Den sidste kamp

Den sidste kamp

De kristne sværd er også skarpe og kongen får, skønt klædt i hjelm og brynje, sit banesår og dør. Valkyrien, Odins sendebud, henter hans sjæl til Valhal, hvor evig kampglæde og muntre kvad gør dage og nætter lyse og lange.

Kapitlet afsluttes med det mytologiske Slangetræ, som symboliserer begyndelsen og enden, kristendom og hedenskab, liv og død, styrke.

Kampklædt

Skæbnens veje fører kongen til slagmarken. Kampklædt, klar og rødskægget må kraftkarlen opleve, at livskraften svinder. Ingen bryder sig om at få næsen hugget af. Det klares bedst med rettidig omhu, som på kongens hjelm med næsebeskytter. Det var netop sådan en lille figur, der blev fundet 1000 år senere i nærheden af kongens gravsted.

Blev Ladbykongen afbildet på den lille figur, der gemtes i mulden i tusind år? Rytterfiguren kom på udstilling i det fine glasskab på det nye museum i Ladby. Kongen på tapetet ligner, til hest med brynje, skjold, hjelm og næsen dækket.

Kongens banesår

På nornens bud må kongen dø. Skønt brynjeklædt får kongen sit banesår. Med brynje, hjelm, kæmpende med sværd, iklædt sit bedste tøj og fineste smykker er kongen i kamp. Kongens hånd mister grebet om sværdet, der skønt mønstersmedet må vige for fjendens. Sværdets æg stikker dybt. Var brynjen rusten og rød som skægget? Veg kongens hånd for overmagten? Var han svag en stund? Kun hans nærmeste kender hemmeligheden bag kongens sidste kamp. Blodet sprøjter og kongen må dø, dog ærefuldt i kamp.

Valkyrien henter kongen

Livet efter livet? Oldinge og folk, der døde strådøden, af sot, sår eller sult måtte ende deres dage i Hels dødsrige, også kaldet Hel. Kongen dør dog en ærefuld død og hentes af valkyrien, Odins sendebud.  Hos Odin kan de døde krigere leve i vellevned indtil tidernes aften i Ragnarok, hvor de skal hjælpe Odin i den sidste kamp. I Valhal slagter de Sæhrimner, galten, der puttes i gryden, ædes og næste dag bliver levende. Geden Heidrun malker mjød. Hnefatavl kan spilles og kvinderne er skønne og mange. Om krigerne får sår i dagens kamp, heles de, og de kæmpende er klar til morgendagen.

Drenge
Det sker på museet

Foredrag, aktiviteter, udstillinger, rundvisninger og meget mere. 

Se kalender her

Nyheder

Ladbydragen snart med sejl
13. juni 2018
Vikingemuseet Ladby

Ladbydragen skal snart ud at sejle med sejl. Museets frivillige sejlere har været på kursus i Roskilde.

Nye udgravninger på Munkebo Bakke
12. juni 2018
Landskab & Arkæologi

Så graver vores arkæologer igen på Munkebo Bakke. Denne gang der, hvor Bakkegården lå indtil for nyligt.

Vikingerne kommer til Kerteminde under Kirsebærfestivalen
25. maj 2018
Vikingemuseet Ladby

Renæssancehavnen vil være fuld af vikingeaktiviteter under Kirsebærfestivalen.

Flot donation fra frimurerne
18. maj 2018
Vikingemuseet Ladby

Med moderne sikkerhedsudstyr er Ladbydragen tættere på at kunne komme ud på åbent hav.