Ladbytapetet i 2016

År 2016 går på hæld og blev året, hvor Ladbytapetet gik ind i sit sjette år.

Det hele begyndte i påsken 2011 med én deltager nemlig tapetmor, Inge, og efteråret fyldte museet med 25 interesserede kvinder. Nu på 6. år er vi 18, 16 brodøser, Anette, der plantefarver og Gudrun, der tegner. Vi er en trofast flok, der mødes to dage om ugen, tirsdag med 1 hold og onsdag med 2 hold.

Friserne tager form

2016 blev året, hvor frisemotiverne for alvor tog form. De første friseforslag fra januar 2015 var fine, men også lidt ensartede. Nu er motiverne kædet sammen med mytologiske figurer, gravfund og nutidige detektorfund fra området. Overordnet er overskriften stadig indtil videre gravskib og skibsgrav, dog blandet i begge friser. Afsnittet med træ, jern, sejl og tovværk er tegnet færdigt. Der broderes mange prøveklude og lægges næstsidste hånd på midterfeltet.

Bog og navneklud på vej

”Kvinderne bag Ladbytapetet” er titlen på både en bog og en navneklud, som vi arbejder på.

Vi lærte nyt, fx om mytologien på tapetet og året bragte os hid og did, til Aarhus med Sy din By og til København med vikingegobelinen på Christiansborg og til Selskabet for Kirkelig Kunst. Før Ladbydragen kom på land, nåede vi en rotur i det skib, hvis tilblivelse vi har fulgt gennem alle årene. Og ikke mindst fejrede vi tapetets 5½ år fødselsdag.

Interesse, foredrag og formidling

Der er stadig interesse for at høre om tapetet, både på museet, hvor tapetrummet især om sommeren har været ret fyldt, men også ude i foreningerne, mest på Fyn, dog med en afstikker til Viborg. Der har været 7 foredrag og 2 udstillinger i årets løb. Som tidligere har vi også været ved tapetet den sidste søndag i hver måned.

En ny dansk flyer til uddeling blev fremstillet. Folderen til salg findes nu på 4 sprog. Den kan købes på museet for 10 kr.

Tapetets blog blev lukket pga. af passivitet. Film og radioudsendelse kan dog stadig ses på museets hjemmeside En ny dansk flyer til uddeling blev fremstillet. Folderen findes nu på 4 sprog, den og malebogen kan købes på museet. 

Skilpaddetiden må vige

Årets afslutning blev også begyndelsen til afslutningen for tapetet. Johannes Larsen Museet fejrer i 2017 malerens 150 års fødsel. I den anledning tilbød museet, at tapetet kunne udstilles der i slutningen af året. Da Vikingemuseet Ladby er i pladsnød, og tapetet derfor ikke kan blive udstillet i det nuværende rum, sagde vi ja tak. Det betyder, at vi i det kommende år må lade skildpaddetiden vige for færdiggørelsen. Fredag d. 8. september er der udstillingsåbning for tapetet, derefter skal det udstilles i Kerteminde indtil d. 19. november.

Arbejdstørke og frisetørst

Året 2016 har bragt nye gode ord: Arbejdstørke, frisetørst, Bayeux-skvulp og hjemmeblind. De vil dog næppe blive indsendt som forslag til Årets Ord, som Skildpaddetid fra 2015.
”Det er megapænt”, sagde en skoleelev om tapetet. Og med disse ord ser vi frem til det nye år, 2017, hvor tapetet forventes at blive færdigt.

Inge Svensmark

Drenge
Det sker på museet

Foredrag, aktiviteter, udstillinger, rundvisninger og meget mere. 

Se kalender her

Nyheder

Velbesøgt vikingeskib af lys og vand
14. september 2018
Vikingemuseet Ladby

I hundredvis valfarter nysgerrige hver aften til Munkebo for at se Ladbyskibets "spøgelse" af lys og vand.

Ladbykongen har fået sin egen mjød
4. september 2018
Vikingemuseet Ladby

Ladbykongens mjød kan drikkes som en liflig aperitif - med eller uden kvan.

Digital vind i sejlet
29. august 2018
Vikingemuseet Ladby

Skoleelever skal puste digital vind i sejlet på Ladbyskibet og vække vikingernes historie til live gennem kunst, digitale medier og augmented reality.

Ladbydragen drager på mini-sommertogt
11. juli 2018
Vikingemuseet Ladby

Vil have fast base i Kerteminde i hele uge 29.