Vikingemad

Vikingerne skrev ikke kogebøger, og derfor kender vi i dag kun til deres madvaner fra fund fra vikingetiden. Historikerne har derfra kunne give et kvalificeret bud på, hvad vikingerne spiste.

Vikingernes mad bestod overvejende af grød, brød og kål. Hertil kom kød fra gris, ko og får samt fisk og vildt. Ofte har kød og fisk været saltet eller røget for at kunne holde sig. Bønner, ærter, kål og kvan har givet grønt tilskud, og desuden har man spist nødder og frugter. Det sidste ved vi, fordi man ved udgravningen af vikingebyen Hedeby har fundet både valnøddeskaller og kirsebærsten. Både rug, hvede, byg, havre og spelt har man dyrket og brugt til brød og grød. Sågar hirse har været populær.

Mange af de krydderier og krydderurter, vi kender i dag, er først kommet til Danmark med munkene i 11- og 1200-tallet. Men vikingerne har sat smag på deres mad fra datidens udvalg. F.eks. har man fundet karse i kvindegraven i Oseberg!
Til maden er primært drukket mjød og øl, og også vin blev importeret i et vist omfang.

Gennem hele vikingetiden importerede man desuden fin keramik og drikkeglas fra Europa. Dette har prydet bordene i de velstillede hjem. Som bestik var kun kendt kniv og ske. Gaflen indførtes først i 1600-tallet.

Bestil vikingemad til din udflugt

I samarbejde med Munkebo Kro kan vi tilbyde vikingemadpakker og -madkurve, som er inspireret af vikingernes mad. 

Læs om mulighederne her:

Madpakke med skinke fra Munkebo Kro:

Lufttørret skinke med krydderurtesalat,æbler, havtorn, ærter og honning, grovbolle og smør. Hertil en flaske æblemost fra Nybro frugtplantage.

Bestil her.

Madpakke med laks fra Munkebo Kro:
Laks røget på bøgesmuld, med salat af sommerens grønt, hestebønner, kløver og kål, samt grovbolle og smør. Hertil en flaske æblemost fra Nybro frugtplantage.

Bestil her.

Drenge
Det sker på museet

Foredrag, aktiviteter, udstillinger, rundvisninger og meget mere. 

Se kalender her

Nyheder

I jernalderen udvandt man jern ved Selleberg
24. juli 2017
Landskab & Arkæologi

To jernudvindingsovne fra omkring år 200 fundet mellem Marslev og Birkende.

Vikingerne bragte kirsebærrene til Danmark
18. juli 2017
Vikingemuseet Ladby

Til Kirsebærfestivalen i Kerteminde har museet digtet en god røverhistorier om, hvordan det foregik!

Brodøserne syr sidste sting den 8. juli
3. juli 2017
Vikingemuseet Ladby

Det bliver en stor dag for brodøserne, når de den 8. juli 2017 sætter deres sidste præg på Ladbytapetet.

Ladbydragen indstillet til Den Fynske Kulturpris
29. juni 2017
Vikingemuseet Ladby

Vores smukke Ladbydrage er netop blevet indstillet til Den fynske kulturpris af Kerteminde Kommune. Det er vi selvfølgelig meget stolte af.