Nye tider

Gemt, glemt, genfundet. I æblekasser under sengen passede Ladbys bønder forfædrenes knogler, folk valfarter til det fine fund, kongens grav bliver til museum.

Nu syr brodøserne historien, på bakken hugger færingen planker til det nye skib. Tapetet snor sig, vælter sig i tidens bølger, kvindernes hænder hviler sjældent.

Lindetræ, bånd mellem nutid og fortid, vikingernes reb og danske bystævnetræ.

Skib udgraves

Trevent finder københavnerne vej til provinsen i nutid som i forne tider. En vinterdag i 1935 blev en undtagelse på Fyn. ”Hvad mener de om et skib, apoteker?” Det blev ordene, som løste gåden om jernbeslagene, der med et forvandledes til dragens haleprydelser. Det blev erkendelsen, der ryddede forsiderne og skabte røre. Det blev det første genfundne vikingeskib i Danmark. Som et puslespil med ukendt motiv og manglende brikker, blev skibet draget frem af mulden. Og så kom der folk. Lidt efter lidt med håb om ubrudt grav blev det klart, at nogen havde været der før. Surt? Ærgerligt? Ja, nej og dog, uden det højbrud vidste vi i dag mindre om fortidens gravfredsforstyrrelser.

Skib bygges, de gamle tider huskes

Det er nye tider. På tapetet er byggeriet af Ladbydragen ved at tage sin begyndelse. Det gamle egetræ blev fældet, øksehug lød på byggepladsen. Mænd bygger skib, kvinder syr. Mens bådebygmesteren fra Færøerne tog tilløb til Ladbydragen, fødtes ideen om Ladbytapetet. Det var i mødet mellem Jarnsaxa og skibsbyggeriet, at broderiet tog form. Den oprindelige tanke var, at vi skulle brodere Ladbydragens tilblivelse år for år. Det blev ved tanken.

Over skibet minder de to ravne og den enøjede sky os om det, vi er rundet af. I guders verden var Odin den øverste. Han købte sig visdom fra Mimers kilde og mistede sit øje. Hans ravne Hugin og Munin flyver ud i verden og fortæller nyt.

Kvinder ved tapetet

Midt i nutiden står en fortidskvinde. Blev vikingekvinden smuglet med gennem hele tapetet eller er hun rejst tilbage i tiden? Det ligner begge dele, dog er kvinden af denne tid og kun på rejse i fortiden med det transportmiddel, der hedder fantasien. Derude i fortidens legeverden bliver farvetrylleriet til. Bålet varmer og giver farvesuppen magisk kraft. En plante giver grøn farve, en anden grå. Hele farvepaletten kan dækkes af naturens frugter, hvor rødder kan forvandle postevand til smukt farvede uldgarner. Morgenens samlede planter giver anden glød end aftenindsamlede eller regntunge. Det er naturen, der bestemmer. Og således skabtes de 75 af tapetets 82 farver.

Mænd bygger skib. Kvinder føder børn og passer hjemmet. Siden tidernes morgen er mænd blevet fædre, kvinder mødre. Drengene går i fars fodspor og pigerne i mors skørter. Kvinderne spinder ulden eller skætter hørren og væver stof. Med mands nål syr de tøjet til gammel og ung. Er der kraft, bliver stoffet pyntet, vel ganske som vi også pynter tøj og os selv. Mænd rister runer eller skriver historiebøger, kvinder broderer. På Ladbytapetet er der mange kvinder, 18 var med, da tapetet blev til en historiebog og et kunstværk. Her ses nogle af kvinderne ved tapetet og tapetets tegner. Hvor er de andre nangivne? Find dem som børn, babyer eller unge på tapetet, med pufærmer eller i barnevogn. Velkommen på kvindejagt.

Drenge
Det sker på museet

Foredrag, aktiviteter, udstillinger, rundvisninger og meget mere. 

Se kalender her

Nyheder

Velbesøgt vikingeskib af lys og vand
14. september 2018
Vikingemuseet Ladby

I hundredvis valfarter nysgerrige hver aften til Munkebo for at se Ladbyskibets "spøgelse" af lys og vand.

Ladbykongen har fået sin egen mjød
4. september 2018
Vikingemuseet Ladby

Ladbykongens mjød kan drikkes som en liflig aperitif - med eller uden kvan.

Digital vind i sejlet
29. august 2018
Vikingemuseet Ladby

Skoleelever skal puste digital vind i sejlet på Ladbyskibet og vække vikingernes historie til live gennem kunst, digitale medier og augmented reality.

Ladbydragen drager på mini-sommertogt
11. juli 2018
Vikingemuseet Ladby

Vil have fast base i Kerteminde i hele uge 29.