Tidens gang

Gennem tusind år blev den frugtbare jord ved strandkanten brugt, pløjet, høstet, sået. Mindet om kongen udviskedes. Han blev glemt og gemt.

Æbletræet slutter tidens gang og ved dets stamme står bonden, hvis nysgerrighed om de sære jernting, han fandt i sin plovfure og grusgrav, påkaldte den ivrige amatørarkæologs opmærksomhed. 

Med plov og mand

Mand og dyr. Stå op ved solopgang, pløje, så og høste. Mand på mark og kvinde ved arnen. Mand under åben himmel med tankerne ved næste fure eller næste høst. Fuglefri med et frirum fra skrigende unger og kvinders kævl. Men nyttigt arbejde udførte han, bonden, hvis svingplov afløser hjulploven, ardens efterfølger.

I runde tal var vi bønder i Danmark i 6000 år. De sidste 1000 år fra Ladbykongens gravlæggelse til år 1934 blev Danmark til Danmark og bønderne vedblev at dyrke jorden i 33 generationer. Uden bønder ville vi have færre huller i tænderne og mindre arbejde, men det gav mad på bordet til flere mennesker, og vi når frem til traktorernes tidsalder.

Med traktor

Mand og maskine. Stå op ved solopgang, pløje, så og høste. Mand på mark og kvinde med barn på armen. Mand under åben himmel med tankerne ved naboens nye traktor eller skønjomfruerne i tænkeboblen, personificeret i 3 vordende brodøser. Hvem skal han danse med i sommernatten? Skønt traktorlyden overdøver fuglefløjt, er det dog et frirum fra skrigende unger og kvinders kævl. Der lå en knogle i plovens fure. ”Var det hende jeg skulle ha elsket?” skrev Piet Hein om Skrydstruppigen. Kanske tænkte traktormanden på det samme.

Bonde og apoteker

Bonden taler med apotekeren. De mødes om fortiden. Bonden har hentet grus og støder på store sten. Apotekeren graver efter fortiden. De er begge på arbejde, den ene som landmand, den anden som amatørarkæolog. De er begge klar over, at de befinder sig på en begravelsesplads. Andre grave fandtes deromkring, og de var også nysgerrige efter at vide mere om den lille forhøjning i landskabet. De taler om skibsnaglen, som sammen med andre af samme slags giver svar på spørgsmålet: ”Hvad graver vi efter?”.

En brodøse som barn leger med knogler og kranier fra begravelsespladsen ved vandet. Det var børnenes legetøj før Lego og iPads, hvor legetøjskassen var en æblekasse - det var før plastikalderen.

Drenge
Det sker på museet

Foredrag, aktiviteter, udstillinger, rundvisninger og meget mere. 

Se kalender her

Nyheder

Ladbydragen snart med sejl
13. juni 2018
Vikingemuseet Ladby

Ladbydragen skal snart ud at sejle med sejl. Museets frivillige sejlere har været på kursus i Roskilde.

Nye udgravninger på Munkebo Bakke
12. juni 2018
Landskab & Arkæologi

Så graver vores arkæologer igen på Munkebo Bakke. Denne gang der, hvor Bakkegården lå indtil for nyligt.

Vikingerne kommer til Kerteminde under Kirsebærfestivalen
25. maj 2018
Vikingemuseet Ladby

Renæssancehavnen vil være fuld af vikingeaktiviteter under Kirsebærfestivalen.

Flot donation fra frimurerne
18. maj 2018
Vikingemuseet Ladby

Med moderne sikkerhedsudstyr er Ladbydragen tættere på at kunne komme ud på åbent hav.