Den sidste kamp

Den sidste kamp

De kristne sværd er også skarpe og kongen får, skønt klædt i hjelm og brynje, sit banesår og dør. Valkyrien, Odins sendebud, henter hans sjæl til Valhal, hvor evig kampglæde og muntre kvad gør dage og nætter lyse og lange.

Kapitlet afsluttes med det mytologiske Slangetræ, som symboliserer begyndelsen og enden, kristendom og hedenskab, liv og død, styrke.

Kampklædt

Skæbnens veje fører kongen til slagmarken. Kampklædt, klar og rødskægget må kraftkarlen opleve, at livskraften svinder. Ingen bryder sig om at få næsen hugget af. Det klares bedst med rettidig omhu, som på kongens hjelm med næsebeskytter. Det var netop sådan en lille figur, der blev fundet 1000 år senere i nærheden af kongens gravsted.

Blev Ladbykongen afbildet på den lille figur, der gemtes i mulden i tusind år? Rytterfiguren kom på udstilling i det fine glasskab på det nye museum i Ladby. Kongen på tapetet ligner, til hest med brynje, skjold, hjelm og næsen dækket.

Kongens banesår

På nornens bud må kongen dø. Skønt brynjeklædt får kongen sit banesår. Med brynje, hjelm, kæmpende med sværd, iklædt sit bedste tøj og fineste smykker er kongen i kamp. Kongens hånd mister grebet om sværdet, der skønt mønstersmedet må vige for fjendens. Sværdets æg stikker dybt. Var brynjen rusten og rød som skægget? Veg kongens hånd for overmagten? Var han svag en stund? Kun hans nærmeste kender hemmeligheden bag kongens sidste kamp. Blodet sprøjter og kongen må dø, dog ærefuldt i kamp.

Valkyrien henter kongen

Livet efter livet? Oldinge og folk, der døde strådøden, af sot, sår eller sult måtte ende deres dage i Hels dødsrige, også kaldet Hel. Kongen dør dog en ærefuld død og hentes af valkyrien, Odins sendebud.  Hos Odin kan de døde krigere leve i vellevned indtil tidernes aften i Ragnarok, hvor de skal hjælpe Odin i den sidste kamp. I Valhal slagter de Sæhrimner, galten, der puttes i gryden, ædes og næste dag bliver levende. Geden Heidrun malker mjød. Hnefatavl kan spilles og kvinderne er skønne og mange. Om krigerne får sår i dagens kamp, heles de, og de kæmpende er klar til morgendagen.

Drenge
Det sker på museet

Foredrag, aktiviteter, udstillinger, rundvisninger og meget mere. 

Se kalender her

Nyheder

Velbesøgt vikingeskib af lys og vand
14. september 2018
Vikingemuseet Ladby

I hundredvis valfarter nysgerrige hver aften til Munkebo for at se Ladbyskibets "spøgelse" af lys og vand.

Ladbykongen har fået sin egen mjød
4. september 2018
Vikingemuseet Ladby

Ladbykongens mjød kan drikkes som en liflig aperitif - med eller uden kvan.

Digital vind i sejlet
29. august 2018
Vikingemuseet Ladby

Skoleelever skal puste digital vind i sejlet på Ladbyskibet og vække vikingernes historie til live gennem kunst, digitale medier og augmented reality.

Ladbydragen drager på mini-sommertogt
11. juli 2018
Vikingemuseet Ladby

Vil have fast base i Kerteminde i hele uge 29.