Ølbrygning på vikingsk

Tid: Tirsdage til stammerne er udhulede
Sted: Vikingemuseet Ladby

Følg med, når vi forsøger at brygge øl som vikingerne!

Også vikingerne drak øl. Mjød var faktisk kun til særlige lejligheder. Til daglig blev der drukket masser af øl.

I øjeblikket er vi i gang med et forsøg: at brygge øl, sådan som vikingerne gjorde i Danmark for mere end tusind år siden.

Egestammer som bryggekar

Første trin på vejen er at skabe nogle store bryggekar. Til det formål udhuler vi nogle store egestammer, hvori vi siden brygger øllen. Tak til træskulptør Allan Bo Jensen fordi vi måtte hente egestammerne hos dig.

Opvarmning med varme sten

Når bryggekarret er klar, skal det fyldes med bl.a. vand og malt, og så skal det opvarmes ved hjælp af opvarmede sten til den rigtige temperatur.

Unik gær til brygning

Øllen gæres ved tilsætning af en gær, som er fundet lokalt i området. Det kunne således være den samme slags gær, som også fik østfynske vikingers øl til at gære for 1.000 år siden.

Bitterhed af birkebark og enebær

Til øllen bruger vi udelukkende lokale råvarer. Vi planlægger at tilsætte bl.a. birkebark og enebær fra vilde træer og buske fra egnen for at give øllen bitterhed. Humle var nemlig ikke kendt i Danmark i vikingetiden. 

Flere ølbrygningsdage på vej

Vi håber at forsøget lykkes, og i så fald er det ikke sidste gang, vi brygger på Vikingemuseet Ladby. Vi vil nemlig meget gerne have alle, der har lyst, til at være med til brygningen, og planlægger at afholde ølbrygningsdage i løbet af denne sommer.

Ølbrygningen gennemføres i samarbejde med Claus Christensen fra det lokale bryghus Coolship Brewing Company, som arbejder eksperimenterende med nye - og gamle - måder at brygge øl på. Læs spændende indlæg på bryggeriets blog her.

Drenge
Det sker på museet

Foredrag, aktiviteter, udstillinger, rundvisninger og meget mere. 

Se kalender her

Nyheder

Er du vores nye formidlingsinspektør?
21. juni 2019
Vikingemuseet Ladby

Jobopslag: Vikingemuseet Ladby søger ny formidlingsinspektør. Stillingen er på 37 timer ugentligt. Ansøgningsfrist 15. august.

Bronzealderfund ved Ullerslev
15. marts 2019
Landskab & Arkæologi

Spektakulære detektorfund af genstande fra bronzealderen tegner konturerne af et helligt landskab ved Ullerslev.

Hal er endnu ældre end først antaget
1. marts 2019
Vikingemuseet Ladby

Hvad vi troede var en stor vikingehal på Munkebo Bakke har vist sig at være Fyns største bygning fra yngre germansk jernalder.