Sorgens landskab

Lagt i salt, rullet i silkekappen sejles han hjem til Ladby. På mastegalgerne ligger han, når skibet runder ladepladsen i fjorden på Fyn. Hans bygd, hans hird, den frugtsommelige frue, træl og hest uden den bedste rytter venter.

Hvidtjørn, havtræ, plantes ofte, hvor den døde går i land.

Sørgende heste

Heste står ludende ved strand. Hest og rytter nedbøjede. Går i et med landskabet. I silhuet ses kampklædte ryttere. Klar til forsvar ses de ridende mænd i baggrunden, frænde eller fjende? Det var ven, blodets bånd, våbnene sænkes. Den bedste hests herre var længe borte og kom aldrig tilbage i sadlen. Bønder rider uden stigbøjler. Kongens stedfortræder, vel kongesønnen, rider på hesten med guldindlagte stigbøjler og fornemt udstyr. Snart er hestenes tid som rideheste eller trækdyr slut. Uvidende om deres skæbne bærer hestene mænd til modtagelsen af kongen, som snart får følgeskab til dødsriget af den bedste hest og flere til.

Træl og fri sørger

Hjemme venter træl som fri. Kongens hjemkomst var ventet, dog hellere levende end død. Børn bliver faderløse. Folk uden hersker. Trællepakket må trælle uden herre, frille uden sin konge og hest uden den vante rytter. Det var mænd, der sejlede ud. Det var mænd, der kom hjem, dog mindre bralrende end før. Kvinder, halte, skravlet og de gamle holdt stand. Nu er skæbnes stund også kommet til den lille flok. Næppe har kongens trælle siddet på hest, havde vel ben at gå på. Mon den næste herre bliver værre? Fri som træl frygter fremtiden.

Kongen lagt i salt sejles hjem

Jubelråbene standser. Kvinden, der bærer kongens barn, ser mod havet og aner uråd. I følge med sin slægt og dog helt alene frygter kvinden kongens hjemkomst. Kvinden er frugtsommelig. Allerede da skibet skimtedes i kimingen sås det, at sejlet var nede og ingen jubelråd gjaldrede over noret, som ellers vanligt. Hvorfor sejles hjem? Havde de ingen begravelsesskikke i fremmed land? Død i udlændighed må kongen dog fragtes hjem. Det skriver Saxo ”Ædlinge skal lægges i salt og sejles hjem”. Skønt skrevet efter Ladbykongens begravelse, må fortællingerne være baseret på virkelige hændelser. Således konserveret kommer kongen hjem til den sidste rejse.

Drenge
Det sker på museet

Foredrag, aktiviteter, udstillinger, rundvisninger og meget mere. 

Se kalender her

Nyheder

Ladbydragen i finalen til Den Fynske Kulturpris
12. oktober 2017
Vikingemuseet Ladby

De fem finalister til Den Fynske Kulturpris 2017 er nu udpeget, og vi kan med stolthed sige, at vores smukke Ladbydrage og søsætningen den 11. maj 2016 er en del af finalefeltet.

Nu går arbejdet i gang!
29. september 2017
Vikingemuseet Ladby

Masser af ideer og indspark fra frivillige til idé-workshop om de nye visioner for Vikingemuseet Ladby.

Masten rejst på Ladbydragen
1. september 2017
Vikingemuseet Ladby

Nu har det rekonstruerede Ladbyskib fået mast og rig.

Vi udvider Vikingemuseet
1. september 2017
Vikingemuseet Ladby

Med nye 4,5 hektar jord at råde over kan vi nu forbedre tilgængeligheden, udvide formidlingen og gøre museet til et endnu bedre udflugtsmål.