Julekalender: Legenden om Ladbyskibet

Følg med i årets julekalender Legenden om Ladbyskibet hver dag frem til juleaften.

Fra den 1. til den 24. december kan du hver dag læse et nyt afsnit af Christian Bogøs fortælling om Ladbyskibet fra 1938 - komplet med forfatterens egne slåfejl og illustrationer!

Du finder dagens afsnit i menuen til venstre. 

Til hvert afsnit finder du også dagens billede. Inspireret af fortællingen har vi været en tur i arkiverne, og det er der kommet en lille samling billeder ud af - mange fra vores nutid her ved Ladby. Billederne supplerer og suppleres på én gang af "Legenden om Ladbyskibet", og vidner om, at vores fælles historie er ganske levende både i ordet, fantasien, arkæologien og de mange aktiviteter, der foregår her ved Vikingemuseet. 

 

En gave til os bliver en gave til jer

Intro , Julehæfte ForsideKære Mor _ny Tekst

I oktober 2014 fik Vikingemuseet Ladby foræret et Julehæfte fra 1938, udgivet af Vikingen. Frivillig bådebygger Karsten Jensen havde det med til os. Bladet kommer egentlig fra Lise Lotte Kvisgaard i Haslev. Hun besøgte museet i sommeren 2014 og tænkte, at det måske kunne have vores interesse.

På side 7 til 11 (og s. 18) er en fin novelle skrevet af Christian Bogø om Ladbyskibet og den mand, der begraves i det. Manden i højen er Ulf Sæmingssøn, en af kongens hirdmænd. Historien fortæller om hans fostersøn Alf, der bygger Ladbyskibet til Ulf. 

 

Legende med inspiration fra arkæologien

At Christian Bogø allerede i 1938 tager historien om Ladbyskibet op, er spændende. Hans fortælling er meget præcis og tro over for det arkæologiske fund af skibsgraven, og det man vidste i 1938. Ladbyskibet blev udgravet af apoteker Mikkelsen og konservator Rosenberg i årene 1935-36 som Danmarks første vikingeskibsgrav.

Den 6. maj 1937 slog man dørene op til den rekonstruerede gravhøj, og hele Danmark kunne komme og se resterne af Ladbykongen og hans skib på det sted, hvor han blev gravsat mere end 1000 år tidligere.

 


Christian Bogø

Marius Christian Emil Nielsen Bogø, forfatter, marinemaler og tegner. Han kom i lære som teatermaler, gik på Teknisk Skole og Kunstakademiet 1902-03. Han arbejdede som journalist og journalistisk tegner for aviser og blade i årene 1907-15. Efter 1915 virkede han som kunstmaler og forfatter. Han startede søfarts-magasinet "Vikingen", som han i 3 år ledede, redigerede, skrev og tegnede til. Han var medforfatter til folkekomedien "Barken Margrethe af Danmark", der herhjemme og i Sverige blev opført over 2000 gange, og som kom på film i 1930erne.

 

Titelbillede

Drenge
Det sker på museet

Foredrag, aktiviteter, udstillinger, rundvisninger og meget mere. 

Se kalender her

Nyheder

Lad dine sanser blive udfordret
9. april 2019

Hvad er der i spanden?

Bronzealderfund ved Ullerslev
15. marts 2019
Landskab & Arkæologi

Spektakulære detektorfund af genstande fra bronzealderen tegner konturerne af et helligt landskab ved Ullerslev.

Hal er endnu ældre end først antaget
1. marts 2019
Vikingemuseet Ladby

Hvad vi troede var en stor vikingehal på Munkebo Bakke har vist sig at være Fyns største bygning fra yngre germansk jernalder.

Alt det efterlod vikingerne på Munkebo Bakke...
5. december 2018
Vikingemuseet Ladby

...og nu kan det ses på Vikingemuseet Ladby i den nye udstilling "Munkebo Bakke - en del af Ladbykongens Verden".