Lys i Ladbygraven

Tid: 15. december 2019 til 15. januar 2020
Sted: Vikingemuseet Ladby

Stilhed, lys, dødeminder og bløde lammeskind i gravhøjen.

I vikingetiden var mindet om de døde nærværende, og fortællingen om de afdødes liv var vigtig. Gennem de levendes historier om de døde forbliver de fortsat i de levendes liv.

I læredigtet Hávamál fra vikingetiden lyder det:

Fæ dør og frænder dør
Men ét ved jeg som aldrig dør
Mindet efter død mands liv

At tænde et lys for de døde

Via mundtlige fortællinger, indskrifter på runesten og monumenter i landskabet, som Ladbygraven, blev vikingetidens mægtige og magtfulde mindet. Selvom vi kun kender lidt til de handlinger, der indgik i begravelserne, kan det at tænde lys for de døde, som det kendes fra kristne kirker, have spillet en rolle.

Bivokslys fundet i vikingegrave

I en håndfuld af fyrstegrave fra vikingetiden fandt arkæologerne nemlig bivokslys i graven. Hvorfor ved vi ikke, men måske er der tale om et lys tændt for at mindes den afdøde, måske var det et offer, måske et symbol på kristendom, eller måske var lysene blot praktiske genstande ved anlæggelsen af gravene. Det er muligt at også Ladbykongen fik bivokslys med i graven, selvom sporene heraf vil være forsvundet for længst.

En stille stund ved fortidsmindet

Midt i vintermørket - fra 15. december til 15. januar - tænder vi derfor lys i gravhøjen for at mindes Ladbykongen. Museets besøgende inviteres til at tage plads på bløde lammeskind i højen og nyde en stille stund ved fortidsmindet.

På plancher i højen fortælles om Ladbykongens grav som døde-minde, vikingetidens mystisk omgærdede gravlæggelser og lys i livet og døden for 1000 år siden.

Temarundvisninger om vikinger og død

Den 28. og 29. december afholder museet særlige temarundvisninger om vikingerne og deres forhold til døden og de afdøde. Hver af dagene holdes en rundvisning henholdsvis for børn og voksne. Læs mere her.

Drenge
Det sker på museet

Foredrag, aktiviteter, udstillinger, rundvisninger og meget mere. 

Se kalender her

Nyheder

Ny landskabsudstilling om vikingernes skibe
7. januar 2020
Vikingemuseet Ladby

Landskabet omkring Ladbyhøjen er medspiller i ny udstilling på Vikingemuseet om udviklingen indenfor skibsbyggeri i vikingetiden.

Arkæologisk adventskalender
18. november 2019
Vikingemuseet Ladby

Årets arkæologiske adventskalender præsenterer nye fantastiske detektorfund fundet i det forgangne år af dygtige detektorfolk.

Ny flot bog om vikingetiden
16. oktober 2019

Arkæolog Jeanette Varberg fortæller på 576 sider historien om vikingerne. Find bogen i museumsbutikken.

Spøgelsesskibet finalist til Den Fynske Kulturpris
15. oktober 2019

Vikingeskibet af lys og vand i Munkebo er blandt de fem finalister til Den Fynske Kulturpris.