Vikingemad

Vikingerne skrev ikke kogebøger, og derfor kender vi i dag kun til deres madvaner fra fund fra vikingetiden. Historikerne har derfra kunne give et kvalificeret bud på, hvad vikingerne spiste.

Vikingernes mad bestod overvejende af grød, brød og kål. Hertil kom kød fra gris, ko og får samt fisk og vildt. Ofte har kød og fisk været saltet eller røget for at kunne holde sig. Bønner, ærter, kål og kvan har givet grønt tilskud, og desuden har man spist nødder og frugter. Det sidste ved vi, fordi man ved udgravningen af vikingebyen Hedeby har fundet både valnøddeskaller og kirsebærsten. Både rug, hvede, byg, havre og spelt har man dyrket og brugt til brød og grød. Sågar hirse har været populær.

Mange af de krydderier og krydderurter, vi kender i dag, er først kommet til Danmark med munkene i 11- og 1200-tallet. Men vikingerne har sat smag på deres mad fra datidens udvalg. F.eks. har man fundet karse i kvindegraven i Oseberg!
Til maden er primært drukket mjød og øl, og også vin blev importeret i et vist omfang.

Gennem hele vikingetiden importerede man desuden fin keramik og drikkeglas fra Europa. Dette har prydet bordene i de velstillede hjem. Som bestik var kun kendt kniv og ske. Gaflen indførtes først i 1600-tallet.

Bestil vikingemad til din udflugt

I samarbejde med Munkebo Kro kan vi tilbyde vikingemadpakker og -madkurve, som er inspireret af vikingernes mad. 

Læs om mulighederne her:

Madpakke med skinke fra Munkebo Kro:

Lufttørret skinke med krydderurtesalat,æbler, havtorn, ærter og honning, grovbolle og smør. Hertil en flaske æblemost fra Nybro frugtplantage.

Bestil her.

Madpakke med laks fra Munkebo Kro:
Laks røget på bøgesmuld, med salat af sommerens grønt, hestebønner, kløver og kål, samt grovbolle og smør. Hertil en flaske æblemost fra Nybro frugtplantage.

Bestil her.

Drenge
Det sker på museet

Foredrag, aktiviteter, udstillinger, rundvisninger og meget mere. 

Se kalender her

Nyheder

Østfyn stærkt repræsenteret på Danefæ-udstilling
2. januar 2017
Landskab & Arkæologi

Hele 40 detekorfund fra Østfyn er med på Nationalmuseets udstilling med Danefæ fra 2016, der var et særdeles frugtbart år, hvad andgår detektorarkæologi.

Spændende ny formidling på vej til Bytoften
15. december 2016
Landskab & Arkæologi

Nyt læringsmiljø på Bytoften skal formidle vikingetiden til børn gennem leg og fysisk aktivitet.

Nyt lys på fortiden
7. december 2016
Landskab og Arkæologi

Data fra mange tusinde detektorfund skal nu for første gang samles og kaste nyt lys på overgangen fra oldtid til historisk tid.

Tusindvis følger Vikingemuseets julekalender
6. december 2016
Vikingemuseet Ladby

Detektorfundene i Vikingemuseet Ladbys facebook-julekalender bliver fulgt og liket af tusinder fra ind- og udland.