslået udsigt – så meget er sikkert.

Bodil Holm Sørensen

Find flere "Historier om Danmark" på Østfyn her.

 

Logo

Drenge
Det sker på museet

Foredrag, aktiviteter, udstillinger, rundvisninger og meget mere. 

Se kalender her

Nyheder

Arkæologisk adventskalender
18. november 2019
Vikingemuseet Ladby

Årets arkæologiske adventskalender præsenterer nye fantastiske detektorfund fundet i det forgangne år af dygtige detektorfolk.

Ny flot bog om vikingetiden
16. oktober 2019

Arkæolog Jeanette Varberg fortæller på 576 sider historien om vikingerne. Find bogen i museumsbutikken.

Spøgelsesskibet finalist til Den Fynske Kulturpris
15. oktober 2019

Vikingeskibet af lys og vand i Munkebo er blandt de fem finalister til Den Fynske Kulturpris.

Sværdslag og øksehug på Vikingemuseet
12. september 2019
Vikingemuseet Ladby

Nyt vikingeevent på Fyn: Vikingemuseet Ladby har inviteret danske vikingekrigere på træningslejr. Til glæde for såvel krigere som publikum.