Skæbnens veje

Skæbnens veje

Ved roden af Verdenstræet, Ask Yggdrasil, spinder de tre norner, Urðr, Verdande og Skuld en konges livstråd. Ladbyskibet sejler mod vest, kongen er ved roret og sejlet fyldes af den friske blæst. Midgårdsormen vælter sig tilfreds i bølgerne, rød og stærk, den fremmede kyst med den lille kirke er ubeskyttet, vrede og bange kristne gør sig rede til hedningenes ran.

Egetræet slutter kapitlet, det er et helligt træ i England og det, som Ladbyskibet er bygget af.

Nornerne ved Urdrs Brønd                                                          

På nornens bud drager skibet ud. Men hvem er de norner? Det er skæbnegudinderne, Urdr, Verdande og Skuld, der spinder menneskets livstråd. De bor ved Ask Yggdrasils ene rod ved Urdrs brønd. Yggdrasil er verdenstræet, som befolkes af dyr, væsener, mennesker, guder, jætter og vætter. Det særlige er, at menneskers og guders veje mødes som her i det første afsnit af Ladbytapetet.

Hvilket skib drager mon ud på nornens bud? Skæbnefortællingen om Ladbykongen kan tage sin begyndelse, kom med på rejsen fra fortid til nutid.

Ladbyskibet stævner ud

For sejl. Mod vest. Det er mænd af mod, der trodser havet. Det er skibet fra byen ved ladepladsen, der drager ud på nornens bud. Kongen står ved ror, og målet er fremmed land. Skib af eg, tilhugget med økse. Ladbyskibet, som kongens skib senere blev kaldt, stævner ud fra fjord og nor mod det ukendte land. I havet Midgårdsormen, der bugter sig i bølgerne. Farer lurer overalt. Stavnen bryder bølgerne, vinden fanger sejlet. Ved vindstille må mændene fatte årerne.

Fra langhuset hersker kvinderne, passer oldinge og børn og venter.   

I fremmed land

På bayeuxtapetet er der tre kvinder på 70 meter. På Ladbytapetet er der kvinder allerede i det første afsnit. Her ved kirken går moren med barn på armen og en ved hånden. Hovedpersonen er dog den lille kirke med symbolet for kristendommen, korset. Der møder den lille flok mænd den nye tro; det sære, at der er én gud. De har mødt den hjemme, en anden religion, men værre bliver det i udlændighed.

Missionærer og kirker fandtes også i Danmark. Bag kvinderne er mænd og ynglinge til hest i gang med at øve dyst. Om munken gemmer kirkesølvet eller stjæler det, står hen i historiens grå glemsel.

Drenge
Det sker på museet

Foredrag, aktiviteter, udstillinger, rundvisninger og meget mere. 

Se kalender her

Nyheder

Ladbydragen i finalen til Den Fynske Kulturpris
12. oktober 2017
Vikingemuseet Ladby

De fem finalister til Den Fynske Kulturpris 2017 er nu udpeget, og vi kan med stolthed sige, at vores smukke Ladbydrage og søsætningen den 11. maj 2016 er en del af finalefeltet.

Nu går arbejdet i gang!
29. september 2017
Vikingemuseet Ladby

Masser af ideer og indspark fra frivillige til idé-workshop om de nye visioner for Vikingemuseet Ladby.

Masten rejst på Ladbydragen
1. september 2017
Vikingemuseet Ladby

Nu har det rekonstruerede Ladbyskib fået mast og rig.

Vi udvider Vikingemuseet
1. september 2017
Vikingemuseet Ladby

Med nye 4,5 hektar jord at råde over kan vi nu forbedre tilgængeligheden, udvide formidlingen og gøre museet til et endnu bedre udflugtsmål.