Vi brygger øl på vikingemanér

Tid: Tirsdag den 16/10 kl. 10-14
Sted: Vikingemuseet Ladby

Følg med, når vi brygger øl som vikingerne for første gang!

Også vikingerne drak øl. Mjød var faktisk kun til særlige lejligheder. Til daglig blev der drukket masser af øl.

I øjeblikket er vi i gang med et forsøg: at brygge øl, sådan som vikingerne gjorde i Danmark for mere end tusind år siden.

Tirsdag den 16. oktober skal vi første gang forsøge at brygge øl i de nye kar! Om formiddagen varmes vand og malt op, og så tilsættes gæren ved 14-tiden. Claus Christensen fra Coolship Brewing Company står for processen og er til rådighed for spørgsmål.

Egestammer som bryggekar

I løbet af sommeren har vi udhulet to egestammer, som skal bruges som brygkar.

Opvarmning med varme sten

Brygkarret skal fyldes med vand og malt, og så skal det opvarmes ved hjælp af opvarmede sten til den rigtige temperatur.

Unik gær til brygning

Øllen gæres ved tilsætning af en gær, som er fundet lokalt i området. Det kunne således være den samme slags gær, som også fik østfynske vikingers øl til at gære for 1.000 år siden.

Bitterhed af birkebark

Til øllen bruger vi udelukkende lokale råvarer. Vi planlægger at tilsætte bl.a. birkesaft og birkebark fra vilde træer fra egnen for at give øllen bitterhed. Humle var nemlig ikke kendt i Danmark i vikingetiden.

Gærkrans tages i brug

En gærkrans har ikke været brugt i Danmark de sidste 100 år. Med dette bryg, vil der blive starte en gærkrans op igen for at kunne brygge med den samme gær, igen og igen.
Der er kun fire bryghuse i verden, som bruger en gærkrans til at brygge kommercielt øl med. Tre i Norge og så brygmesteren fra Coolship Brewing Company i Kerteminde. Det er et tabt håndværk og en ny gærkrans er skabt af egetræ og klar til formålet.

Flere ølbrygningsdage på vej

Vi håber at forsøget lykkes, og i så fald er det ikke sidste gang, vi brygger på Vikingemuseet Ladby. Vi vil nemlig meget gerne have alle, der har lyst, til at være med til brygningen.

Ølbrygningen gennemføres i samarbejde med Claus Christensen fra det lokale bryghus Coolship Brewing Company, som arbejder eksperimenterende med nye - og gamle - måder at brygge øl på. Læs spændende indlæg på bryggeriets blog her.

Drenge
Det sker på museet

Foredrag, aktiviteter, udstillinger, rundvisninger og meget mere. 

Se kalender her

Nyheder

Er du vores nye formidlingsinspektør?
21. juni 2019
Vikingemuseet Ladby

Jobopslag: Vikingemuseet Ladby søger ny formidlingsinspektør. Stillingen er på 37 timer ugentligt. Ansøgningsfrist 15. august.

Bronzealderfund ved Ullerslev
15. marts 2019
Landskab & Arkæologi

Spektakulære detektorfund af genstande fra bronzealderen tegner konturerne af et helligt landskab ved Ullerslev.

Hal er endnu ældre end først antaget
1. marts 2019
Vikingemuseet Ladby

Hvad vi troede var en stor vikingehal på Munkebo Bakke har vist sig at være Fyns største bygning fra yngre germansk jernalder.

Alt det efterlod vikingerne på Munkebo Bakke...
5. december 2018
Vikingemuseet Ladby

...og nu kan det ses på Vikingemuseet Ladby i den nye udstilling "Munkebo Bakke - en del af Ladbykongens Verden".