Skæbnens veje

Skæbnens veje

Ved roden af Verdenstræet, Ask Yggdrasil, spinder de tre norner, Urðr, Verdande og Skuld en konges livstråd. Ladbyskibet sejler mod vest, kongen er ved roret og sejlet fyldes af den friske blæst. Midgårdsormen vælter sig tilfreds i bølgerne, rød og stærk, den fremmede kyst med den lille kirke er ubeskyttet, vrede og bange kristne gør sig rede til hedningenes ran.

Egetræet slutter kapitlet, det er et helligt træ i England og det, som Ladbyskibet er bygget af.

Nornerne ved Urdrs Brønd                                                          

På nornens bud drager skibet ud. Men hvem er de norner? Det er skæbnegudinderne, Urdr, Verdande og Skuld, der spinder menneskets livstråd. De bor ved Ask Yggdrasils ene rod ved Urdrs brønd. Yggdrasil er verdenstræet, som befolkes af dyr, væsener, mennesker, guder, jætter og vætter. Det særlige er, at menneskers og guders veje mødes som her i det første afsnit af Ladbytapetet.

Hvilket skib drager mon ud på nornens bud? Skæbnefortællingen om Ladbykongen kan tage sin begyndelse, kom med på rejsen fra fortid til nutid.

Ladbyskibet stævner ud

For sejl. Mod vest. Det er mænd af mod, der trodser havet. Det er skibet fra byen ved ladepladsen, der drager ud på nornens bud. Kongen står ved ror, og målet er fremmed land. Skib af eg, tilhugget med økse. Ladbyskibet, som kongens skib senere blev kaldt, stævner ud fra fjord og nor mod det ukendte land. I havet Midgårdsormen, der bugter sig i bølgerne. Farer lurer overalt. Stavnen bryder bølgerne, vinden fanger sejlet. Ved vindstille må mændene fatte årerne.

Fra langhuset hersker kvinderne, passer oldinge og børn og venter.   

I fremmed land

På bayeuxtapetet er der tre kvinder på 70 meter. På Ladbytapetet er der kvinder allerede i det første afsnit. Her ved kirken går moren med barn på armen og en ved hånden. Hovedpersonen er dog den lille kirke med symbolet for kristendommen, korset. Der møder den lille flok mænd den nye tro; det sære, at der er én gud. De har mødt den hjemme, en anden religion, men værre bliver det i udlændighed.

Missionærer og kirker fandtes også i Danmark. Bag kvinderne er mænd og ynglinge til hest i gang med at øve dyst. Om munken gemmer kirkesølvet eller stjæler det, står hen i historiens grå glemsel.

Drenge
Det sker på museet

Foredrag, aktiviteter, udstillinger, rundvisninger og meget mere. 

Se kalender her

Nyheder

Skeletfund optaget på årets arkæologiske top ti
22. december 2017
Landskab og Arkæologi

Fundet af en bronzealdergravplads ved Kalvehavegård tæt ved Kerteminde er på Slots- og Kulturstyrelsens liste over de vigtigste arkæologiske udgravninger i 2017.

Legenden om Ladbyskibet
27. november 2017
Vikingemuseet Ladby

I årets julekalender fra Vikingemuseet Ladby kan du hver dag følge med i en fortælling om Ladbyskibet fra Vikingen’s julenummer fra 1938.

Signalet nåede frem!
9. november 2017
Vikingemuseet Ladby

Det lykkedes! Man kan sende beskeder over lange afstande ved hjælp af bål – og det går hurtigt! Det var lokale skoleklasser med til at bevise, da de i går tændt bavner fra Fyns Hoved til Odense og Ladby.

Bavnehøje var en del af vikingernes infrastruktur
2. november 2017
Vikingemuseet Ladby

Når vi onsdag den 8. november tænder signalbål langs Odense og Kerteminde fjorde, er det for at teste vikingernes langdistancekommunikation.